Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tviteryje turkų kalba rašė, jog reiškia užuojautą aukų šeimoms. „Esame pasirengę suteikti reikiamą paramą katastrofos padariniams likviduoti“, – teigiama žinutėje.

Jungtinės Valstijos yra „labai susirūpinusios“, – tviteryje pažymėjo prezidento Joe Bideno patarėjas saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas. Jis pranešęs Turkijai, jog JAV pasirengusios suteikti „visą reikalingą pagalbą“.

Ir Izraelis pažadėjo humanitarinę pagalbą Turkijai. Gynybos ministras Joavas Galantas pirmadienį nurodė kariuomenei ir Gynybos ministerijai imtis atitinkamų paruošiamųjų darbų. „Mūsų ginkluotosios pajėgos pasirengusio“, – teigė ministras. Izraelis, anot jo, turi patirties ekstremaliose situacijose ir gelbstint žmones.

Izraelio gelbėjimo tarnyba „Zaka“ pareiškė, jog rengiamasi nusiųsti pagalbos delegaciją. Ši padės gelbėtojams vykdyti paieškas griuvėsiuose. Izraelio užsienio reikalų ministras Elis Cohenas pareiškė Turkijai užuojautą ir taip pat paskelbė apie savo ministerijos paramą.

Graikija, nepaisant didelės įtampos su Turkija, pareiškė nusiųsianti gelbėjimo būrius. „Graikija iš karto padės“, – pažymėjo vyriausybės vadovas Kyriakosas Mitsotakisas.

Šalis turi gelbėjimo komandas, kurios labai patyrusios dirbti žemės drebėjimų regionuose, nes pati vis išgyvena stichijas. Turkija ir Graikija jau yra padėjusios viena kitai per smarkius žemės drebėjimus 1999 metais. Ši pagalba, kuri žinoma kaip „žemės drebėjimo diplomatija“, tada pradėjo įtampos mažinimo etapą.

Atėnai ir Ankara dešimtmečius nesutaria dėl teritorinių teisių Egėjuje ir rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Praėjusiais mėnesiais Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ne kartą grasino invazija į Graikijos salas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją