Išlikusių laiptinių gyventojai skundžiasi, kad suskilinėjo sienos.

Miesto valdžia, remdamasi namo apžiūros rezultatais, tvirtina, kad jame gyventi saugu. Šiuo metu nuspręsta nugriauti dvi laiptines iš 12-os ir padalinti namą į dvi dalis.

Tiksli sprogimo priežastis dar nenustatyta, rašo leidinys „Kommersant“.

Peticijos, skirtos Čeliabinsko srities gubernatoriui Borisui Dubrovskiui ir Magnitogorsko merui Sergejui Berdnikovui, autorius rašo, kad žmonės bijo grįžti į butus, taip pat ir dėl įskilimų plytų sudūrimuose bei balkonų deformavimosi pėdsakų, po sprogimo atsiradusių kitose laiptinėse.

„Tie, kas grįžo namo, ilgai negali išbūti savo butuose, kur patyrė tokių baisių savo gyvenimo akimirkų. Veikiausiai niekas niekada negalės ramiai miegoti likusiuose butuose, kur taip arti po griuvėsiais šaltyje, kančiose žuvo dešimtys žmonių, daugumai puikiai pažįstamų“, – rašoma peticijoje.

Sausio 9-osios ryte peticiją buvo pasirašę jau 79 tūkst. žmonių. Merijos spaudos tarnyba teigia, kad pagal butų apžiūros rezultatus, atsiradę įskilimai neturi dinamikos.

Anksčiau buvo priimtas sprendimas, kad 12-os laiptinių name nugriaus septintos ir aštuntos laiptinių likučius, o kol vyks darbai, iškeldins penktos ir šeštos laiptinių gyventojus. Regiono vadovo atstovas spaudai Dmitrijus Fedečkinas pranešė, kad pabaigus darbus planuojama atlikti dar vieną ekspertizę, ir tik tada bus priimtas galutinis sprendimas dėl namo likimo. Į vertinimo komisiją įeis ir namo gyventojų atstovai.

Regiono vadovo atstovo spaudai teigimu, sausio 8 d. faktinės išmokos nukentėjusiems ir žuvusių šeimos nariams buvo 44,7 mln. rublių iš srities biudžeto ir 29,9 mln. rublių – iš federalinio biudžeto. Kompensaciją gavo apie 330 žmonių. Rusijos ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo nurodymu, iš Rusijos vyriausybės rezervų fondo vienkartinėms išmokoms skirta 65 mln. rublių.

Skelbiama, kad regioninių išmokų apimtis – 93 mln. rublių. Dar 100 mln. rublių paramą nukentėjusiems skyrė Magnitogorsko metalurgijos kombinatas. Be to, daugiau nei 23 mln. rublių buvo suaukota į specialiai atidarytą paramos sąskaitą.

Rusijos Magnitogorske gruodžio 31 d. nugriaudėjus sprogimui žuvo 39 žmonės.

Aukų paieškų operacija truko pusketvirtos paros.

„Ištraukti 39 kūnai, atpažinti – 38. Nepaprastųjų situacijų ministerijai čia nebėra, ką veikti. Darbai baigti“, – sausio 3 d. žurnalistams pareiškė nepaprastųjų situacijų viceministras Aleksandras Čuprijanas.

Dirbdami esant dideliam šalčiui gelbėtojai atidžiai apžiūrėjo sudarkytas betono ir metalo nuolaužas Uralo kalnuose esančiame mieste.

Anksčiau buvo išgelbėti šeši žmonės, įskaitant du vaikus, o paskutinis gyvas žmogus buvo aptiktas sausio 1 d., kai iš griuvėsių buvo ištrauktas 10 mėnesių berniukas. Pareigūnai vadino tai „Naujųjų metų stebuklu“.

Galingas sprogimas gruodžio 31 d. paryčiais nugriaudėjo 10 aukštų pastate beveik už 1 700 km į rytus nuo Maskvos esančiame pramoniniame mieste.

Sovietmečiu pastatytame blokiniame daugiabutyje gyveno apie 1 100 žmonių, tad dešimtys jų po sprogimo, sunaikinusio 35 butus, tapo benamiais.

Pasak Nepaprastųjų situacijų ministerijos, gelbėjimo darbus ketvirtadienį vykdė beveik 900 žmonių.

Be to, buvo įrengtas tiltas, leidžiantis pasiekti aukštesnes vietoves, o viena iš daugiabučio sienų buvo suardyta, nes kėlė pavojų gelbėtojams.

Sprogimas, kurį, pareigūnų teigimu, veikiausiai sukėlė dujų nuotėkis, driokstelėjo, kai dauguma daugiabučio gyventojų miegojo.

Liudininkai pasakoja apie „ugnies bangą“ ir sako, kad sprogimas buvo toks galingas, kad šalia esančiuose pastatuose išdužo langų.

Šiuo metu vykdomas tyrimas, bet tyrėjai jau patikino, kad nėra priežasčių įtarti tyčinius veiksmus.

Žmonių aukų pareikalaujantys dujų sprogimai nereti Rusijoje, kur didžioji dalis komunalinių tinklų yra pasenę, o saugumo reikalavimų dažnai nepaisoma.

Mineralų turtingame Pietų Uralo regione esantis daugiau nei 400 tūkst. gyventojų turintis Magnitogorskas yra vienas didžiausių šalies plieno pramonės miestų.

Rusijos pagrindinė tyrimų institucija penktadienį pranešė, kad tarp numanomo dujų sprogimo šią savaitę Magnitogorske apgriauto daugiabučio griuvėsių sprogmenų pėdsakų nerasta.

Pareigūnai sako, kad sprogimą veikiausiai sukėlė dujų nuotėkis, nors žiniasklaidoje pasirodė nepatvirtintų pranešimų, kad tai galėjo būti ekstremistų išpuolis. Rusijos tyrimų komiteto (TK) atstovė Svetlana Petrenko penktadienį pranešė, kad „tyrėjai ir ekspertai baigė tirti griuvėsių mėginius, paimtus iš daugiabučio komplekso. Jokių sprogmenų ar jų sudedamųjų dalių pėdsakų juose nerasta“.