20 vaikų ir šešių suaugusiųjų išžudymas pradinėje mokykloje Amerikos Konektikuto valstijoje sukėlė siaubą ir verčia perkratyti sąžinę visame pasaulyje, nors ir neaišku, kodėl 20-metis žudikas buvo pastūmėtas tokiam nusikaltimui ir kaip jis išsirinko savo aukas, kurių jauniausioms buvo vos penkeri.

Tyrėjai stengiasi daugiau sužinoti apie įtariamąjį Adamą Lanzą, kuris, kaip sakė mažiausiai vienas liudininkas, klasėse šaudydamas pradinukus neištarė nė žodžio ir vėliau nusižudė pats. Aukų palaikai šeštadienį ryte dar kurį laiką buvo mokykloje, o pareigūnai rengėsi pradėti skelbti jų vardus.

A.Lanza buvo vadinamas talentingu, bet išlaikančiu atstumą moksleiviu. Jis gyveno su motina. Manoma, kad iš viso 26 žmones nušovęs jaunuolis turėjo kokį nors asmenybės sutrikimą, sakė vienas teisėsaugos pareigūnas.

Iš pradžių 20-metis nušovė motiną Nancy Lanzą, tada jos automobiliu penktadienį ryte atvažiavo prie mokyklos ir maždaug 9 val. 30 min. vietos laiku iššaudė dvi klases, sakė teisėsaugos pareigūnai, kurie nenorėjo skelbti savo pavardžių.

A.Lanza mokėsi Njutono vidurinėje, o keliuose pastarųjų metų naujienų pranešimuose buvo minimas tarp garbės moksleivių.

Mažiausiai vienas tėvų sakė, kad A.Lanzos motina toje mokykloje buvo pavaduojanti mokytoja, tačiau jos pavardės darbuotojų sąrašuose nėra. Kol kas tyrėjai nėra nustatę jokio ryšio tarp jos ir mokyklos.

A.Lanzos vyresnysis brolis, 24 metų Ryanas Lanza, kuris gyvena Hobokene Naujajame Džersyje, buvo apklaustas, bet vienas pareigūnas sakė, jog nemanoma, kad jis būtų suvaidinęs kokį nors vaidmenį šiose žudynėse. Tyrėjai nori patikrinti jo kompiuterius ir telefono pokalbius, bet jis sakė, kad su broliu nebendravo maždaug nuo 2010 metų.

A.Lanza ir jo motina gyveno klestinčiame Njutaune, esančiame už 95 km į šiaurės rytus nuo Niujorko. Jų kaimynai yra gydytojai, ar aukštus postus tokiose kompanijose kaip "General Electric", "Pepsi" ir IBM užimantys žmonės.

A.Lanzos tėvai 2008 metais padavė skyrybų prašymą, rodo teismo dokumentai. Įtariamojo tėvas Peteris Lanza gyvena Stamforde Konektikute ir dirba vadovu mokesčių tarnyboje arba kompanijoje "General Electric".

Užpuoliko teta Marsha Lanza sakė, kad jo sūnėną augino mieli, rūpestingi tėvai, kurie nedvejodami būtų prašę psichologų pagalbos sūnui, jeigu būtų reikėję.

"Nancy nebuvo iš tų, kurie neigia realybę", - sakė Marsha Lanza ir dar pridūrė, kad jos vyras matė Adamą birželį ir nepastebėjo nieko nepaprasta.

Njutauno gyventoja Catherine Urso sakė, kad jos koledžo amžiaus sūnus pažinojo žudiką ir prisimena jį dėl jo savito stiliaus. "Jis (sūnus) sakė, kad jis (Adamas) buvo labai liesas, labai uždaras, vienas iš gotų", - pažymėjo moteris.

Joshua Milas, baigęs Njutauno vidurinę 2009-aisiais kartu su Adamu Lanza priklausė mokyklos technologijų klubui. Pasak jo, Adamas apskritai buvo laimingas vaikinas, bet jis jo nematęs jau kelerius metus.

"Mes susitikinėdavom, jis buvo geras vaikis; jis buvo sumanus, - pasakojo Joshua Milas. - Turbūt vienas sumaniausių iš tų, kuriuos pažinojau. Galbūt jis buvo genijus".

Vienas pareigūnas prašęs neminėti jo pavardės, sakė, jog dar neišaiškinta, ar Adamas Lanza turėjo darbą.

Nužudytųjų palaikai išgabenti iš mokyklos

Iš krauju pasruvusios mokyklos Jungtinėse Valstijose šeštadienį išgabenti vieno žudiko nušautų 20 vaikų ir šešių suaugusiųjų kūnai, pranešė policija.

Formalus aukų palaikų identifikavimas - naujas etapas sukrėstiems Konektikuto valstijos Njutauno gyventojams po penktadienio žudynių Sandi Huko pradinėje mokykloje.

"Iki šio ryto buvo įmanoma nustatyti visas aukas ir atlikti formalų identifikavimą visiems aukų artimiesiems", - sakė Konektikuto valstijos policijos atstovas leitenantas Paulas Vance'as.

