Pirmoji šios Pietų Amerikos šalies lyderė moteris paprašė opozicijos sudaryti paliaubas, kad būtų nutrauktas politinis chaosas, sukeltas jos pirmtako P. Castillo, mėginusio paleisti parlamentą ir valdyti dekretu. Įstatymų leidėjai nedelsdami užbaigė dramą, atleidę iš pareigų P. Castillo, o dienai besibaigiant naująja valstybės vadove tapo buvusi viceprezidentė D. Boluarte. Ji prisiekė praėjus dviem valandoms po balsavimo dėl P. Castillo apkaltos ir turėtų valdyti iki jo kadencijos pabaigos –2026 m. liepos.

Pirmieji naujosios prezidentės žodžiai buvo apie būtinybę laikytis „nacionalinės vienybės“, ji ragino įstatymų leidėjus atsisakyti ideologinių skirtumų. Dabar 60 metų teisininkė turi sudaryti pirmąjį savo ministrų kabinetą, o tai parodys, ar ji turi galimybę išlikti pareigose. Jei ji negalės valdyti, daugės raginimų atsistatydinti arba skelbti pirmalaikius rinkimus.

D. Boluarte "neturi savo politinės partijos Kongrese, ji yra viena“, trečiadienio vakarą vietos televizijai sakė buvęs Peru prezidentas Ollanta Humala. „Ji neturi įrankių valdyti, ji turėtų skelbti pirmalaikius rinkimus“, – pridūrė O. Humala, ėjęs pareigas 2011–2016 metais.

Vis dėlto dešiniojo sparno sunkiasvorė Keiko Fujimori, buvusio prezidento Alberto Fujimori dukra, pareiškė, kad jos partija rems naująją prezidentę. „Tikėkimės, kad prezidentė sudarys plataus spektro ministrų kabinetą, labai gerą kabinetą, ir mes visi turime padaryti viską, kad jis gerai dirbtų“, – tviteryje parašė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją