Opozicionieriaus tinklaraštyje paskelbtame tyrime ir drauge „YouTube“ paskelbtame dviejų valandų vaizdo įraše, padarytame prieš jo sugrįžimą į Rusiją, teigiama, kad ta valda verta 1,35 mlrd. dolerių (1,12 mlrd. eurų) ir kad už ją sumokėta „didžiausiu per istoriją kyšiu“.

Pranešime teigiama, kad valda Juodosios jūros pakrantėje yra 39 kartus didesnė už Monaką, kad joje yra kazino, įsikūręs 17 691 kv. m ploto name, čiuožykla, vynuogynas.

Taip pat teigiama, kad Rusijos Federalinei saugumo tarnybai (FSB) priklauso maždaug 7 tūkst. ha žemių aplink ir kad kompleksą finansavo artimi V. Putino sąjungininkai, tarp jų Igoris Sečinas, vadovaujantis didžiausiai šalyje naftos pramonės grupei „Rosneft“, ir magnatas, milijardierius Genadijus Timčenka.

„Tai atskira valstybė Rusijoje. Ir šioje valstybėje yra vienintelis, nepakeičiamas caras – Putinas“, – sako A. Navalnas.

Tyrimas paskelbtas kitą dieną po to, kai A. Navalnas, kuris sekmadienį buvo areštuotas Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją, buvo nuteistas 30 parų kalėti.

Po paviešinto tyrimo socialiniuose tinkluose kilo audringa reakcija. Internautai pamatytus vaizdus komentuoja kaip neregėtą beskonybę.

„A. Navalnas pateikė svarių įrodymų, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo draugai seniai persirgo sunkia koronaviruso forma. Skonio pojūtis nesugrįžo“

Kovos su korupcija fondo duomenimis, vadinamojo V. Putino dvaro statybos kainavo 100 mlrd. rublių. Internautai stebisi, kad už milžiniškus pinigus pastatytas ir purvo sandėlis.

„Pamenate, kaip visi juokėsi iš V. Jakunino ir jo „kailių saugyklos“? Tai buvo tik žiedeliai.
V. Putino dvare yra purvo sandėlis. Iš tiesų. Beveik 18 kvadratinių metrų dydžio.
Veikiausiai V. Putinui gyvenime reikia daug purvo.“

Pašiepiamas ir V. Putinui įrengtas kaljano kambarys.

„Užmigsiu ir pabusiu su mintimi, kad V. Putinas turi savo kaljano rūkymo kambarį...“

„Skaitau apžvalgą apie V. Putino dvarą ir jau nesistebiu, kad jis turi čiuožyklą, kaljaninę, arbatos gėrimo namelį, cerkvę... man atrodo, jei A. Navalnas parodys pirštu į langą ir pasakys – va ten Hua Čengo (personažas) ginklų sandėlis, o ten – Grišos Jeigerio (personažas) pusrūsis, aš tik palinksėsiu galva.“

„Šitas kambarys V. Putino dvare atrodo kaip kiekvieno stendaperio komiko košmaras.
Alio, labas. Gali pasirodyti kaljaninėje Čertanovo rajone už 3 tūkst. po 20 min.? Pertraukėlėse pasirodys striptizo šokėjos, pristatyk jas linksmai.“

Dar milžiniškame dvare yra kambarys su žaidimų automatais ir salė su šokių kilimėliu.

„Na kas vaikystėje nesvajojo apie savą žaidimų automatų kambarį?“

„Vladimiras Vladimirovičius linksminasi savo dvare – šoka ritmingus šokius.“

Dar internautai stebisi, kam prabangioje vonioje pastatyti du foteliai.

„Na gerai, su stulpu – viskas aišku, o kam foteliai vonioje.“

„O svarbiausia, kas ateina į galvą žiūrint V. Putino dvaro nuotraukas ir schemas, – tai „Sims“ žaidimas, kuriame reikia apstatyti savo personažo būstą. Įprastai ten nepasiausi, bet jei įvedi daug kodų, galima visko prikurti!“ – šmaikštauja meduza.io.

„V. Putino dvaras – kaip „Sims“ žaidime, kai prikepei sau tiek pinigų, kad nebežinai, kur juos dėti. Ir statai didžiulį namą, perki brangiausius, prabangiausius daiktus. Ir jau idėjos kambariams išsenka, tada stataisi purvo kambarį.“

„Prašau, padarykite nuorodą, kaip padaryti V. Putino dvarą (vaizdo žaidime) „Minecraft“ !!!
Ačiū už naują filmą
@navalny“

Svoboda.org taip pat pririnko smaikščių Kremliui oponuojančių žmonių pasisakymus.

„A. Navalnas kviečia į svečius pas V. Putiną. FIlmas ilgas, bet ir V. Putinas Rusijos valdžioje jau ilgai“, – feisbuke rašo režisierius Vitalijus Manskis.

Rusijos opozicionierius Ilja Jašinas rašo, kad paviešinti vaizdai jam primena kokio nors narkotikų barono vilą tropikuose.

„Bet ne – pasirodo, slaptas Rusijos prezidento dvarelis“, – rašo jis.

„Siaubingai juokinga. Tos brolijos skonis atskleidžia daugiau nei trys „Bellingcat“ tyrimai“, – šmaikštauja Rusijos politologas Glebas Pavlovskis.

