Kinijos ambasadorius per interviu paaiškino, esą, kritikai „neteisingai“ vertina Maskvos ir Pekino santykius. Fu Congo teigimu, „beribė draugystė“ – tai ne tas kita, kaip tiesiog dažnai kartojama „retorika“.

Anot Kinijos ambasadoriaus Europos Sąjungoje, neseniai vykęs Kinijos prezidento Xi Jinpingo apsilankymas Maskvoje dar nėra įrodymas, kad Pekinas palaiko Rusiją kare su Ukraina. Ir nors prezidentas ir pasirašė pareiškimą, kuriame galima rasti frazę „beribė draugystė“, šalis jungia kitoks ryšys.

Fu Congas

Fu Congas sako, kad Pekinas Rusijos įsiveržimo į Ukrainą nepasmerkė tik todėl, kad Xi Jinpingas „supranta, ką Rusija sako apie gynybinį karą“ ir priešiškumą NATO. Be to, Kinijos lyderis didelio masto karo Ukrainoje „esmines priežastis“ vertina „sudėtingiau“, nei kad apie tai kalba Vakarų lyderiai.

Prieš pat įsiveržimą į Ukrainą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vyko į žiemos olimpines žaidynes Pekine, siekdamas paskelbti apie „beribę“ draugystę su Kinija. Rusijos ir Kinijos prezidentai tada pasirašė partnerystės deklaraciją.

„Kalbant apie mūsų dvišalius santykius, jie vystosi ir juda pirmyn draugystės, strateginės partnerystės keliu, jie iš tiesų įgijo beprecedentį pobūdį“, – tada kalbėjo V. Putinas.

Macronas: Kinija gali atlikti svarbų vaidmenį ieškant kelio į taiką

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį atvyko į Kiniją vizito, kurio metu tikisi atkalbėti Pekiną nuo paramos Rusijos invazijai į Ukrainą ir kartu užmegzti glaudesnius ryšius su svarbia prekybos partnere.

Šią savaitę Pekine taip pat lankysis Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, kuri pirmadienį Paryžiuje susitiko su E. Macronu, kad suderintų pasirengimą vizitui.

Savo pirmojoje kalboje po atvykimo E. Macronas sakė, kad Kinija galėtų atlikti svarbų vaidmenį ieškant „kelio į taiką“ Ukrainoje.

Kinijos sostinėje kalbėdamas ten gyvenantiems Prancūzijos piliečiams apie įvairius klausimus, įskaitant Rusijos karą Ukrainoje, E. Macronas sakė: „Kinija, palaikanti glaudžius santykius su Rusija, kurie pastarosiomis dienomis buvo dar kartą įtvirtinti, gali atlikti svarbų vaidmenį.“

Jis sakė, kad Prancūzija prisiims „šią bendrą atsakomybę už taiką ir stabilumą“.

Emmanuelis Macronas

Savo kalboje Prancūzijos ambasadoje Pekine E. Macronas teigė, kad Europa neturi ekonomiškai „atsiskirti“ nuo Kinijos.

„Neturime atsiriboti, atsiskirti nuo Kinijos“, – sakė E. Macronas Pekine susirinkusiai prancūzų bendruomene pridurdamas, kad Prancūzija „aktyviai įsipareigos toliau palaikyti prekybinius santykius su Kinija“.

Borrellis: mums reikia Kinijos globaliems iššūkiams spręsti

Prieš Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen vizitą į Kiniją ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pabrėžė tolesnio bendradarbiavimo su Kinija svarbą.

ES pasiryžusi „tęsti savo konstruktyvų bendradarbiavimą su Kinija sprendžiant globalius iššūkius, – sakė J. Borrellis trečiadienį NATO ministrų susitikimo Briuselyje kuluaruose. – Mums reikia Kinijos globalioms problemoms spręsti.“ Todėl norima plėtoti konstruktyvų bendradarbiavimą su šia milžiniška šalimi.

U. von der Leyen Pekine lankysis ketvirtadienį. Čia ji, be kita ko, kartu su į Kiniją jau atvykusiu Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu susitiks su šios šalies vadovu Xi Jinpingu.

Praėjusią savaitę sakydama kalbą apie ES ir Kinijos santykius, U. von der Leyen įspėjo dėl pavojaus tapti pernelyg priklausomiems nuo daugiausiai gyventojų turinčios pasaulio šalies. Kaip ir J. Borrellis, ji pabrėžė, kad negalima atsiriboti nuo Kinijos ir kad bendradarbiavimas tam tikrose srityse turi būti tęsiamas. Ji, be kita ko, įvardijo klimato kaitą ir gamtosaugą.

J. Borrellis trečiadienį patvirtino, kad iš Kinijos tikimasi pozityvaus ir konstruktyvaus elgesio pasaulyje. Tai ypač pasakytina, turint omenyje Rusijos invaziją į Ukrainą. Xi Jinpingas iki šiol nepasmerkė Rusijos pradėto karo ir palaiko ypač gerus santykius su prezidentu Vladimiru Putinu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)