Malaizijos ministras pirmininkas pareiškė, kad išanalizavus visus duomenis, nelieka abejonių, kad „Malaysia Airlines“ MH370 reisu skridęs lėktuvas nukrito pietinėje Indijos vandenyno dalyje.

Pasak Najibo Razako, „Malaysia Airlines“ jau informavo lėktuvu skridusių keleivių artimuosius.

„Todėl didžiai liūdėdamas ir apgailestaudamas aš privalau informuoti jus, kad naujausiais duomenims skrydis MH370 baigėsi pietinėje Indijos vandenyno dalyje“, - sakė N. Razakas per spaudos konferenciją, remdamasis nauja palydovine informacija.

„Bendrovė „Malaysia Airlines“ didžiai apgailestauja, kad turime be jokių pagrįstų abejonių manyti, jog MH370 prarastas ir kad nė vienas šiame lėktuve neišgyveno“, - taip anot BBC sakoma tekstinėje žinutėje artimiesiems.

Po žinios apie lėktuvo likimą keleivių giminaičiai raudojo ir alpo

Po 17 nežinios dienų paaiškėjus tragiškam Malaizijos lėktuvo ir jo keleivių likimui, žuvusiųjų artimuosius ištiko sielvarto priepuoliai: jie klykė ir nekontroliuojamai kūkčiojo. Tiek vyrai, tiek moterys alpo, prilaikomi šeimos narių.

Malaizijos ministras pirmininkas vėlai pirmadienį per televiziją paskelbė, jog nebėra abejonių, kad „Malaysia Airlines“ lėktuvas, skridęs 370-uoju reisu, sudužo Indijos vandenyno pietuose, rašo cbsnews.com.

Keleivių giminaičiai Pekine buvo sukviesti į viešbutį netoli oro uosto, kur jiems buvo pranešta tragiška žinia. Maždaug 50 žmonių, susirinkę konferencijų salėje, pratrūko raudoti.

Viena moteris sukniubo ir atsiklaupusi ant kelių verkė: „Mano sūnus! Mano sūnus!“.

Į Pekino viešbutį „Lido“ buvo iškviestos medikų komandos su keliais neštuvais. Vienu iš jų iš konferencijų salės buvo išeštas pagyvenęs vyras, kurio veidas buvo uždengtas švarku. Po kelių minučių neštuvais buvo išnešta vidurinio amžiaus moteris. Jos veidas buvo pelenų spalvos, o akys be jokios išraiškos žvelgė į tolį.

Dauguma giminaičių atsisakė kalbėtis su žurnalistais, o kai kurie pratrūko pykčiu, ragindami žurnalistus nefilmuoti šių vaizdų. Viešbučio apsaugai teko tramdyti vyrą, kuris pradėjo spardyti vieną operatorių ir šaukti: „Nefilmuok. Negyvai sumušiu!“.

Prieš ministro pirmininko paskelbtą žinią „CBS News“ korespondentas Sethas Doane kalbėjo su vieno įgulos nario žmona, kuri vis dar mėgina „apsimesti“, kad jos vyras yra gyvas.

Jacqui Gonzales sakė vis dar siunčianti žinutes savo vyrui. Vienoje iš jų ji rašė: „Grįžk namo, mes tavęs laukiame“.

Wang Zhenas, kurio tėvas ir motina skrido Malaizijos lėktuvu su kinų artistų grupe, surengusia gastroles Malaizijoje, per televiziją paskelbtą žinią išgirdo kitame viešbutyje, kur buvo apsistojęs.

Jis pažymėjo, kad kai kurie giminaičiai iš oro linijų bendrovės gavo žinutes anglų kalba, kuriose buvo pranešta, kad Malaizijos ministras pirmininkas Najibas Razakas per vėlyvą spaudos konferenciją paskelbs naujausią žinią. N. Rzakas sakė, jog išanalizavus precedento neturinčius palydovų duomenis, buvo padaryta išvada, kad lėktuvo, kovo 8 dieną iš Kvala Lumpūro skridusio į Pekiną, kelionė baigėsi jūroje, toli nuo bet kokios galimos nutūpimo vietos. Lėktuvu skrido iš viso 239 žmonės.

„Mano galvoje dabar visiška sumaištis. Ar galime pakalbėti vėliau?“, - sakė jis telefonu.

Nan Jinyan, kuri neteko svainio, sakė, kad jau buvo pasirengusi blogiausiam, kai išgirdo, jog ministras pirmininkas rengia spaudos konferenciją.

„Tai didžiulis smūgis, neįmanoma to apibūdinti“, - sakė Nan.

Selamatas Omaras, dingusiu lėktuvu skridusio 29 metų aviacijos inžinieriaus tėvas, Kvala Lumpūre teigė, kad išgirdę liūdną žinią keleivių artimieji apsipylė ašaromis.

„Priimame žinias apie tragediją. Toks likimas“, - sakė Selamatas.

Jo teigimu, oro linijų bendrovė dar nenurodė šeimoms, ar jos bus nugabentos į Australiją, kuri koordinuoja lėktuvo paieškas. Jis sakė, kad antradienį laukiama daugiau informacijos.

Kiek anksčiau pirmadienį skelbta, kad vieno Kinijos lėktuvo įgula pastebėjo „įtartinų objektų“ Indijos vandenyno pietinėje dalyje.

„Balti stačiakampiai“ objektai buvo pastebėti paieškose dalyvaujančio Kinijos lėktuvo Il-76 įgulos, nurodoma pranešime.

„Įgula pranešė koordinates – 95,1113 laipsnio rytų ilgumos ir 42,5453 pietų platumos – Australijos vadovaujančiam centrui, taip pat Kinijos ledlaužiui „Xuelong“, kuris plaukia į tą jūros rajoną“, – pridūrė „Xinhua“.

Ankstesniuose „Xinhua“ pranešimuose sakoma, kad Kinijos kariuomenės lėktuvas išskrido pirmadienio rytą iš Australijos vakarinio Perto miesto ieškoti „įtartinų nuolaužų“, kurios buvo pastebėtos tuose atokiuose vandenyse iš palydovo padarytose nuotraukose.

Reiso MH370 lėktuvas dingo iš civilinio radaro ekranų prieš 16 dienų, praėjus maždaug valandai po to, kai pakilo iš Kvala Lumpūro, pakeliui į Pekiną.

Keleiviai iš Kinijos sudarė du trečdalius iš 239 žmonių, buvusių tame laineryje „Boeing 777“.

Reiso MH370 lėktuvas dingo iš civilinio radaro ekranų prieš 16 dienų, praėjus maždaug valandai po to, kai pakilo iš Kvala Lumpūro, pakeliui į Pekiną.