„Tai, kad balsavimas buvo organizuotas daugelyje Ukrainos sričių, apskritai tikriausiai yra pozityvus faktas. Kaip pasakė prezidentas, mes gerbsime Ukrainos žmonių pareikštą valią“, - sakė Rusijos diplomatijos vadovas spaudos konferencijoje Maskvoje.

Sekmadienį vykusius Ukrainos prezidento rinkimus jau pirmajame ture laimėjo į politiką pasukęs milijardierius konditerijos verslo magnatas Petro Porošenka, surinkęs beveik 54 proc. balsų, rodo duomenys, gauti suskaičiavus balsalapius daugiau nei pusėje apylinkių.

Rusija pasirengusi dialogui su P. Porošenka

Rusija pirmadienį pareiškė esanti pasiruošusi dialogui su Petro Porošenka, veikiausiai tapsiančiu Ukrainos prezidentu, tačiau perspėjo Kijevo valdžią neintensyvinti ginkluotų operacijų prieš separatistus šalies rytuose.

Atkartodamas per pastarąsias kelias dienas išsakytus Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimus, užsienio reikalų ministras S. Lavrovas pažymėjo, kad Ukrainos krizės sprendimo raktu galėtų tapti nuoširdus dialogas tarp Kijevo ir rytinių regionų, kuriuose prorusiški separatistai yra sukilę prieš nacionalinę vyriausybę.

Jis pridūrė, kad Maskva „atkreipė dėmesį į Petro Porošenkos pareiškimus, jog jis, jeigu būtų išrinktas prezidentu, iš Kijevo pirmiausiai vyktų į Donbasą“.

„Tame slypi raktas į sprendinį šioje giliausioje Ukrainos valstybingumo krizėje, kurią dabar stebime“, – sakė S.Lavrovas.

S.Lavrovas pridūrė, kad Maskva tikisi, jog naujoji Ukrainos valdžia po rinkimų paskelbs ketinanti laikytis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pasiūlyto krizės sureguliavimo plano.

„Labai tikimės, kad Ukrainos valdžia dabar, įvykus rinkimams, patvirtins arba paskelbs ketinimus laikytis sureguliavimo „žemėlapio“, kuris buvo pasiūlytas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos vadovybės“, – pažymėjo jis.

S.Lavrovas pabrėžė, kad ESBO planą palaikė visa tarptautinė bendruomenė ir kad „juo reikia vadovautis“.

„Esame pasirengę bendradarbiauti su Europos Sąjunga ir JAV dėl vadinamojo „kelio žemėlapio“ įgyvendinimo. Kalbant apie santykius su Ukraina, labai abejoju, ar reikalingi tarpininkai“, - pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas.

Michailo Saakašvilio tikrai nereikia versti Rusijos ir Ukrainos tarpininku, pareiškė S. Lavrovas, komentuodamas Ukrainos partijos UDAR lyderio Vitalijaus Klyčko pareiškimą, jog buvęs Gruzijos prezidentas galėtų prisidėti prie P. Porošenkos komandos kaip patarėjas.

Rusija atkreipė dėmesį į P. Porošenkos pareiškimą, jog „išrinkus jį prezidentu, pirmasis jo vizitas būtų į Donbasą“, pažymėjo S. Lavrovas.

Jis taip pat patikino, jog Maskva „pasisako už realaus dialogo su Ukraina“ kūrimą.

„Šiandien jau galima sakyti, jog rinkiminėje kampanijoje problemų neišvengta, tikrai ne visi kandidatai į prezidento postą būtų galėję įveikti visą distanciją“, - sakė S. Lavrovas.

Anot Rusijos užsienio reikalų ministro, Maskva viliasi, jog Ukrainos valdžia įgyvendins ESBO „kelio žemėlapį“. Jis paragino Kijevą pasirūpinti, kad šalies regionams pavyktų susitarti ir rasti kompromisą.

Anot S. Lavrovo, jeigu bus priimtas sprendimas atnaujinti aktyvųjį jėgos operacijos Ukrainos pietvakariuose etapą, tai bus esminė klaida.

„Neabejoju – kalbu apie praėjusius rinkimus, jų rezultatus – kad Maskva neužmerks akių, jeigu vadinamoji antiteroristinė operacija bus pratęsta“, - pareiškė ministras.

Jis priminė, jog Aukščiausiosios Rados paskirtasis pirmasis šalies vicepremjeras Vitalijus Jamera yra sakęs, jog Kijevo valdžia tęs antiteroristinės operacijos aktyvųjį etapą.

„Tai būtų esminė klaida. Galimybė užmegzti pagarbų ir visavertį dialogą, atsižvelgiant į išreikštą valią, kurią Rusija pasirengusi gerbti, labai svarbi – šios galimybės nevalia praleisti“, - teigia Rusijos diplomatijos vadovas.

S. Lavrovo teigimu, Rusija lauks oficialių Ukrainos prezidento rinkimų rezultatų, oficialaus P. Porošenko pareiškimo – tik tada „pateiks savo vertinimus, parengs bendrą poziciją“.

Pasisakė ir V. Janukovyčius

Viktoras Janukovyčius
Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė gerbsiantis ukrainiečių pasirinkimą prezidento rinkimuose, tačiau iškėlė sąlygas tam, kad juos būtų galima laikyti legitimiais.

V. Janukovyčius mano, jog tam, kad rinkimai būtų teisėti, būtinas Ukrainos pietrytinių sričių dalyvavimas, praneša News.liga.net.

„Įvyko neeiliniai Ukrainos prezidento rinkimai. Nepriklausomai nuo to, kokiame regione ir kiek procentų gyventojų atėjo balsuoti, koks buvo jūsų pasirinkimas – šį pasirinkimą, priimtą sunkiausiu mūsų Tėvynei metu, aš gerbiu“, – teigiama pareiškime, kuris buvo pateiktas ITAR–TASS.

„Bet noriu pabrėžti, jog tam, kad rinkimai ir pats prezidentas būtų pripažinti teisėtais, būtinas pietrytinių mūsų šalies sričių dalyvavimas. Daugumą rinkėjų šiuose regionuose įžeidė ir pažemino neteisėtos „valdžios“, kuri perėmė šalies kontrolę per karinį perversmą, veiksmai“, – sakė V. Janukovyčius.

„Savo pačių tautą naikina pasitelkę granatsvaidžius, minosvaidžius, artileriją, šarvuotuosius transporterius ir pėstininkų kovos mašinas, tankus, karinius sraigtasparnius su raketų kompleksais“, - aiškino eksprezidentas.

„Tai beprotybė, ir ji nebaudžiama!“ - piktinosi jis.

Primename, kad buvęs Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius po pabėgimo iš Ukrainos nuo vasario mėn. pabaigos slapstosi Rusijoje.

Kelis kartus jis dalyvavo spaudos konferencijose Rostove prie Dono. Ukrainos generalinė prokuratūra iškėlė V. Janukovyčiui kelias baudžiamąsias bylas, įskaitant bylą dėl įtarimo organizavus masines žudynes ir teroristinės organizacijos įkūrimo. Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė buvusio prezidento paiešką.

Interviu britų leidiniui „Financial Times“ Olehas Machnickis, einantis Ukrainos generalinio prokuroro pareigas, pareiškė, kad pabėgusiojo prezidento V. Janukovyčiaus bendražygiai iš šalies išvežė ne mažiau nei 32 mlrd. dolerių (apytikriai 81 mlrd. Lt.). Anksčiau JAV išsiuntė į Ukrainą ekspertų grupę, padėsiančią rasti dalį pinigų, kuriuos pavogė V. Janukovyčiaus režimas.