Tada kaltinimai žurnalistės nužudymu buvo pateikti penkiems čečėnams, o užsakovo tapatybė taip ir nebuvo atskleista. B. Nemcovo nužudymu ir vėl kaltinami penki asmenys iš Čečėnijos, tačiau nėra aišku, kas jiems įsakė užpulti B. Nemcovą. 

Panašu, kad tyrėjai Rusijoje mėgino užbaigti B. Nemcovo nužudymo bylą pagal jau žinomą schemą, tačiau į šį procesą įsikišo Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas, rašo „Financial Times“. 

Neseniai R. Kadyrovas pareiškė, kad B. Nemcovo nužudymu kaltinamas Zauras Dadajevas vis tiek išliks ištikimas Rusijos patriotas, net jei jo kaltė bus įrodyta. Taip pat R. Kadyrovas papasakojo, kad žmogžudyste įtariamas Z. Dadajevas dar visai neseniai vadovavo Čečėnijos specialiajam batalionui „Sever“, pavaldžiam R. Kadyrovui, o nuo 2014 m. rudens dalyvauja kariniuose veiksmuose Rytų Ukrainoje, prorusiškų separatistų pusėje, rašo zn.ua. 

Po šių R. Kadyrovo pareiškimų opozicionieriai pradėjo įtarti, kad B. Nemcovas tapo pasipriešinimo pašlijusio režimo viduje auka. 

„Žinia susijusi ne su tuo, kad nužudymu įtariami asmenys – tai Kadyrovo žmonės, o su tuo, kad federalinė valdžia nusprendė paskelbti Kadyrovo žmones Nemcovo žudikais“, - įsitikinęs Kremliaus poziciją kritikuojantis žurnalistas Olegas Kašinas

Taip pat jis pridūrė, kad R. Kadyrovo pareiškimai gali liudyti apie tai, kad jam nepatinka, kad Maskva nusprendė nutraukti B. Nemcovo nužudymo bylą. Egzistuoja ir versijos, kad R. Kadyrovas galėjo surengti B. Nemcovo nužudymą kaip „dovaną“ V. Putinui, tačiau ši dovana V. Putinui nelabai patiko. Taip pat gali būti, kad Kremlius mėgina atsikratyti R. Kadyrovo, būtent todėl tyrėjai paskelbė, kad vienas iš ištikimiausių separatistų yra žudikas. 

„Klausimas labai paprastas: Kadyrovo iniciatyva ar Putinas įsakymas?“ – socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje rašo opozicionierius Leonidas Volkovas. 

Apžvalgininkas primena, kad R. Kadyrovo tėvas Achmadas Kadyrovas per karą Čečėnijoje kovojo už Čečėnijos nepriklausomybę nuo Rusijos, tačiau po kurio laiko jis perėjo į Rusijos pusę. Už tai Kremlius jam skyrė Čečėnijos prezidento postą. 2004 m. A. Kadyrovas buvo nužudytas, o jo sūnus R. Kadyrovas tapo Čečėnijos vicepremjeru, o po metų V. Putino nurodymu jis tapo Čečėnijos prezidentu. 

Nuo to laiko R. Kadyrovas, pasitelkęs represijas ir atkuriamuosius pokario darbus, smukdė čečėnų nepriklausomybės judėjimą ir teikė pagalbą V. Putinui kontroliuojant neramų regioną. 

„Dabar Kadyrovas elgiasi taip, lyg turėtų vietą politinėje arenoje federaliniu lygmeniu“, - situaciją komentavo šiuo metu Paryžiuje gyvenantis buvęs Čečėnijos valdininkas Mairbekas Batčagajevas.
Apžvalgininkas primena, kad R. Kadyrovo samdiniai – „kadyrovcai“ – prieš metus prisiekė ištikimybę V. Putinui. Vis dėlto 15 tūkst. R. Kadyrovui pavaldi kariuomenė federalinėms jėgos struktūroms kelia nepasitikėjimą, o V. Putinui paklūstantis Tiriamasis komitetas 2013 m. nutraukė keliems R. Kadyrovo žmonėms iškeltas bylas ir juos paleido. Šiuos asmenis buvo sulaikiusi Federalinė saugumo tarnyba (FSB). Jiems buvo pateikti kaltinimai dėl žmonių grobimo ir kankinimo Maskvoje. 

„Iki galo nėra aišku, kokį konkrečiai vaidmenį atliko Kadyrovas Nemcovo nužudyme, tačiau vieši jo pareiškimai primena Annos Politkovskajos žodžius. Po interviu su Kadyrovu 2004 m. ji rašė: „Tai sena istorija, daug kartų pasikartojusi mūsų šalyje: Kremlius prisijaukino mažą drakoną ir jį maitina tam, kad šis nesudegintų visko aplink“, - rašo „Financial Times“. 

Jau anksčiau Maskvos Basmanyj teismas priėmė sprendimą sulaikyti Čečėnijos vidaus reikalų ministerijos bataliono „Sever“ vado pavaduotoją Zaurą Dadajevą, kuris kaltinamas prisidėjęs prie B. Nemcovo nužudymo. Teisėjo teigimu, jo sprendimas paremtas parodymais, kuriuose Z. Dadajevas prisipažįsta prisidėjęs prie B. Nemcovo nužudymo. 

Taip pat sulaikyti Šagidas Gubaševas, Anzoras Gubaševas, Tamerlanas Eskerchanovas ir Chamzata Bachajevas. 

Pranešama, kad vienas iš įtariamųjų – Bislanas Šavanovas – sulaikymo metu susisprogdino panaudojęs granatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (440)