Policija pridūrė, kad įtariamasis užpuolikas slapstosi laisvėje. Užpuolikas yra sužeistas po susišaudymo su pareigūnais.

Teritorijoje pagal eilinę antiteroristinę operaciją budėję kariai susišaudė su įtariamuoju ir jį sužeidė, tačiau tai nesutrukdė jam pasprukti, nurodė policijos šaltiniai.

Per šaudynes Strasbūre žuvo trys žmonės, o dar 13 asmenų buvo sužeisti, naujausius duomenis trečiadienį paskelbė Grand Est regiono prefektas.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje sakoma, kad kiek anksčiau paskelbtą pranešimą spaudai, kuriame kalbėta apie du žuvusiuosius ir 14 sužeistųjų, derėtų laikyti negaliojančiu.

Regiono pareigūnai nepaaiškino, kodėl buvo pakeisti duomenys apie aukas.

Vidaus reikalų ministras Cristophe'as Castaneras ankstų trečiadienį pranešė apie tris aukas.

Regiono prefektūra paskelbė, kad trečiadienį Strasbūre draudžiama rengti demonstracijas. Mieste uždaryti kultūros ir sporto objektai, įskaitant muziejus ir čiuožyklas. Tuo metu mokyklų, licėjų ir koledžų veiklos incidentas nepaveikė.

Kiek anksčiau Prancūzijos vidaus reikalų ministras Cristophe'as Castaneras nurodė, kad Prancūzijoje buvo padidintas saugumo lygis, „su sustiprintos pasienio kontrolės vykdymu ir sustiprinta kontrole visose Kalėdų mugėse Prancūzijoje, kad būtų išvengta“ panašių atakų.

Strasbūro Kalėdų mugėje išvakarėse šaudynes surengęs asmuo buvo 29 metų Cherifas Chekattas, trečiadienį pranešė du šaltiniai iš policijos.

Vieno šaltinio teigimu, Ch. Chekatto vardas figūruoja 25 teismo bylose, tarp jų kelios rimtos bylos dėl plėšimų.

Pareigūnas nurodė, kad antradienio rytą – kelios valandos iki šaudynių – įtariamojo butą apieškojo policija, tirianti pasikėsinimą nužudyti. Tačiau įtariamojo tuo metu nebuvo namie.

Du pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Įtariamasis tebeieškomas. Per antradienio vakarą surengtas šaudynes Strasbūro Kalėdų mugėje žuvo trys žmonės, o dar mažiausiai 13 asmenų buvo sužeisti.
Šūviai Strasbūre

Antradienio vakarą buvo aptvertos kai kurios teritorijos, esančios šalia Kalėdų mugės, o gyventojams buvo liepta likti namie.

Daugybė žmonių kilus sąmyšiui slėpėsi vietos restoranuose ir baruose.

14.05 val. Įtariamasis per išpuolį šaukė „Allahu Akbar“ („Dievas visų didesnis“), trečiadienį per spaudos konferenciją pareiškė Paryžiaus prokuroras Remy Heitzas, remdamasis liudininkų pasakojimais.

„Les Dernieres Nouvelles d`Alsace“ žiniomis, įtariamojo Cherifo Ch. brolis pats prisistatė į komisariatą. Pareigūnai dirba su kitais šaulio artimaisiais ir pažįstamais. Anksčiau Prancūzijos VRM valstybės sekretorius Laurent`as Nunezas pranešė, kad tyrėjai dėl šaudynių Strasbūro centre apklausia penkis žmones. Be kita ko, aiškinamasi, ar jie palaikė ryšius su vyru, užpuolusiu žmones.

13.55 val. Paskelbta Strasbūro šaulio tapatybė. Strasbūro Kalėdų mugėje išvakarėse šaudynes surengęs asmuo buvo 29 metų Cherifas Chekattas, trečiadienį pranešė du šaltiniai iš policijos.

12.45 val. Prancūzijos vietos valdžia vėl patikslino duomenis apie šaudynių Strasbūre aukas – žuvo trys žmonės, o dar 13 asmenų buvo sužeisti.

11.55 val. Naujausiais duomenimis, žuvo du žmonės ir sužalota dar 14.