„Manau, kad niekas neabejojo, kad mūsų pirmasis šalies asmuo – pats turtingiausias žmogus visame pasaulyje. Bet tik įsiskaitykite ir įsižiūrėkite. Mastas nenusakomas. Mes visi, visa šalis, dirbame asmeniškai jam. Tai siaubingai nepasotinamai ir patologiškai neskoningai prabangai“, – feisbuke rašo kanale „Dožd“ diebantis Michailas Kozyriovas.

Štai dar keletas pastebėjimų apie milžiniškus V. Putino rūmus.

„Perskaitęs apie Putino dvarą, pagalvojau tik apie vieną – kiek dar visko sužinosime, kai visa tai pasibaigs. Iškart visi pamirš, kas buvo Galina Brežneva su visais tais briliantais. Ką jau Galina Brežneva, pamirš ir Jekateriną II... O čia visi stebėjosi, kad pas Janukovyčių aukso batonai. Batonai tėra batonai.“

„Klausykite, žinoma, kad aš viską suprantu – noras, kad atrodytų kuo prabrangiau, kad kainuotų brangiau. BET ŠIS DĖDULĖ TURI DVIEJŲ AUKŠTŲ TEATRĄ, LOŠIMO NAMUS, KALJANO BARĄ SU STULPU ŠOKIAMS IR AUTOMATŲ KAMBARĮ.“

„Labiausiai nustebino Vladimiro Putino skonis.
Maždaug taip galėjau įsivaizduoti vidutinio kalibro bandito namų kažkur rajono centre prie Juodosios jūros interjerą. Itališki baldai su monogramomis, odinės sofos, paauksuotos unitazų rankenėlės, kaljano kambarys su stulpu šokiams (Kabajevai?)....
Dar kai ką pastebėjau: dvi kėdės, pastatytos prie burbulinės vonios pirties erdvėje. Kas jose turėtų sėdėti? Apsauga? Ir žiūrėti, kaip Putinas turškiasi? Tiesiog kraupu.
Amerikiečiai apie tokius sako – ful of šit.“

„Žiūrėdamas Aleksejaus Navalno filmą apie Putino dvarą, juokiausi.
Juokiausi, nes tie jo interjerai – labai juokinga vulgarybė, perlenkta lazda, iki dvaro masto išsprogdintos vidurinės grandies sovietinio viršininkėlio svajonės: su visais tais romėniškais miegamaisiais, čekiškomis „sienelėmis“, virtuvinėmis spintelėmis, inkrustuotomis pseudogruziniškais raižiniais su rankenėlėmis, vaizduojančiomis vynuogių kekes, su moldoviškais gobelenais ant sienų. Tai absurdiška išraiška prašymo „noriu, kad būtų gražu“, kažkokia gigantiška Žmogėdros Eločkos slėptuvė, kur laikomi auksiniai sieteliai arbatai, „šiuo metu labai madingi Europoje ir Amerikoje“, kažkokia nesibaigianti kavos staliukų procesija, kur slepiami melchioro šaukšteliai.
Praktiškai neturiu abejonių, kad kažkur galima rasti ir mantiją iš kokių egzotinių gyvūnėlių kailiukų.“

„Gal Putinas toks piktas, nes pas jį jau šešerius metus nesibaigia remontas?“

Ragina išeiti į gatves

Iki sekmadienio 44 metų A. Navalnas gydėsi Berlyne po praėjusį rugpjūtį įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti FSB Vladimiro Putino nurodymu. Kremlius tai neigia.

Vasario 2 dieną teismas pradės svarstyti, ar lygtinę pusketvirtų metų įkalinimo bausmę, paskirtą A. Navalnui 2014 metais dėl kaltinimų sukčiavus, pakeisti realia laisvės atėmimo bausme.

Pirmadienį Kremliaus kritikas paragino savo šalininkus išeiti į gatves protestuoti prieš jo areštą. Opozicionieriaus sąjungininkai šeštadienį planuoja mitingus Maskvoje ir kituose šalies miestuose.

Naujas A. Navalno tyrimas, užbaigiamas raginimu rusams sukilti prieš valdžią, primena 2017 metų „YouTube“ paskelbtą įrašą, kuriame jis kaltino tuometinį premjerą Dmitrijų Medvedevą valdant prabangių valdų imperiją.

Tas tyrimas išprovokavo didelio masto opozicijos protestus.

Apie minėtą valdą prie Juodosios jūros ir šios valdos ryšius su V. Putinu 2010 metais pirmasis paskelbė verslininkas ir paslapčių viešintojas Sergejus Kolesnikovas, aprašęs ją atvirame laiške D. Medvedevui.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį kalbėdamasis su valstybinės naujienų agentūros „RIA Novosti“ korespondentu neteikė reikšmės A. Navalno pareiškimams ir pavadino juos neteisingais.

Vaizdo įrašas, paskelbtas drauge su A. Navalno tyrimu, per pirmąsias dvi valandas buvo peržiūrėtas 3 mln. kartų.

D. Peskovas sakė nematęs A. Navalno naujojo tyrimo apie esą V. Putinui pastatytus rūmus netoli Gelendžiko, bet pabrėžė, kad prezidentas tokios valdos neturi.

„Su tyrimu nesu susipažinęs. Tačiau iš karto galiu pasakyti, kad šita plokštelė sena. Prieš daug metų mes jau aiškinome, kad Putinas neturi jokių rūmų Gelendžike“, – sakė D. Peskovas, komentuodamas publikaciją leidiniui „Daily storm“.