Tokiu būdu bus siekiama suteikti daugiau laiko pritarti „Brexit“ sutarčiai, nors įstatymų leidėjai šį dokumentą jau yra triskart atmetę.

„Išstoti su sutartimi yra geriausias sprendinys“, – kalbėdama savo rezidencijoje Dauningo gatvėje pareiškė Th. May, pasibaigus septynias valandas trukusiam nepaprastajam pasitarimui su kabineto ministrais.

„Mums reikės tolesnio pratęsimo (procesui pagal ES sutarties) 50-ąjį straipsnį – kiek įmanoma trumpesnio ir pasibaigsiančio, kai priimsime („Brexit“) sutartį“, – pridūrė ji.

Th. May taip pat pasisiūlė susitikti su pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos vadovu Jeremy Corbynu tartis dėl „Brexit“ plano, siekiant įveikti įstatymų leidėjų pasipriešinimą sutarčiai.

Premjerė siekia, jog „Brexit“ procesas būtų pratęstas ne ilgiau kaip iki gegužės 22 dienos, kad JK nereikėtų dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

Britanija privalo iki balandžio 12 dienos pateikti Briuseliu planą dėl tolesnių veiksmų arba išstoti be jokios sutarties.

Anksčiau buvo planuota, kad Britanija iš Bendrijos pasitrauks kovo 29-ąją, bet ES lyderiai sutiko šį terminą atidėti, siekdami išvengti staigaus ir chaotiško 46 metus trukusios JK narystės nutraukimo.

Th. May pabrėžė, jog 27 ES šalių lyderiai reikalaus paaiškinti, kodėl „Brexit“ turėtų būti dar kartą atidėtas. Tokiam žingsniui būtų reikalingas vienbalsis Bendrijos lyderių pritarimas.

„Mums reikia aiškiai pasakyti, kam reikalingas šis pratęsimas – kad užsitikrintume, jog išstosime laiku ir tvarkingai, – aiškino premjerė. – Šie debatai, šis susiskaldymas nebegali tęstis daug ilgiau.“

Th. May sakė norinti susitikti su J. Corbynu ir „pamėginti susitarti dėl plano, kurio abu laikytumės, siekiant užtikrinti, kad išstotume iš Europos Sąjungos ir kad tai padarytume su sutartimi“.

Leiboristų lyderis šio premjerės pasiūlymo kol kas nekomentavo.

Bendruomenių Rūmai jau triskart atmetė Th. May su Briuseliu suderintą „Brexit“ sutartį ir šiuo metu mėgina susitarti dėl alternatyvios išeities iš šios aklavietės.

Du ankstesni mėginimai užsitikrinti daugumos palaikymą kokiam nors atsarginiam planui žlugo.

ES nerimas

Tuo tarpu, Europos Sąjungos lyderiai tebesiekia užkirsti kelią „Brexit“ be sutarties chaosui, bet didėja susirūpinimas, kad sutikus ilgam atidėti Didžiosios Britanijos išstojimą iškiltų naujų grėsmių, o pagrindinių problemų vis tiek nepavyks išspręsti.

Likus mažiau kaip dviem savaitėms iki 46 metus trukusios Britanijos narystės ES planuojamos pabaigos, JK įstatymų leidėjai vis dar nesugeba susitarti, kokio išstojimo jie nori.

Europos derybininkai tvirtina, kad „Brexit“ sutartis, pernai lapkritį jų pasirašyta su Britanijos premjere Th. May, yra vienintelė tvarkingo išstojimo garantija.

Tačiau Th. May jau triskart nesugebėjo įtikinti Bendruomenių Rūmų pritarti susitarimui, o įstatymų leidėjai šiuo metu svarsto galimybę užsitikrinti „švelnesnį „Brexit“ arba išstoti staigiai, be jokių susitarimų.

Jeigu Th. May visgi pavyktų prastumti sutartį parlamente, „Brexit“ gali būti atidėtas iki gegužės 22 dienos. Jeigu jai vėl nepasiseks, premjerė iki ateinančią savaitę vyksiančio nepaprastojo ES viršūnių susitikimo gali prašyti suteikti daugiau laiko.

Tačiau ar kitos 27 ES narės sutiktų su nauju pratęsimu?

Kol kas jos viešai demonstravo vieningą poziciją „Brexit“ derybų atžvilgiu ir iki šiol sutaria dėl „fundamentalių dalykų“, sakė vienas diplomatas.

Tačiau šaltinis pridūrė, kad gali pasireikšti daugiau „niuansų“, jiems svarstant ar suteikti Th. May daugiau laiko, kai ji vėl susitiks su lyderiais balandžio 10-ąją.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį perspėjo, kad ES negali būti „Brexit“ krizės įkaite ir sakė, kad „nėra garantuota“, jog išstojimo terminas bus pratęstas.

Kalbėdamas per Airijos premjero Leo Varadkaro vizitą Paryžiuje E. Macronas pridūrė: „Mūsų prioritetas turi būti tinkamas Europos Sąjungos ir bendrosios rinkos funkcionavimas.“

„ES negali ilgam tapti politinės krizės Jungtinėje Karalystėje sprendimo įkaite“, – pabrėžė jis..

Pasak Prancūzijos lyderio, jo šalis „atvira“ ilgesniam „Brexit“ proceso pratęsimui su tam tikromis sąlygomis, bet tai nėra „nei garantuota, nei automatiška. Kartoju tai labai tvirtai.“

Politinis chaosas

Viena atrodo aišku: 27 ES šalių lyderiai neatvers naujų derybų dėl lapkritį suderėtos išstojimo sutarties, taip pat nekeis vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop), turinčios padėti užtikrinti taiką Šiaurės Airijoje.

Be to, jeigu Britanija planuoja likti Bendrijoje po gegužės 22-osios, ji privalės dalyvauti gegužės 23-ąją prasidėsiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Jeigu Th. May, iki šiol skeptiškai vertinusi tokią galimybę, sutiks su šiuo pasiūlymu, kad laimėtų laiko, „Brexit“ terminas galėtų būti ilgam nukeltas.

Tačiau Londone tvyrant politinei sumaiščiai, o Europos verslui kenčiant dėl „Brexit“ neapibrėžtumo, Briuselis šią galimybę vertina be didelio entuziazmo.

„Toks pratęsimas atneštų reikšmingų grėsmių ES – taigi, būtų reikalingas tvirtas pagrindimas“, – sakė ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier.

„Daug verslo įmonių ES perspėja mus dėl netikrumo pratęsus“ išstojimo procesą, pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)