Pirmadienį pranešta, kad Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas pritarė susitarimui su Baltarusija, pagal kurį Baltarusija dislokuotų Sirijoje 200 karių, tarnausiančių ten drauge su rusų kontingentu. Pranešta, kad baltarusių kariai teiks „humanitarinę pagalbą“ gyventojams ne kovų zonose.

Ši rezoliucija buvo paskelbta oficialiame teisinės informacijos portale. M. Mišustinas esą pavedė Rusijos užsienio reikalų ir gynybos ministerijoms surengti derybas su Baltarusija ir pasirašyti atitinkamą susitarimą.

Tačiau antradienį A. Lukašenka atmetė tokius pranešimus pavadindamas juos „melagingais“.

„Vakar buvo dar vienas melagingų naujienų pranešimas. Šįkart buvo teigiama, kad Rusijos vyriausybė jau beveik apsisprendė siųsti mūsų karius į Siriją. Man tai buvo naujiena. Supraskite, kad pagal įstatymą to negalim padaryti be prezidento leidimo. Aš ten nieko nepasiunčiau“, – A. Lukašenka sakė Baltarusijos Saugumo Tarybos posėdyje. Jį citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

„Vienintelis dalykas, apie kurį buvo diskutuojama, ir diskusijos prasidėjo jau seniai, buvo Sirijos lyderio, Sirijos vyriausybės prašymas, kad mes atsiųstume gydytojų. Aš pasakiau, kad tai galima padaryti: jeigu mūsų gydytojai, pirmiausia – karo gydytojai, nori ten vykti, tai jie vyks. Bet tai neįvyks dabar, nes mes turime daugiau nei pakankamai savų problemų. Vadinamoji pandemija dar nesibaigė“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Rusija karinę kampaniją Sirijoje vykdo nuo 2015 metų ir drauge su Iranu padėjo Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybei po niokojamo pilietinio karo atgauti beveik visos šalies kontrolę.

Rusija naudojasi dviem bazėmis Sirijos pakrantėje – Tartuso karinio laivyno baze ir Hmeimimo oro pajėgų baze. Sirijoje dislokuota Rusijos specialiųjų operacijų pajėgų, karo policija, veikia Rusijos kariaujančių šalių susitaikymo ir pabėgėlių judėjimo kontrolės centras Sirijoje.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija didelėms bendroms pratyboms perkėlė į Baltarusiją savo karių iš Sibiro ir Tolimųjų Rytų. Baltarusijos autoritarinis lyderis A. Lukašenka ragino stiprinti ryšius su Maskva gynybos srityje ir neseniai pasiūlė Baltarusijoje dislokuoti rusų branduolinių ginklų.

Vakarams dėl susidorojimo su opozicija Baltarusijoje paskelbus sankcijų Minskui, A. Lukašenka vis labiau kliaujasi Kremliaus politine ir finansine parama.

Žinia apie galimą Baltarusijos karių dislokavimą Sirijoje pasirodė kaip tik tuo metu, kai dvi buvusias sovietines kaimynes ir dabartines sąjungininkes vienija itin glaudūs gynybos ryšiai. Ji iš karto sukėlė audringą Baltarusijos opozicijos pasipriešinimą.

Opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kuri prezidento rinkimuose buvo pagrindinė A. Lukašenkos konkurentė, tačiau po jo tariamo perrinkimo šeštai kadencijai buvo priversta bėgti iš šalies, negailėjo kritikos sprendimui pasiųsti į Siriją Baltarusijos karių.

Ji A. Lukašenkos žingsnį įvardijo kaip bandymą atsimokėti už Maskvos paramą ir tikino, kad jis pažeidžia šalies Konstituciją ir prieštarauja Baltarusijos valstybiniams interesams.

„Lukašenka Baltarusijos suverenitetu moka už paramą, kurią gavo 2020 metais, padėjusią jam pasilikti valdžioje“, – AP naujienų agentūrai sakė S. Cichanouskaja.

Kai kurie stebėtojai sako, kad A. Lukašenka dėl karių dislokavimo Sirijoje persigalvojo, nes tai buvo vienas iš būdų derėtis su Maskva dėl didesnės finansinės paramos.

„A. Lukašenka ir vėl įsitraukė į panašius žaidimus, kai reikalauja jam mokėti už kiekvieną žingsnį palaikant Kremlių“, – teigia nepriklausomas analitikas Valerijus Karbalevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)