Prorusiški sukilėliai paskelbė, kad sekmadienį Luhansko ir Donecko regionuose jų organizuotuose referendumuose triuškinama dauguma balsavusių rinkėjų pasisakė už nepriklausomybę nuo Kijevo.

Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas šį balsavimą pirmadienį pavadino „propagandos farsu be jokio teisinio pamato“, kuriuo siekiama paslėpti rimtus nusikaltimus.

„Maskvoje su pagarba žiūrima į Donecko ir Luhansko sričių gyventojų valios pareiškimą, remiantis tuo, kad referendumų rezultatų praktinis įgyvendinimas vyks civilizuotai, be jokių prievartos recidyvų, per dialogą tarp Kijevo, Donecko ir Luhansko atstovų“, - rašoma Rusijos prezidento spaudos tarnybos išplatintame pareiškime.

„Tokio dialogo organizavimo interesais yra sveikintinos bet kokios tarpininkavimo pastangos, įskaitant ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos)“, - pažymima jame.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris praėjusią savaitę atsiribojo nuo šių balsavimų paragindamas separatistus juos atidėti, dar nekomentavo referendumų, kurie vyko regione tęsiantis kovoms, stumiančioms Ukrainą galimo pilietinio karo link.

Tačiau Kremlius akcentavo „didelį gyventojų aktyvumą nepaisant mėginimų sužlugdyti balsavimą“.

„Smerkiame jėgos panaudojimo atvejus, įskaitant sunkiosios ginkluotės panaudojimą prieš taikius gyventojus, pareikalavusį žmonių aukų“, - teigiama Kremliaus pareiškime.

Kai kurie prorusiški rinkėjai sekmadienio balsavimą dėl savarankiškumo vertina kaip žingsnį sąjungos su Rusija link. Maskva neigia, kad turi kokių nors ambicijų absorbuoti daugiausia rusakalbių gyvenamą pramoninę Rytų Ukrainą į Rusijos Federaciją, po kovo mėnesį įvykdytos Krymo aneksijos.

Kremliaus pareiškime nepateikiama jokių detalių dėl to, kaip jis planuoja veikti dėl minimų referendumų rezultatų.

S. Lavrovas: kol kas nebus jokių naujų tarptautinių derybų

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį sakė, kad kol kas neplanuojama jokių naujų tarptautinių derybų dėl Ukrainos ir kad pažanga siekiant šios krizės deeskalavimo įmanoma tik tuo atveju, jei priešininkų stovyklos Ukrainoje surengs tiesiogines derybas.

S.Lavrovas, kuris kalbėjo bendroje su Ugandos užsienio reikalų ministru spaudos konferencijoje Maskvoje, taip pat pakartojo Kremliaus poziciją, kad Rusija gerbia sekmadienį Rytų Ukrainoje surengtų referendumų dėl savivaldos rezultatus.

O. Turčynovas: „referendume“ Luhansko srityje dalyvavo apie 24 proc., Donecko srityje – daugiau kaip 30 proc. gyventojų

Kaip skelbia UNIAN korespondentas, laikinai Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas tai pranešė per Taikinamosios frakcijos lyderių ir parlamento komitetų pirmininkų tarybos posėdį.

„Vidaus reikalų ministerijos ir ekspertų, kurie lankėsi šiose dviejose srityse, duomenimis, vadinamame „referendume“ Luhansko srityje dalyvavo maždaug 24 proc. balso teisę turinčių gyventojų, o Donecko srityje – kiek daugiau negu 32 proc.“, - sakė jis.

O. Turčynovas pabrėžė, kad daugelyje Luhansko srities miestų „referendumas“ apskritai nevyko.

Prorusiški sukilėliai dviejuose Rytų Ukrainos regionuose – Luhansko ir Donecko – sekmadienį surengė referendumus dėl nepriklausomybės, kuriuos Vakarai vadino farsu ir kurie kelia nuogąstavimų, kad dabar šalis gali priartėti prie pilietinio karo.

Sukilėliai Donecke rezultatus paskelbė kelios valandos po balsavimo pabaigos, nurodydami, kad beveik 90 proc. žmonių balsavo už nepriklausomybę ir kad rinkėjų aktyvumas buvo 75 procentai.

Luhansko srityje, promaskvietiškų separatistų teigimu, už regiono federalizaciją pasisakė beveik 96 proc. rinkėjų, o rinkėjų aktyvumas sudarė 81 procentą.

Ukrainos laikinasis prezidentas sukilėlių surengtą „referendumą“ dviejuose rytiniuose regionuose pirmadienį pavadino „propagandos farsu be jokio teisinio pamato“, kuriuo siekiama paslėpti rimtus nusikaltimus.

„Šis farsas, kurį teroristai separatistai vadina referendumu, yra niekas kitas, tik propaganda (siekiant) nuslėpti nužudymus, pagrobimus, smurtą ir kitus rimtus nusikaltimus“, – Ukrainos parlamentui sakė O. Turčynovas.

Vienintelis sekmadienio referendumų „teisinis efektas“ bus patraukimas atsakomybėn tų, kurie juos surengė, sakė laikinasis prezidentas.

Tačiau jis pakartojo savo troškimą „tęsti dialogą su tais Rytų Ukrainoje, kurių rankos nėra suteptos krauju ir kurie yra pasirengę ginti savo tikslus teisėtu būdu“.