Aleksandras Petrovas, kurį Britanijos valdžia kaltina nuodingos medžiagos „Novičiok“ panaudojimu, užsiminė galįs duoti komentarą žiniasklaidai.

„Kol kas nekomentuoju. Galbūt vėliau. Galvoju, kitą savaitę“, – įtariamąjį cituoja vesti.ru.

DELFI primena, kad Rusijos prezidentas V. Putinas trečiadienį pareiškė, kad Maskva nustatė dviejų vyrų, įtariamų Didžiojoje Britanijoje apnuodijus buvusį rusų dvigubą šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą, tapatybes.

„Žinome, kas jie yra, radome juos“, – per Vladivostoko mieste vykstantį ekonomikos forumą pareiškė Rusijos prezidentas, klausant Japonijos premjerui Shinzui Abe bei Kinijos vadovui Xi Jinpingui.

„Žinoma, jie yra civiliai“, – pridūrė V. Putinas, veikiausiai atsakydamas į britų pareigūnų tvirtinimus, kad Skripalius apnuodijo Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai.

V. Putinas paragino minimus vyrus pasikalbėti su žurnalistais.

„Tikiuosi, jie patys pasirodys ir papasakos apie save. Čia nėra nieko ypatinga, nieko nusikalstama, patikinu jus. Greitai pamatysime“, – sakė prezidentas, taip užsimindamas, kad šie asmenys netrukus padarys viešą pareiškimą.

Britanija kaltina Rusiją melu

Didžioji Britanija trečiadienį apkaltino Rusiją „klaidinimu ir melu“, šios šalies prezidentui Vladimirui Putinui paneigus, kad du vyrai, įtariami buvusio dvigubo šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimu nervus paralyžiuojančia medžiaga, yra rusų karinės žvalgybos pareigūnai.

„Ne kartą prašėme Rusijos pasiaiškinti, kas įvyko kovą Solsberyje, bet jie atsakė klaidinimu ir melu“, – žurnalistams sakė premjerės Theresos May atstovas.

Vladimiras Putinas

Britanija praeitą savaitę paskelbė Europos arešto orderius Aleksandrui Petrovui ir Ruslanui Boširovui; šie Rusijos piliečiai įtariami kovo 4-ąją Anglijos pietiniame Solsberio mieste kėsinęsi nužudyti S. Skripalį ir jo dukterį Juliją kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Jungtinės Karalystės vyriausybė sako mananti, kad šią ataką leido surengti Kremlius, bet Rusijos vyriausybė tai griežtai neigia.

„Šie vyrai yra Rusijos karinės žvalgybos tarnybos, GRU, karininkai, panaudoję niokojančiai toksišką neteisėtą cheminį ginklą mūsų šalies gatvėse“, – pabrėžė Th. May pareigūnas.

„Novičiok“ paveikti Skripaliai ir jiems į pagalbą atskubėjęs policininkas liko gyvi, bet netikrą kvepalų buteliuką, kuriame buvo tos medžiagos likučių, po kelių savaičių rado vienas vyras, gyvenantis netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje. Numanomus kvepalus jis atidavė savo draugei Dawn Sturgess; ši jais pasipurškusi apsinuodijo ir mirė.

Britanijos vyriausybė pareiškė, kad galutinė atsakomybė už pasikėsinimą į Skripalius tenka Rusijos prezidentui, tačiau Maskva tai įnirtingai neigia ir tvirtina, kad visus cheminius ginklus Rusija sunaikino prižiūrint Cheminio ginklo draudimo organizacijai (OPCW).

Britų prokurorai kaltina A. Petrovą ir R. Boširovą sąmokslu nužudyti S. Skripalį, bandymu nužudyti ir uždrausto cheminio ginklo panaudojimu.

Pasak prokurorų, jie oficialiai neprašys šių vyrų ekstradicijos, nes Rusija savo piliečių kitoms šalims neišduoda, bet gavo jų Europos arešto orderius.

Byla labai primena buvusio rusų agento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimą Britanijoje 2006 metais.

Londonas teigė, kad tai tikriausiai buvo Kremliaus remtas nužudymas ir kad už tai atsakingi yra rusai Andrejus Lugovojus bei Dmitrijus Kovtunas. Tačiau jie niekada nebuvo teisiami, o A. Lugovojus vėliau net buvo išrinktas į Rusijos Valstybės Dūmą.