M. Pence‘o žinutė, perduota per kassavaitinius pietus su prezidentu, pasigirdo iš karto po to, kai D. Trumpas dar labiau sustiprino viešą spaudimą viceprezidentui pasipriešinti, kai trečiadienį Kongresas susirinks bendrai sesijai patvirtinti J. Bideno pergalę. Šią pergalę jau patvirtino Rinkikų kolegija.

„Viceprezidentas turi galią atmesti nesąžiningai pasibaigusius rinkimus“, – antradienio rytą „Twitter“ rašė D. Trumpas. Šis netikslus teiginys netinkamai apibūdina iš esmės formalų M. Pence‘o pirmininkavimo Atstovų Rūmams ir Senatui, kai šie gauna ir patvirtina valstijų perduotus balsus bei skelbia galutinį rezultatą, vaidmenį.

M. Pence‘as neturi vienašališkos galios pakeisti rinkimų rezultatus, kuriuos valstijos pateikia Kongresui.

Antradienį prieš bandymus daryti įtaką rinkimų rezultatams pasisakė ir kai kurie respublikonų senatoriai, įskaitant Pietų Karolinai atstovaujantį Timą Scottą ir James‘ą M. Inhofe‘ą iš Oklahomos valstijos, kurie teigė, kad bet kurios valstijos patvirtinimo užginčijimą laiko „priesaikos sulaužymu“.

Trečiadienį M. Pence‘as pirmininkaus valstijų balsavimams. Tikėtina, kad šis procesas tęsis daugybę valandų. Jeigu bent vienas senatorius ir vienas Atstovų Rūmų narys paprieštarauja valstijos rezultatams, diskusija dėl šių rezultatų gali išsitęsti iki dviejų valandų. Tada kiekvieni rūmai atskirai balsuoja dėl konkrečios valstijos rezultatų patvirtinimo.

Kad rinkimų rezultatus pavyktų panaikinti, tam turi pritarti tiek Senatas, tiek Atstovų Rūmai. Kadangi Atstovų Rūmus kontroliuoja demokratai, nėra jokios realios galimybės, kad kažkurios valstijos rezultatai būtų atmesti. Be to, dauguma Senato respublikonų, panašu, prisijungs prie visų demokratų ir rezultatams neprieštaraus.