Vaizdo įraše mergina teigia, kad yra „Telegram“ kanalo redaktorė, kuris skelbia saugumo pajėgų duomenis. Ji taip pat teigia esanti Rusijos pilietė, gyvenanti Vilniuje, Šv. Stepono gatvėje.

Baltarusijos vyriausybei palankus „Telegram“ kanalas „Желтые сливы",paskelbė vaizdo įrašą su ruse Sofija Sapega, kuri buvo sulaikyta leidžiantis „Ryanair“ lėktuvu Minske.

Pusės minutės trukmės vaizdo įraše S. Sapega pateikia savo asmeninius duomenis ir gyvenamąją vietą, o tada sako, kad ji yra socialinio tinklo „Telegram“ kanalo „Black Book of Belarus“, „kuris skelbia vidaus reikalų įstaigų darbuotojų asmeninę informaciją“, redaktorė.

Žiniasklaida: mergina kaltinama riaušių organizavimu

Minske nusileidžiant „Ryanair“ lėktuvu sulaikyta rusė Sofya Sapega kaltinama riaušių organizavimu. Apie tai „Novaja gazeta“ pranešė su bylos medžiaga susipažinęs šaltinis.

Ano šaltinio, S. Sapegai buvo pareikšti įtarimai pagal du Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsnius - masinių riaušių su smurtu organizavimą (293 straipsnio 1 dalis) ir grupinių veiksmų, susijusių su nepaklusimu valdžios reikalavimams, organizavimą (342 straipsnio 1 dalis).

„Novaja gazeta“ pašnekovas teigė, kad gegužės 25 dieną S. Sapiega buvo apklausta dalyvaujant KGB kardomojo kalinimo centro budinčiam advokatui. Jos advokatas Aleksandras Filanovičius į apklausą įleistas nebuvo.

Rusijos pilietė Sofija Sapega, sekmadienį sulaikyta kartu su savo vaikinu baltarusių opozicijos aktyvistu Ramanu Pratasevičiumi per „Ryanair“ lėktuvo priverstinį nutupdymą Minske, antradienį buvo areštuota Baltarusijoje dviem mėnesiams, televizijai „Dožd“ antradienį patvirtino jos advokatas.

S. Sapega įtariama įvykdžius nusikaltimų 2020 metais nuo rugpjūčio iki rugsėjo, apibrėžtų keliais Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsniais, anksčiau pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Anksčiau antradienį Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova informavo, kad Baltarusijos tarnybos sulaikė S. Sapegą trims paroms „dėl jos atžvilgiu iškilusių įtarimų įvykdžius 2020 metais nuo rugpjūčio iki rugsėjo nusikaltimų, apibrėžtų keliais Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsniais“.

„Šiandien buvo Sofijos apklausa. Ją įtaria baudžiamuoju nusikaltimu. Paskirta kardomoji priemonė – suėmimas dviem mėnesiams. Įtariamosios laikymo vieta – KGB (Valstybės saugumo komiteto) tardymo izoliatorius“, – RBK kanalu platformoje „Telegram“ antradienį paskelbtoje žinutėje cituojamas S. Sapegos advokatas Aliaksandras Filanovičius.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pranešė, kad šalies konsulas antradienį susitiko su suimta S. Sapega.

„Įvyko Rusijos konsulo susitikimas su ruse Sapega“, – sakoma URM pranešime.

S. Sapegos giminaičiai sakė, kad jis įtariama prisidėjusi organizuojant Baltarusijoje „masinius neramumus“.

Vėliau antradienį Rusijos URM pranešė, kad Rusijos ministerijos vadovas Sergejus Lavrovas telefonu kalbėjosi su savo Baltarusijos kolega Vladzimiru Makėjumi.

„Šalys aptarė einamuosius tarpusavio bendradarbiavimo klausimus ir būsimus užsienio reikalų ministerijų kontaktus. Atskirai buvo kalbama apie įvykius, susijusius su oro bendrovės „Ryanair“ lėktuvo avariniu nusileidimu Minsko oro uoste gegužės 23 dieną“, – sakoma pranešime.

„Kalbant apie Rusijos pilietės Sapegos, taip pat buvusios lėktuve, sulaikymą, Baltarusija pažadėjo artimiausiu laiku užtikrinti galimybę jai sutikti su Rusijos konsuliniais darbuotojais“, – pabrėžė Rusijos URM.

Pranešime taip pat sakoma, kad Rusija palankiai įvertino Baltarusijos valdžios institucijų pasirengimą pateikti reikiamą medžiagą ir užtikrinti kruopštų, išsamų ir skaidrų įvykio tyrimą.

Sekmadienį bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstinai nutupdytas Minsko oro uoste – neva dėl teroristinio išpuolio pavojaus, nors vėliau jokios grėsmės nebuvo rasta.

Lėktuve buvęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas R. Pratasevičius ir Europos humanitarinio universiteto (EHU) Vilniuje studentė S. Sapega buvo sulaikyti Baltarusijos pareigūnų.

Pasak Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos, S. Sapega yra laikoma kardomojo kalinimo įstaigoje Minsko Akrescinos rajone.

ES ir JAV griežtai pasmerkę „Ryanair“ lainerio priverstinį nutupdymą ir reikalavo paleisti Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos kritiką S. Pratasevičių, kuriam yra iškelti kaltinimai dėl „ekstremistinės“ veiklos. 26 metų opozicionierius savo šalyje gali būti nuteistas ilgam laikui kalėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1009)