„Thai Raksa Chart“ partija sutinka su karališkuoju įsakymu iš lojalumo karaliui ir visiems karališkosios šeimos nariams“, - teigiama partijos pranešime žurnalistams.

Karaliaus rūmų pranešime Vajiralongkornas tikino, kad toks sesers poelgis „nepaisytų tautos kultūros“.

67 metų amžiaus princesė Ubolratana Mahidol kandidate į premjerus buvo nominuota partijos „Thai Raksa Chart“, susijusios su buvusiu premjeru Thaksinu Shinawatra. Toks princesės žingsnis sulaužytų Tailando karališkosios šeimos tradiciją neįsitraukti į politiką.

Analitikų teigimu, karaliaus pareiškimas tikriausiai privers rinkimų komisiją atmesti princesės prašymą dalyvauti kovo 24 d. rinkimuose. Rinkimus atidžiai stebi visas pasaulis, nes Tailandas gali sugrįžti prie demokratijos po 5 metus trukusio kariuomenės valdymo.

Karaliaus rūmų pranešime, transliuotame per visus Tailando TV kanalus, karalius Vajiralongkornas kalbėjo: „Nors ji formaliai atsisakė karališkųjų regalijų, ji išlaikė savo statusą ir yra Čakri dinastijos narė“.

„Tokio aukšto rango karališkosios šeimos nario įsitraukimas į politiką bet kokia forma yra laikomas veiksmu, nepaisančiu tautos tradicijų, papročių ir kultūros, todėl yra visiškai netinkamas“, - sakė Tailando karalius.

Pranešime taip pat cituojamas Konstitucijos straipsnis, kuriame teigiama, kad monarchai turi išlikti politiškai neutralūs.

Tačiau pati princesė gynė savo sprendimą kandidatuoti į premjerus. „Instagram“ pranešime ji pakartojo atsisakiusi visų karališkųjų regalijų ir šiuo metu gyvenanti kaip paprasta Tailando pilietė.

Ji patikino norinti pasinaudoti savo, kaip paprasto piliečio, teise kandidatuoti į premjerus. Pasak princesės Ubolratanos Mahidol, ji nuoširdžiai ir su užsidegimu dirbtų visų tailandiečių gerovei.