Įtakinga taryba aptarė Sirijos konstitucinio komiteto įkūrimą ir „pažymėjo, kad šiame etape visi turėtų vengti bet kokių veiksmų, galinčių kliudyti taikos procesui Sirijoje“, nurodė V. Putino atstovas.

Kiek anksčiau antradienį D. Peskovas sakė, kad Rusija „labai atidžiai seka, kaip vystosi situacija“, ir neturi informacijos apie tai, kad iš regiono trauktųsi JAV pajėgos.

„Vis dar nežinome, kurie kariai išvedami, koks [jų] skaičius ir ar jie apskritai išvedami“, – teigė Kremliaus atstovas.

„Apie [karių] išvedimą iš skirtingų pasaulio dalių būta įvairių pranešimų, kurie vėliau nepasitvirtino“, – sakė jis.

Sekmadienio vakarą JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie savo sprendimą atitraukti iš regiono amerikiečių pajėgas, uždegusį žalią šviesą Turkijos puolimui prieš kurdus, kurie daug metų drauge su amerikiečiais kovojo su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad kariuomenė pasirengusi bet kurią akimirką pradėti operaciją prieš kurdų pajėgas Sirijoje.

Antradienį Ankara nurodė, kad yra pasiruošusi puolimui šiaurės Sirijoje, o D. Trumpas siuntė prieštaringus signalus šiuo klausimu.

„Galime vykdyti pasitraukimo iš Sirijos procesą, bet jokiu būdu neapleidome kurdų, kurie yra ypatingi žmonės ir nuostabūs kovotojai“, – parašė JAV prezidentas antradienį socialiniame tinkle „Twitter“.

Jis stengėsi paaiškinti savo poziciją pabrėždamas, kad Vašingtonas turi užmezgęs svarbius ryšius su NATO nare ir prekybos partnere Turkija.

„Labai daug žmonių patogiai pamiršta, kad Turkija yra didelė Jungtinių Valstijų prekybos partnerė“, – parašė D. Trumpas dar vienoje tviterio žinutėje.

Prezidentas nepareiškė, kad prieštarauja turkų karinei operacijai, bet sakė, kad „bet kokios nepriverstinės ir nereikalingos Turkijos kovos“ turėtų „griaunančių“ pasekmių šios šalies ekonomikai.

Tuo metu pirmadienį D. Trumpas pagrasino sunaikinti Turkijos ekonomiką, jei Ankara „padarys ką nors, kas, mūsų nuomone, būtų nehumaniška“.

Rusija 2015 metais įsitraukė į Sirijos konfliktą ir palaiko prezidento Basharo al Assado pajėgas.