B. al Assado teigimu, vienerius metus trukusi Vakarų ir arabų oro pajėgų oro atakų kampanija Sirijoje ir Irake davė priešingų rezultatų nei buvo tikėtasi. Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, B. al Assadas pareiškė, kad ši kampanija padėjo plisti terorizmui ir prisidėjo prie naujų asmenų verbavimo, tačiau Sirijos, Rusijos, Irano ir Irako koalicija gali duoti realių rezultatų.

„Turi pavykti, nes kitaip susidursime su destrukcija visame regione, ne tik vienoje ar dviejose šalyse“, - spalio 4 d. interviu Irano televizijai kalbėjo B. al Assadas.

Šis Sirijos diktatoriaus interviu duotas praėjus vos kelioms dienoms po to, kai rusų naikintuvai, kurių bazė įsikūrusi vakarinėje Sirijos dalyje, pradėjo atakas iš oro prieš taikinius, kuriuos Maskva įvardijo kaip „Islamo valstybės“ bazes, tačiau B. al Assado oponentai teigia, kad smogta neproporcingai mažesnėms priešiškoms užsienio remiamoms sukilėlių pajėgoms.

JAV, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė (JK) savo ruožtu teigia, kad Rusijos rengiami antpuoliai iš oro skirti B. al Assadui remti dėl pastaruoju metu sustiprėjusių sukilėlių pajėgų. „Jie remia mėsininką Assadą, o tai yra siaubinga klaida jiems ir pasauliui“, - pareiškė JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

Rusija savo ruožtu spalio 4 d. pranešė per pastarąsias 24 valandas karinius lėktuvus į orą kėlusi 20 kartų ir „Islamo valstybės“ taikiniams sudavusi 10 smūgių. Pranešama, kad tarp šių taikinių atsidūrė apmokymų stovykla ir savižudžių diržų gamykla.

„Mums pavyko sutrikdyti jų kontrolės sistemą, teroristinės organizacijos tiekimo linijas, o tai sukėlė rimtų infrastruktūros, naudojamos teroristiniams išpuoliams rengti, pažeidimų“, - teigiama Rusijos gynybos ministerijos paskelbtame pranešime.

Sirijos Homso provincijos gyventojai praneša apie spalio 4 d. vykusius antpuolius iš oro, kuriuos, jų teigimu, surengė Rusijos karinės oro pajėgos. Šie antpuoliai surengti ne „Islamo valstybės“, o „Laisvosios Sirijos kariuomenės“ („Free Syrian Army“) sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje.

„Šiuo metu mieste įvykdytos šešios ar septynios atakos“, - informavo savanoris iš Talbiseho miesto Abdulas Ghafaras al Dweikas. Jis pridūrė, kad šios atakos iš oro skiriasi nuo anksčiau rengtų Sirijos karinių oro lėktuvų antpuolių.

„Sirijos lėktuvų atveju gaudavome įspėjimą, dabar staiga mes juos tiesiog pamatome virš savo galvų“, - sakė jis.

Savanorio teigimu, po surengtų atakų Talbiseho mieste aptikti mažiausiai penki žuvusiųjų kūnai, o sužeistuosius greitosios pagalbos ekipažai skubiai gabeno į ligoninę.

Rusų generolas: kovotojai panikuoja

Spalio 3 d. Rusijos generolas Andrejus Kartapolovas pranešė, kad Rusija stiprina atakas iš oro. Jo teigimu, prieš Rusijai pradedant operacijas iš oro amerikiečių ekspertai rusus informavo, kad šioje teritorijoje yra tik teroristai.

Kaip teigiama Rusijos gynybos ministerijos pranešime, A. Kartapolovas teigia, kad rusų žvalgyba nusprendė, kad kovotojai bėga nuo antpuolių, nutaikytų į „Islamo valstybės“ centrus, amunicijos sandėlius ir apmokymų stovyklas.

„Juos apėmusi panika ir pasimetimas. Apie 600 samdinių apleido savo pozicijas ir mėgina sprukti į Europą. Taigi Rusijos oro antpuoliai ne tik tęsis, tačiau bus didinamas jų intensyvumas“, - patikino A. Kartapolovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1069)