„Taikią Ukrainos plėtros strategiją palaikė visi be išimties susitikimo dalyviai“, – sakoma P.Porošenkos pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Facebook“.

Ukrainos prezidentas P. Porošenka pasisakė ir per spaudos konferenciją, skirtą deryboms, kuriose dalyvavo Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Kazachstano vadovai, taip pat Europos Sąjungos (ES) atstovai, papasakojo apie susitikimo rezultatus.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas pasirodė 5-ojo kanalo svetainėje, rašo unian.net.

Ukrainos prezidentas derybas pavadino „labai sudėtingomis“, tačiau pažymėjo, kad absoliučiai visi valstybių vadovai „pritarė taikaus plano logikai“.

Taip pat buvo pasiektas susitarimas išlaisvinti Ukrainos piliečius, kuriuos neteisėtai laiko ginkluotos formuotės.

P. Porošenkos teigimu, darbą nedelsiant pradės trišalė kontaktinė grupė, bus pradėtos konsultacijos tarp pasieniečių ir Generalinių štabų pirmininkų.

Prezidentas taip pat pažadėjo parengti taikų planą dėl konflikto sureguliavimo Ukrainos rytuose.

V. Putinas susitikimą Minske pavadino naudingu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas derybas su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka pavadino pozityviomis.

„Viską vertiname pozityviai“, - po susitikimo Minske žurnalistams sakė V. Putinas, rašo „RIA Novosti“.

Valstybės vadovas pažymėjo, kad tokio formato susitikimas buvo naudingas.

„Aš, tiesa, nežinau, kuo tai baigsis. Tačiau bet kokiu atveju turėjome galimybę dar kartą suformuluoti savo susirūpinimus ir susitarėme, kad aktyvinsime trišalės darbo grupės iš Rusijos, Ukrainos ir ES atstovų darbą, ir iki rugsėjo 12 dienos pasistengsime suformuluoti, jeigu bus įmanoma, pasiūlymus“, - sakė V. Putinas.

V. Putinas pareiškė, kad sulaikyti desantininkai patruliavo palei sieną

Įtampa tarp abiejų šalių padidėjo, kai Kijevas paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose matomi Rusijos kariai, sučiupti Ukrainos rytuose, kur vyriausybės pajėgos nuo balandžio kaunasi su prorusiškais separatistais.

Rusijos prezidentas V. Putinas pakomentavo incidentą su Ukrainoje sulaikytais rusų desantininkais. Jo teigimu, jie patruliavo pasienyje ir galėjo atsidurti Ukrainos teritorijoje.

Pirmadienį Ukrainos saugumo tarnyba (UST) pranešė, kad prie sienos su Rusijos Federacija buvo sulaikyta dešimt rusų desantininkų su ginklais ir dokumentais, rašo „RIA Novosti“.

Rusijos gynybos ministerijos šaltinis teigė, kad Ukrainos teritorijoje sulaikyti rusų kariai patruliavo palei sienos atkarpą iš Rusijos pusės ir veikiausiai atsitiktinai perėjo sieną. Sulaikymo metu jie nesipriešino.

„Aš dar negavau ataskaitos iš Gynybos ministerijos. Kiek man žinoma, jie patruliavo palei sieną ir galėjo atsidurti Ukrainos teritorijoje“, - žrunalitams sakė V. Putinas, atsakydamas į klausimą, ar buvo svarstomas klausimas dėl rusų desantininkų sulaikymo.

V. Putinas perspėjo apie atsakomąsias priemones
Dar antradienį Rusijos prezidentas pareiškė, kad Maskva suinteresuota ne tik išsaugoti bendradarbiavimą su Ukraina, tačiau ir jį plėsti bei skatinti.

V. Putinas išreiškė abejonę, ar tai bus įmanoma tuo atveju, kai bus pradėta vykdyti Kijevo su ES pasirašyta sutartis. Tokiu atveju, anot prezidento, Maskvai teks imtis atsakomųjų priemonių.

„Toks formatas, kaip Muitų Sąjunga – Ukraina kartu su Eurazijos ekonomikos komisijos ir ES atstovais – suteikia puikią galimybę aptarti klausimus, susijusius su Ukrainos pasirašytos Asociacijos sutarties su ES pasekmėmis šalies bendradarbiavimo su Muitų Sąjungos valstybėmis kontekste“, - sakė V. Putinas.

Rusijos prezidentas pasisakė už bendradarbiavimo su Kijevu ekonomikos sferoje skatinimą, tačiau, anot V. Putino, svarbus klausimas, ar tai įmanoma, atsižvelgiant į Ukrainos ir ES pasirašytą sutartį.

„Mūsų nuomone, būtų naudinga ne tik išsaugoti, bet ir pastebimai skatinti bendradarbiavimą. Tačiau kyla klausimas, ar tai bus įmanoma tuo atveju, kai realiai ims veikti Ukrainos su ES pasirašyta Asociacijos sutartis“, - sakė prezidentas.