10.30 val. Prancūzijos policija, ieškanti išvakarėse šaudynes Strasbūro Kalėdų mugėje surengusio įtariamojo, sulaikė penkis žmones, tačiau šaulys tebėra laisvėje, trečiadienį pranešė vienas aukšto rango prancūzų vyriausybės pareigūnas.

Prancūzijos vidaus reikalų viceministras Laurent'as Nunezas radijui „France-Inter“ sakė, kad užpuolikas galėjo pasprukti į netoliese esančią Vokietiją.

L. Nunezas nurodė, kad per incidentą antradienio vakarą žuvo trys žmonės ir dar 13 žmonių buvo sužeisti, aštuoni iš jų – sunkiai. Viceministras paneigė pranešimus apie policijos intervenciją į garsiąją miesto katedrą, tačiau sakė, kad užpuoliko paieška tebesitęsia.

Pasak L. Nunezo, šaulys buvo pripažintas įtariamu ekstremistu, kai anksčiau atliko kelias kalėjimo bausmes. Vis dėlto atakos motyvai tebėra neaiškūs. Buvo pradėtas tyrimas dėl terorizmo.

Atnaujinta 06.30 val.

Anot pareigūnų, šaulys yra žinomas saugumo struktūroms, tačiau vis dar slapstosi laisvėje. Užpuolikas yra žinomas saugumo struktūroms, jo namuose anksčiau atliktos kratos dėl vagystės.

Policija taip pat teigia, kad 29-erių metų įtariamasis yra gimęs Strasbūre ir anksčiau buvo žinomas struktūroms dėl potencialios terorizmo grėsmės.

12 žmonių buvo sužeista, 6 sužeistųjų būklė sunki. Strasbūre ir visoje Prancūzijoje sustiprintas saugumas.

Atnaujinta 02.00 val.

BBC informuoja, kad užpuolikas yra sužeistas po susišaudymo su pareigūnais, tačiau vis dar laisvėje.

Atnaujinta 00.11 val.

Saugumo pajėgos aptvėrė istorinį miesto centrą. Netoli sienos su Vokietija įsikūręs Strasbūras yra Elzaso regiono sostinė.

„Girdėjome kelis šūvius, galbūt tris, o tada pamatėme bėgančius žmones“, – naujienų agentūrai AFP sakė įvykio vietoje buvęs žmogus, paprašęs neatskleisti jo tapatybės.

Šūviai Prancūzijoje

„Vienas iš jų parkrito. Nežinau, ar dėl to, kad susipainiojo jo kojos, ar dėl to, jog buvo pašautas“, – tvirtino liudininkas.

Strasbūre esantis Europos Parlamento pastatas po incidento buvo užrakintas. Europarlamentarams ir patalpoje esantiems žurnalistams draudžiama ją palikti, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Šiuo metu Strasbūre vyksta Europos Parlamento plenarinė sesija.

Atnaujinta 00.01 val.

Europos Parlamente visi svarsto, ar nereiks nakvoti viduje, maistas ir vanduo šluojamas iš kavinių viduje“, - DELFI patikino netoli įvykio vietos esanti lietuvė.

Atnaujinta 23.58 val.

DELFI susisiekė su Strasbūre esančia lietuve.

„Šiuo metu vis dar esu Europos Parlamente, jau 2 val esame užrakinti ir negalime išeiti dėl saugumo sumetimų. Laukiame tolesnių žinių“, - informavo ji.

Atnaujinta 23.58 val.

23.37 val. Oficialiais vidaus reikalų ministerijos duomenimis, du asmenys žuvo, dar 13 sužeista, iš jų 7 - sunkiai. Į žmones šaudęs asmuo identifikuotas ir sužeistas.

Atnaujinta 23.33 val.

Prancūzijos pareigūnai susišaudė su bėgančiu užpuoliku Strasbūre, įtariamu nušovus du žmonės ir dar 11 asmenų sužeidus, pranešė policija.

Įtariamasis dar užpuolimo netoli kalėdinės mugės metu buvo sužeistas čia budėjusių karių.

Atnaujinta 23.27 val.

Naujienų agentūros ELTA žurnalistė Paulina Levickytė tapo antradienio vakarą Strasbūre įvykusių šaudynių netoli miesto kalėdinės mugės liudininke. Jos teigimu, buvo nušauti mažiausiai du žmonės dar mažiausiai 11 buvo sužeista. Vienas iš žuvusiųjų buvo turistas.

