„Mes tikrai – ne viena tauta. Taip, turime daug bendro. Turime bendrą istoriją, atsiminimus, kaimynystę, giminaičius, bendrą pergalę prieš fašizmą ir bendras tragedijas“, – sakė V. Zelenskis.

Jis pridūrė – jei rusai ir ukrainiečiai būtų viena tauta, „Maskvoje veikiausiai cirkuliuotų grivinos, o virš Valstybės dūmos plevėsuotų geltonos ir mėlynos spalvos vėliava“.

Birželio 30 d. tiesioginėje laidoje V. Putinui uždavė klausimą, kodėl Ukraina nepateko į nedraugiškų šalių sąrašą, kurį šalies valdžia paskelbė gegužės viduryje.

Rusijos lyderis paaiškino, kad laiko rusus ir ukrainiečius viena tauta, „vieniu“. Jo teigimu, Rusijos atžvilgiu nedraugiškai nusiteikę ne Ukrainos gyventojai, o dabartinė šalies valdžia.

Trečiadienį Rusijos prezidentas V. Putinas pareiškė, kad sunku kalbėti apie susitikimą su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu, nes jis visiškai perdavė savo šalį „užsienio vadovavimui“.

Pasak jo, „pagrindiniai sprendimai priimami ne Kijeve, o Vašingtone, iš dalies – Berlyne ir Paryžiuje“.

V. Putinas taip pat pareiškė esąs susirūpinęs dėl užsienio kontingentų vykdomo Ukrainos teritorijos „karinio įsisavinimo“, nes tai esą kelia grėsmę Rusijos saugumui.

Po tokių V. Putino pareiškimų Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad Maskvai tenka visa atsakomybė už prarają tarp ukrainiečių ir rusų.

„Ukrainiečiai ir rusai – dvi skirtingos tautos. Mes galėtume gyventi geroje kaimynystėje, bet 2017 metais Rusija užpuolė Ukrainą, nužudė tūkstančius žmonių ir užgrobė teritorijos dalį. Visa atsakomybė už prarają ukrainiečių ir rusų [santykiuose] tenka Vladimirui Putinui, kuris pradėjo agresiją“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Kuleba.

Ministras pabrėžė, kad Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Ukrainos žmonių pozicija – kad niekas, išskyrus ukrainiečius, nespręs jų likimo.

„Kai V. Putinas pradeda seną dainelę apie „išorinį valdymą“, tai reiškia tik viena: jis svajoja, kad Ukrainos klausimai būtų sprendžiami Maskvoje. Prezidento Volodymyro Zelenskio pozicija ir ukrainiečių tautos valia aiškios: tai yra mūsų šalis ir niekas nespręs mūsų likimo, išskyrus mus pačius“, – pabrėžė D. Kuleba.

Ministras pabrėžė, kad Ukrainos vietinės tautos yra Krymo totoriai, krymčakai ir karaimai.

„Rusai yra tautinė mažuma, kurios teises Konstitucija gina taip pat kaip kitų. Jie negali būti vietinė tauta, nes jie turi savo valstybę. Alternatyvūs prasimanymai yra Rusijos manipuliacijų klasika “, – pridūrė D. Kuleba.

V. Putinas: Ukrainą kontroliuoja Vakarų lyderiai

V. Putinas trečiadienį suabejojo, ar būtų prasminga jam susitikti su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu prasmingumu, nes, anot jo, šaliai faktiškai vadovauja Vašingtono ir Europos lyderiai.

„Kokia prasmė susitikti su V. Zelenskiu, jei jis visiškai perdavė savo šalies kontrolę užsienio vadovybei? Pagrindiniai sprendimai tam tikru mastu priimami Vašingtone, Berlyne ir Paryžiuje“, – kalbėjo V. Putinas per metinę „Tiesioginę liniją“, kurios metu atsakinėja į Rusijos gyventojų klausimus.

„Aš neatsisakau susitikti su V. Zelenskiu, tačiau būtina suprasti, apie ką čia kalbėti“, – pridūrė jis.

Ukraina nuo 2014 metų kovoja su prorusiškais separatistais rytinėje šalies dalyje.

Praėjusiais metais susirėmimai buvo aprimę, tačiau konfliktas vėl paaštrėjo 2021 metų pradžioje.

Balandžio mėnesį Rusijai sutelkus daugiau nei 100 tūkst. karių kontingentą prie Ukrainos sienos ir Kryme V. Zelenskis pakvietė V. Putiną susitikti Rytų Ukrainoje.

V. Putinas atmetė šį kvietimą, pareiškęs, kad Ukrainos lyderis yra „bet kada“ laukiamas Maskvoje.

Vėliau Rusija pranešė kariuomenę atitraukusi, tačiau Vašingtonas ir Kijevas tvirtina, kad išvesta buvo tik dalis pajėgų.

V. Putinas savi ruožtu trečiadienį pareiškė, kad jam susirūpinimą kelia užsienio kontingentų pradėtas Ukrainos teritorijos „karinis įsisavinimas“. Anot jo, tai kelia grėsmę Rusijai.

„Mane neramina kita, svarbesnis dalykas – prasidėjęs Ukrainos teritorijos karinis įsisavinimas“, – kalbėjo prezidentas.

Jis pažymėjo, kad pagal Ukrainos konstituciją šalies teritorijoje negali būti užsienio valstybių karinių bazių, tačiau „galima įsteigti mokymo centrų, sukurti ir panaudoti kitokias formas“.

„Su mumis besiribojančios teritorijos karinis įsisavinimas kelia mums rimtų problemų saugumo srityje. Tai tiesiogiai susiję su Rusijos Federacijos ir Rusijos tautos gyvybiškai svarbiais interesais“, – sakė V. Putinas.

„Tai kelia susirūpinimą ir apie tai turime galvoti“, – pridūrė jis.

Trečiadienį V. Putinas pavadino Ukrainos vadovybę „nedraugiška“, bet pareiškė, kad rusai ir ukrainiečiai yra labai artimi.

„Mes – kaip vienas“, – pasakė jis.

V. Zelenskis praėjusį mėnesį apkaltino Rusiją atidėliojant siūlytą susitikimą su V. Putinu.

Kijevo konfliktas su separatistai rytinėse Donecko ir Luhansko srityse prasidėjo 2014 metais po Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos ir jau pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Kijevas ir Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją remiant separatistus kariais ir ginklais. Maskva kaltinimus atmeta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (475)