Ji tai pareiškė penktadienį dar skaičiuojant balsus. Jau dabar ŠNP rezultatai yra geresni negu 2017 metų rinkimuose ir partija gali tapti iš esmės vienintele Škotijos interesų atstove Didžiosios Britanijos parlamente.

„Dabar mes turime mandatą pasiūlyti Škotijos žmonėms pasirinkimą dėl jų pačių ateities“, - sakė N. Sturgeon televizijos kanalui „Sky News“.

„Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas turi mandatą išvesti Jungtinę Karalystę iš Europos Sąjungos. Bet jis tikrai neturi mandato išvesti iš ES Škotiją“, - pabrėžė politikė, primindama, kad 2016 metų referendume škotai balsavo prieš „Brexit“.

Referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės buvo surengtas 2014 metais. Tada 55 proc. jo dalyvių pasisakė už Edinburgo ir Londono sąjungos išsaugojimą. Bet per Didžiosios Britanijos referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje dauguma škotų nepritarė „Brexit“.

Ši aplinkybė davė dingstį propaguoti naujo nepriklausomybės referendumo idėją. N. Sturgeon tikisi jį surengti iki dabartinės sudėties Škotijos parlamento įgaliojimų pabaigos 2021 metais.

DELFI primena, kad Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono Konservatorių partija penktadienį laimėjo parlamentinę daugumą, pranešė britų transliuotojai „Sky News“ ir BBC.

Pirmalaikių visuotinių rinkimų rezultatai rodo, kad toriams atiteks 326 iš 650 vietų Bendruomenių Rūmuose, tai reiškia, kad jokia kita partija jų neįveiks. Rinkėjų apklausos po ketvirtadienio rinkimų prognozavo konservatoriams 368 mandatus.

Didžiosios Britanijos Konservatorių partija gavo piliečių mandatą įgyvendinti „Brexit“. Tai penktadienį pareiškė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas B. Johnsonas, komentuodamas ketvirtadienį įvykusius pirmalaikius parlamento rinkimus.

„Konservatorių vyriausybė gavo naują galingą mandatą įgyvendinti „Brexit“, – sakė premjeras.

„Tai – istoriniai rinkimai, kurie suteikia mums galimybę įgyvendinti britų tautos valią, pakeisti šią šalį į gerąją pusę, ir mes tai pradėsime daryti jau rytoj. Ne, jau šiandien!“ – sušuko jis.

Per rinkimų kampaniją B. Johnsonas pabrėžė, kad pagrindinis jo tikslas – išvesti Jungtinę Karalystę iš ES iki 2020 metų sausio 31 d.

Ministras pirmininkas įtikinamai išrinktas į parlamentą savo apygardoje, jį parėmė 25 tūkst. rinkėjų. Didžiojoje Britanijoje visi ministrai, taip pat ir premjeras, turi būti parlamento nariai.

Todėl neišrinktas į Bendruomenių Rūmus politikas netenka teisės dirbti ministrų kabinete. Savo vietą Bendruomenių Rūmuose išsaugojo ir ankstesnė ministrė pirmininkė Theresa May (2016-2019). Bet ji neužima jokio posto vyriausybėje.