„Pakeliui į restoraną kilo sumaištis ir policija tiesiog stumte įstūmė mane ir šalia ėjusius pakeleivius į netoliese buvusį restoraną . Ten policija visus buvusius restorano lankytojus ir netikėtai į jį suvarytus žmones iš gatvės suguldė ant žemės. Tada pasigirdo šūviai gatvėje.

Vėliau mus uždarė rūsyje, prieš tai liepė kėdėmis užremti laukines restorano duris“, - kalbėjo Eltos žurnalistė.

„Nelabai supratau kas įvyko, bet dabar esame saugūs, tačiau tikriausiai teks laukti kol bus surastas šaudęs žmogus“, - teigė P. Levickytė.

Atnaujinta 23.17 val.

Pareigūnai nurodo tiriantys galimus su terorizmu susijusius užpuoliko motyvus.

Situaciją šiuo metu vertina specialus antiterorizmo prokuroras.

Atnaujinta 22.37 val.

BBC skelbia, kad vietos policija praneša jau apie šešis sužeistus ir vieną nušautą asmenį. Šaulys pabėgo iš įvykio vietos.

Miesto centras šiuo metu uždarytas, sustabdytas viešojo transporto eismas.

Atnaujinta 22.30 val.

„Šaudynės Strasbūro centre. Dėkotume už likimą namuose, kol situacija nebus išaiškinta“, – tviteryje parašė Strasbūro vicemeras Alainas Fontanelis.

Strasbūre esantis Europos Parlamento pastatas po incidento buvo užrakintas. Europarlamentarams ir patalpoje esantiems žurnalistams draudžiama ją palikti, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Strasbūras

Šiuo metu Strasbūre vyksta Europos Parlamento plenarinė sesija.

„Rimtas viešojo saugumo nutikimas Strasbūre. Gyventojų prašome likti namuose“, – tviteryje parašė Prancūzijos vidaus reikalų ministerija.

Šūviai aidėjo pačiame miesto centre esančioje aikštėje.

Įvykio vietoje esantis žurnalistas Bruno Poussard savo tviteryje rašo, kad buvo girdėti mažiausiai keli šūviai.

Regioninės valdžios institucijos patvirtino, kad mieste „tebevyksta incidentas“, tačiau daugiau detalių nepateikta.

Mugė Strasbūre garsėja kalėdinėmis dekoracijomis, elzasietiškais tradiciniais maisto produktais. Prancūzijos Kalėdų mugės, dar kitaip žinomos kaip „marché de noel“, kasmet vyksta nuo lapkričio pabaigos iki Naujųjų Metų.

Iškart po žinios socialiniame tinkle Antanas Guoga rašė, kad vos prieš kelias valandas vaikščiojo toje vietoje, kur aidėjo šūviai.

„Prieš kelias valandas ten vaikštinėjome su Paulium Kunčinu. Nereali atmosfera, daug žmonių ir tik geros emocijos. Šią savaitę Strasbūre turime sesiją. Šimtai europarlamentarų čia. Kai pagalvoji, rizika, kad tai galėjome būti ir mes - milžiniška. Labai nuoširdžiai užjaučiu nukentėjusius.

Reikia dėkoti Dievui, kad viskas gerai, kaip tik vakar Aistę su šeima išleidau į Vilnių", - sako Antanas Guoga.

Išpuolių daugėja

Toks išpuolis toli gražu ne pirmą kartą sukrečia Prancūziją. Pavyzdžiui, šių metų kovą per ginkluotą išpuolį žuvo trys žmonės.

Pastaraisiais metais Prancūzijoje IS prijaučiantys radikalai nužudė daugiau kaip 200 žmonių, įskaitant 130 žmonių 2015 metais. Praėjusį kartą ataka buvo įvykdyta kovo mėnesį, netoli turistų lankomo pietinio Karkasono miesto, kur šaunamuoju ginklu ginkluotas ekstremistas nužudė tris žmones. Du iš jų, įskaitant policininką, susikeitusį vietomis su įkaite, žuvo vietos prekybos centre.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (862)