Ukrainos prezidento kanceliarija skelbia, kad Normandijos ketverto derybas teko pertraukti dėl asmeninio Rusijos ir Ukrainos prezidentų pokalbio.

„Dėl Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Rusijos Federacijos vadovo Vladimiro Putino dvišalio pokalbio buvo pertrauktos Normandijos formato derybos. Dabar prasidėjo dviejų minėtųjų prezidentų pokalbis“, – skelbė šaltinis.

V. Zelenskis ir V. Putinas kalbėjosi apie 1.20 val. Jie kalbėjosi apie rinkimus Donbase ir Ukrainos kontrolės pasienyje atkūrimą, tačiau jokių susitarimų nepasiekta. Kaip teigia „Ukrayinska Pravda“ pašnekovas, V. Putinas užsispyrė, kad nekontroliuojamose teritorijose pirmiausia įvyktų rinkimai, o jau tada Ukraina gautų galimybę kontroliuoti sieną. V. Zelenskis su tokiu pasiūlymu nesutiko. Nepaisant to, prezidentams pavyko rasti bendrą kalbą dėl apsikeitimo belaisviais, ką būtų galima padaryti dar šiais metais.

Išeidamas iš susitikimo su V. Zlenskiu Rusijos lyderis vienu žodžiu atsakė, ar jis patenkintas derybų rezultatais: "taip".

Nuo 2014 metų, kai prasidėjo Kijevo konfliktas su Rusijos palaikomais separatistais rytinėje Ukrainoje, žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių, daugiau nei milijonas buvo priversti palikti savo namus, konfliktas smarkiai nualino šalies ekonomiką.

Jis taip pat padidino įtampą Rusijos santykiuose su Vakarais, Jungtinėmis Valstijomis ir Europos Sąjunga, įvedusiomis sankcijas Maskvai dėl jos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos ir paramos separatistams.

Separatistai paskelbė „liaudies respublikas“ Donecko ir Luhansko regionuose netrukus po Krymo aneksijos, kuri padidino V. Putino populiarumą jo šalyje, bet lėmė tarptautines sankcijas.

Diplomatai pabrėžė, kad Krymo klausimas per pirmadienio „Normandijos ketverto“ susitikimą svarstomas nebus. Naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas pranešė, kad nors Prancūzijoje šiuo metu vyksta visuotinis streikas ir masinės protesto akcijos, padėtis aplink Eliziejaus rūmus rami. Policija aptvėrė rajoną aplink Prancūzijos lyderio rezidenciją.

Praėjusį kartą viršūnių susitikimas „Normandijos formatu“ įvyko daugiau kaip prieš trejus metus, 2016 metų spalį Berlyne. Iš dabartinio „ketverto“ jame tuomet dalyvavo tik V. Putinas ir A. Merkel. E. Macronas ir V. Zelenskis pirmą kartą dalyvauja tokiame susitikime.