„Niekada nesutiksiu su smurtu“, – spaudos konferencijoje Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime Buenos Airėse sakė E. Macronas.

Jis kalbėjo Prancūzijoje šeštadienį tęsiantis didelėms „geltonųjų liemenių“ demonstracijoms, kurios prasidėjo dėl brangstančio kuro, bet peraugo į didelio masto judėjimą prieš prezidento valdymą.

Tūkstančiams žmonių jau trečią savaitgalį išėjus į gatves protestuoti, buvo padegta dešimtys automobilių ir parduotuvių fasadų.

Riaušių policija buvo dislokuota visame Paryžiaus centre ir prieš akmenis svaidžiusius protestuotojus panaudojo ašarines dujas.

„Jokia priežastis nepateisina to, kad puolami pareigūnai, kad plėšiamos kompanijos, kad grasinama praeiviams ar žurnalistams, ar kad niekinama Triumfo arka“, – pareiškė E. Macronas.

Buenos Airėse Prancūzijos prezidentas stengėsi sutelkti dėmesį į pasaulio reikalus ir vadovauti panašiai mąstančioms šalims dėl tokių klausimų kaip klimato kaita.

Tačiau jis ne kartą buvo priverstas kalbėti apie krizę namuose, nors ir stengėsi nevartoti frazės „geltonosios liemenės“.

„Tie, kas kalti dėl šio smurto, nenori permainų, nenori pagerinimo: jie nori chaoso. Jie išduoda reikalą, kuriam apsimeta atstovaujantys ir kuriuo manipuliuoja, – sakė E. Macronas. – Jie bus nustatyti ir patraukti atsakomybėn.“

E. Macronas nurodė, kad grįžęs į Paryžių sekmadienį ryte sušauks pasitarimą su premjeru ir vidaus reikalų ministru dėl susiklosčiusios situacijos.

Protestai pirmiausia kilo kaimiškojoje Prancūzijoje, kur piliečiai sako, kad didesni degalų mokesčiai yra miesto prabanga, kurios jie negali sau leisti.

Šeštadienio susirėmimai tarp policijos ir demonstrantų, vilkėjusių šviesą atspindinčias geltonas liemenes, simbolizuojančias nepasitenkinimą E. Macrono politika, įsiplieskė netrukus po to, kai minios žmonių susirinko prie Eliziejaus laukų galinės dalies esančios Triumfo arkos.