Turkijai paskelbus tris gedulo dienas dėl šios tragedijos, kuri yra viena didžiausių pramoninių nelaimių per visą šalies istoriją, energetikos ministras Taneras Yildizas perspėjo, kad žuvusiųjų skaičius tikriausiai didės ir bus didžiausias kasybos pramonėje.

„Problema rimtesnė nei galvojome. Tai virsta nelaime su didžiausiu žuvusių darbininkų skaičiumi, kokį tik yra mačiusi Turkija“, – sakė jis žurnalistams. – Nerimaujame, kad žmonių netekčių gali daugėti“.

T.Yildizas atsisakė nurodyti, kiek žmonių dar yra toje šachtoje, ir pridūrė, kad yra tam tikrų neaiškumų dėl kasybos kompanijos pateiktų skaičių.

Į tragedijos vietą trečiadienį atvykęs Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas nurodė, kad po antradienio sprogimo šachtoje Somoje Manisos provincijoje jau patvirtinta 232 šachtininkų žūtis. Dauguma jų mirė apsinuodiję anglies viendeginiu.

Ankstesniuose pranešimuose buvo sakoma, kad po žeme buvo 787 darbininkai, kai įvyko sprogimas. Turkijos nelaimių valdymo agentūra AFAD sakė, kad 93 žmonės buvo išgelbėti ir kad 85 iš jų yra sužeisti.

Turkijos kasybos profesinės sąjungos vadovas Nurettinas Akculas (Nuretinas Akčulas) AFP sakė, kad šachtoje dar yra 100-150 žmonių.

„Darome visa, ką galime, kad iškeltume tuos, kurie vis dar yra po žeme ... Ten yra dar 100-150 žmonių“, – sakė jis.

Trečiadienį ryte iš šachtos buvo iškelti tik keli žmonės, daugelis jų – mirę, iš įvykio vietos pranešė reporteriai. Vienas žmogus išėjo su deguonies kauke ir tuojau pat buvo išvežtas į ligoninę.

Neštuvais nešant aukas, nevilties apimti draugai ir giminaičiai bandė nutraukti antklodes, kuriomis buvo uždengti lavonai.

Dauguma artimųjų tylėdami sėdėjo ant suolelių ištikti šoko, o kiti tikrino ant sienos iškabintus sužeistųjų sąrašus, kuriuose nurodytos ir ligoninės, į kurias jie buvo nuvežti.

Viena jauna moteris, Bahar Galici, ilgai žiūrėjo į sąrašą, o paskui nuėjo. „Vis dar – nieko“, – atsiduso ji.

Dingusių šachtininkų kolega Harunas Unzaras sakė, kad ir anksčiau yra netekęs draugo, „bet tai – siaubinga“.

„Visos aukos yra mūsų draugai, – verkdamas sakė jis. – Mes esame šeima ir šiandien ši šeima priblokšta. Sulaukiame labai nedaug naujienų, o kai jos ateina, būna labai blogos“.

Sprogimai ir įgriuvimai Turkijos šachtose yra dažni, ypač – privačiose kasyklose, kur saugumo reikalavimų dažnai nepaisoma.

Kol kas didžiausia kasybos nelaimė Turkijoje įvyko 1992 metais, kai 263 žmonės žuvo sprogus dujoms šachtoje Zonguldake.

Soma, kurioje gyvena didelė šachtininkų bendruomenė, yra maždaug 250 km į pietus nuo Stambulo.

Manoma, kad sprogimą antradienį maždaug 12 val. 30 min. Grinvičo (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku sukėlė sugedęs elektros transformatorius.

Anksčiau vienas saugumo šaltinis AFP sakė, kad šachtoje yra kišenių, kurių viena buvo atvira, todėl gelbėtojai galėjo pasiekti darbininkus, bet antra yra blokuota ir darbininkai yra joje įstrigę.

Ugniagesiai bandė pumpuoti į šachtą gryną orą tiems, kas vis dar yra įstrigę maždaug 2 km gylyje ir 4 km nuo įėjimo į šachtą.

Turkijos Darbo ir socialinio aprūpinimo ministerija nurodė, jog praėjusį kartą ta šachta buvo patikrinta kovo 17 dieną ir jog tada buvo nustatyta, kad ji atitinka saugumo reikalavimus.

Tačiau šachtininkas Oktay Berrinas sakė, kad darbininkai po žeme nebuvo apsaugoti.

„Saugumo šioje šachtoje nėra“, – sakė jis.

Pasak T.Yildizo, gelbėjimo darbuose, kuriuos komplikuoja gaisras ir nuodingos dujos šachtoje, dalyvauja 400 žmonių.

„Turiu pasakyti, kad mūsų viltys dėl gelbėjimo pastangų (šachtoje) blėsta“, – per televiziją sakė jis.

Manoma, kad visi šachtininkai turi dujokaukes, bet nėra aišku, kiek laiko jos funkcionuos.

Soma yra vienas pagrindinių rausvųjų anglių (lignito) kasybos centrų Turkijoje. Šiame rajone gyvena maždaug 100 tūkst. žmonių, o pagrindinė ekonominė veikla yra kasyklos ir lignitu kūrenama šiluminė elektrinė.