Jis taip pat sakė, kad Rusijos ekonomika gali patirti maždaug 100 mlrd. rublių (7,7 mlrd. litų) nuostolius, jeigu Europos prekės pasieks Rusijos rinką per Ukrainą, Kijevui pasirašius prekybos sutartį su Europos Sąjunga.

Jeigu taip atsitiktų, Maskva imtųsi atsakomųjų prekybos priemonių, perspėjo V.Putinas ir pareiškė, jog tai paveiks Baltarusiją ir Kazachstaną – Maskvos partneres Muitų sąjungoje.

Pasak V.Putino, Rusija gerbia bet kurios valstybės teisę pačiai pasirinkti savą politinio gyvenimo būdą, taip pat ir stojimą į sąjungas, bet tai neturėtų kenkti Rusijos interesams.

„Rusija gerbia ir gerbs suverenų bet kurios tautos, bet kurios šalies pasirinkimą kaip organizuoti savo politinį gyvenimą, organizuoti sąjungas – karines, ekonomines“, – sakė jis Minske per viršūnių „Muitų sąjunga – Ukraina“ susitikimą.

„Tikimės, kad tai vyks be žalos kitiems tarptautinio bendravimo nariams ir ne mūsų sąskaita“, – pridūrė V.Putinas.

P. Porošenka pareiškė laikąs derybas Minske su Rusijos prezidentu ir aukštaisiais ES pareigūnais svarbiomis ir lemsiančiomis Europos ateitį.

„Šiandien Minske, be jokių abejonių, sprendžiamas pasaulio likimas, Europos likimas. Būtent taip vertinu mūsų susitikimo potencialą. Privalome kartu rasti tikrai teisingą sprendimą, nuo kurio priklauso nei daug, nei mažai – taika kontinente. Norėčiau, kad po šiandieninio susitikimo priartėtume prie vieningo kelių svarbių dalykų supratimo. Pirmiausia tai pagarba visų šalių suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, taip pat ir Ukrainos“, – patikino Ukrainos prezidentas P. Porošenka.


P. Porošenka pasirengęs aptarti įvairius taikaus situacijos sureguliavimo Donbaso regione variantus.

„Taikūs žmonės jau atlaikė konfrontacijos, represijų ir izoliacijos etapus, turėjo progą įsitikinti, kad tai kelias, vedantis į niekur. Ateitis – pagarba tarptautinės teisės normoms, geranoriškas prisiimtų įsipareigojimų vykdymas ir abiem pusėms naudingo bendradarbiavimo vystymas.

Puikiai suprantu, kad visi į šią situaciją įvelti žaidėjai norėtų ją išspręsti garbingai. Esu pasirengęs svarstyti įvairius variantus, padėsiančius užtikrinti tokią krizės sprendimo strategiją, strategiją už taikią Ukrainos ateitį, už taikią visos Europos ateitį“, – pareiškė P. Porošenka.

Siūlo steigti stebėtojų grupę

P. Porošenka pasiūlė steigti stebėtojų grupę, analizuosiančią Ukrainos asociacijos su Europos Sąjunga (ES) sutarties neigiamą poveikį Muitų sąjungai.

„Šiandien galime susitarti dėl stebėtojų grupės, galinčios analizuoti realius, o ne hipotetinius nuostolius, – sakė P. Porošenka. – Jau po to, kai šie nuostoliai bus užfiksuoti, kalbėsimės apie galimų kompensacijų ar apsaugos mechanizmus“.

Taip pat Ukrainos prezidentas kalbėjo apie galimybes pradėti dialogą dėl galimo perėjimo prie naujos sistemos, kuri leistų pripažinti tiek ES, tiek ir Muitų sąjungos sertifikatus, laboratorijų tyrimus bei bendrai spręsti fitosanitarines problemas.

Prezidento vertinimais, Ukrainos prekybos apyvarta su Muitų sąjunga smuko 30-čia procentų. „Tai nepalanku tiek Ukrainai, tiek ir mūsų partneriams iš Muitų sąjungos, – nurodė Ukrainos vadovas. – Jokiais būdais šiandien negalime leisti ir toliau blogėti prekybos sąlygoms“.

P. Porošenka pabrėžė, kad „šiuo metu Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) teisinės bazės adaptacija naujomis sąlygomis, pavyzdžiui, pasirašant tokius naujus susitarimus kaip netarifinių prekybos barjerų naikinimas, tampa svarbiausiu prioritetu“.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad antradienį Minske prasidedančios aukšto lygio derybos dėl Ukrainos krizės neturėtų atnešti didesnio persilaužimo, tačiau turėtų padėti pradėti taikos procesą.

„Greičiausiai sunku šiandien tikėtis kokio nors didžiulio persilaužimo, bet mes turėtumėme pradėti judėti taikos link“, – sakė A.Lukašenka susitikime su Europos Sąjungos diplomatijos vadove Catherine Ashton, prieš prasidedant pagrindinėms deryboms.