Kūnų, kuriuos buvo palikę tyrėjai, išnešimas "užbaigtas", sakė jis CBS televizijai, "tai buvo padaryta naktį".

Per pamaldas, vykusias naktį aukoms paminėti, kunigas Robertas Weissas perskaitė popiežiaus Benedikto XVI laišką.

Popiežius, "paprašė mane perduoti savo didžiausią širdgėlą ir užtikrinimą, kad jis maldoje yra su aukomis ir jų artimaisiais, ir visais, kurie patyrė šį sukrečiantį įvykį", - sakoma Vatikano sekretoriaus Tarcisio Bertone laiške.

Šaudymo mokykloje priblokštos žvaigždės: kaip žmogus gali būti toks blogas?

Vis daugiau įžymybių skelbia galvojančios apie siaubingas penktadienio žudynes pradinėje mokykloje Konektikute, o policija tuo tarpu patvirtino, kad ši tragedija pareikalavo 27 žmonių gyvybių.

Užpuolikas Sandi Huko pradinėje mokykloje Njutaune nušovė 20 pradinukų. Pranešimai rodo, kad dar šešis suaugusius žmones nužudęs 20-metis užpuolikas galiausiai nusišovė pats.

Aiškėjant visam šių liguistų žudynių mastui, žvaigždės Twitter.com ir Facebook.com skelbia savo mintis ir reiškia jausmus.

Neseniai vaikelio susilaukusi Hilary Duff ir aktorė bei dainininkė Mandy Moore buvo tarp pirmųjų komentarus paskelbusių įžymybių, o dabar prie jų prisidėjo tokios garsenybės kaip Mia Farrow ir su Arnoldu Schwarzeneggeriu nebegyvenanti jo žmona Maria Shriver.

Aktorė M.Farrow parašė: "Malda už Njutauną. Ginklų kontrolė jau nebėra diskusijų (klausimas), tai - ne "pokalbis". Tai - moralinis įpareigojimas".

Buvusi žurnalistė M.Shriver priduria: "Mano širdis plyšta plėtojantis šiai istorijai. Pradėkime maldos ratą už tuos vaikus ir jų šeimas. Rašiau apie džiaugsmą tapus mama. Kaip tik dabar tiek daug motinų ir tėvų išgyvena neapsakomą skausmą. Prašom pasimelsti už šaudymo Sandi Huko pradinėje mokykloje Njutaune aukas".

Repo magnatas Russellas Simmonsas taip pat sakė, kad meldžiasi už "tuos vaikus, šeimas, Sandi Huko pradinės mokyklos personalą ir Njutauno žmones".

CNN laidos vedėjas Piersas Morganas "Twitter" parašė: "Negaliu to pakelti. Tiesiog nesuvokiama, kad kažkas gali tai padaryti pradinėje mokykloje. Tie vargšai vaikai. Negedėk šių vargšų mirusių vaikų, Amerika, - supyk ir padaryk ką nors, kad sustabdytum šiuos beprasmius šaudymus".

Kurčia aktorė Marlee Matlin paragino gerbėjus "melsti sveiko proto iš šios beprotybės" ir pridūrė: "Esu priblokšta, pamažu vis didėjant žuvusiųjų - vaikų ir suaugusiųjų - skaičiui".

Aktorė Melissa Joan Hart klausė: "Kaip žmogus gali būti toks blogas, kad žudytų nekaltus vaikus mokykloje? Dieve, laimink ir saugok tas šeimas ir vaikus, kurie tai matė!"

Tuo tarpu televizijos žvaigždė Khloe Kardashian Odom pačiulbėjo iš Majamio Floridoje, kur ji švenčia trečiąjį savo sūnėno Masono gimtadienį. Savo žinutėje socialiniame tinkle "Twitter" tinkle ji parašė: "Kenkti vaikams, kurie negali apsiginti, tikrai yra šlykštu. Negaliu patikėti".

Kitoje žinučių bangoje apie šias žudynes Miley Cyrus klausia: "Kodėl tai atsitiko? Kodėl taip blogai atsitinka tokiems geriems žmonėms... Ypač jauniems", o Rihanna priduria: "Dieve, pasigailėk!!!! Niekas to nenusipelnė! Meldžiamės už šaudymo Konektikute aukų artimuosius!! Kokios bus Kalėdos".

Evan Rachel Wood, Jared Leto, Rashida Jones, Josh Duhamel ir "kantri" žvaigždė Blake'as Sheltonas taip pat pakomentavo šią tragediją. "Honey Bee" dainininkas ir prisiekęs medžiotojas B.Sheltonas ta proga vėl užstojo amerikiečių ginklavimąsi: "Beginklių žmonių ir nekaltų vaikų žudymas. Man liūdna ir šlykštu. Štai kodėl mes visi turime būti pasirengę apsiginti ir apsisaugoti".

Savo asmeninių nelaimių persekiojama Lindsay Lohan taip pat rado progą išsakyti savo mintis apie šią tragediją: "Absoliučiai šiurpu. Mintimis ir maldomis esame su Niutauno Konektikute šeimomis. Neįtikėtinai liūdna."