Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis po penktadienį vykusio šalies Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos susitikimo pareiškė, kad viskas bus Ukraina, praneša CNN.

Šie V. Zelenskio komentarai paskelbti dar neprasidėjus ceremonijai Kremliuje, kurios metu keturios Ukrainos sritys buvo pripažintos Rusijos Federacijos dalimi.

Ukraina penktadienį pareiškė, kad jos kariuomenė tęs kontrpuolimą prieš Rusiją šalies rytuose po to, kai Maskva aneksavo keturis Ukrainos regionus ir paragino Kyjivo kariuomenę nutraukti kovą.

„Bandydamas aneksuoti Ukrainos Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono regionus, (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas bando pasisavinti teritorijas, kurių jis net fiziškai nekontroliuoja. Ukrainai niekas nesikeičia: mes ir toliau laisviname savo žemę ir žmones, atkuriame savo teritorinį vientisumą“, – socialinėje žiniasklaidoje pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.


„Kontroliuojame situaciją, – „Telegram“ kanale parašė V. Zelenskis. – Viskas bus Ukraina.“

Ukrainos prezidentas pareiškė, kad Ukraina yra pasirengusi dialogui su Rusija, bet jau su kitu Rusijos prezidentu.

„Šiandien surengiau vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado štabo posėdį. Ką tik baigėsi Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdis. Turime sprendimą.

Pirma – tik Ukrainos stiprinimo ir okupantų išstūmimo iš visos mūsų teritorijos kelias atkuria taiką. Šį kelią užbaigsime“, – sakė Prezidentas savo kreipimesi.

Antra, jis pažymėjo, kad „Ukraina buvo ir lieka derybų pastangų lydere“.

Pasak Ukrainos prezidento, susitikimo metu buvo susipažinta su pranešimais iš fronto linijos, „apsvarstyti būsimi mūsų teritorijų išlaisvinimo planai“, išanalizuoti „galimi priešo veiksmai netolimoje ateityje“ ir aptarti logistiniai klausimai, susiję su Ukrainos karių aprūpinimu ginklais ir amunicija.

Penktadienį Kremliuje per „ceremoniją“ keturios Ukrainos sritys – Doneckas, Luhanskas, Zaporižia ir Chersonas – oficialiai pripažintos Rusijos Federacijos dalimi.

Renginio metu pasirašytos sutartys dėl šių sričių įtraukimo į Rusijos sudėtį. Dokumentus pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Maskvos statytiniai visose šiose teritorijose.

Ši ceremonija surengta po minėtose srityse įvykusių fiktyvių „referendumų“, kuriuose daugelis vietos gyventojų tariamai balsavo už prisijungimą prie Rusijos. Nors Maskva tvirtina, kad šie „balsavimai“ buvo sąžiningi, tarptautinė bendruomenė jų rezultatus laiko suklastotais ir negaliojančiais.

Prieš sutarčių pasirašymą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasakė kalbą, kurioje, kaip tai jau yra tapę įprasta, vėl svaidėsi kritikos strėlėmis – jų kliuvo Vakarams, NATO, Ukrainai ir JAV. Kremliaus šeimininkas kalbėjo apie bandymus nusilpninti Rusiją ir paversti ją „vergų banda“ ir taip pat ragino Ukrainą nuleisti ginklus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją