Tai įvyko per naują Rusijos smūgių bangą Ukrainoje, per kurią žuvo mažiausiai devyni žmonės ir daug kur šalyje nutrūko elektros energijos tiekimas.

„Paskutinė ryšio linija tarp okupuotos Zaporižios AE ir Ukrainos energetikos sistemos nutrūko dėl raketų atakų“, – sakoma „Energoatom“ pranešime.

Operatorius teigė, kad nuo praėjusių metų, kai elektrinę užėmė Rusijos pajėgos, tai jau šeštas kartas, kai ji atjungiama nuo elektros tinklo. Dabar jėgainę maitina dyzeliniai generatoriai, kurie gali užtikrinti objekto energijos poreikius 10 dienų, pridūrė „Energoatom“.

„Prasidėjo atbulinis skaičiavimas. Jei per šį laiką nepavyks atnaujinti išorinio elektros energijos tiekimo elektrinei, gali įvykti avarija, turėsianti radiacinių padarinių visam pasauliui“, – sakė „Energoatom“.

Elektrinę kontroliuojanti Rusijos valdžia sakė, kad dyzeliniai generatoriai buvo įjungti po „trumpojo jungimo“ elektros linijose, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

„Yra pakankamai degalų atsargų, kad būtų užtikrintas generatorių veikimas“, – sakoma okupacinės valdžios pranešime ir priduriama, kad visi saugumo klausimai elektrinėje yra išspręsti.

Maskvos pajėgos užėmė elektrinę 2022 metų kovo 4 dieną, praėjus vos kelioms dienoms po įsiveržimo į Ukrainą.

Maskva ir Kyjivas kaltina vieni kitus apšaudymais aplink Zaporižios AE, didžiausią Europoje branduolinį objektą.

JT branduolinės energetikos agentūra TATENA rugsėjo mėnesį į elektrinę pasiuntė stebėtojus ir siekia susitarti dėl demilitarizuotos zonos šalia objekto, tačiau panašu, kad derybos įstrigo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją