Šis netikėtas Ukrainoje gerbiamo reformatoriaus žingsnis yra pirmasis aukšto rango pareigūnų atsistatydinimo atvejis nuo gegužės, kai šalies prezidento pareigas pradėjo eiti su korupcija žadėjęs kovoti buvęs komikas V. Zelenskis.

Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos sekretorius O. Danyliukas savo atsistatydinimo priežasčių nekomentuoja.

Tačiau analitikai sako, kad priimti tokį sprendimą jį galėjo paskatinti V. Zelenskio delsimas nutraukti ryšius su vienu įtakingu oligarchu ir užimti aiškią poziciją dėl didžiausio Ukrainos banko likimo.

„Patvirtinu informaciją apie savo atsistatydinimą“, – parašė O. Danyliukas socialiniame tinkle „Facebook“ ir pridūrė, kad liks savo poste, kol prezidentas pasirašys jo prašymą.

V. Zelenskio biuras patvirtino, kad gegužę į Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus postą paskirtas O. Danyliukas pateikė atsistatydinimo prašymą dar prieš V. Zelenskiui išvykstant į JAV, kur anksčiau šią savaitę prasidėjo Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėjos sesija.

„Prezidentas jį apsvarstys grįžęs į Kijevą“, – sakoma V. Zelenskio biuro pranešime.

Ukrainos lyderis anksčiau šią savaitę buvo įtrauktas į skandalą dėl pokalbio telefonu su D. Trumpu, kuriame JAV prezidentas galimai bandė daryti spaudimą V. Zelenskiui prašydamas ištirti buvusio Jungtinių Valstijų viceprezidento Joe Bideno veiklą.

Prezidentaujant V. Zelenskio pirmtakui Petro Porošenkai O. Danyliukas dirbo finansų ministru ir suvaidino svarbų vaidmenį 2016 metais nacionalizuojant didžiausią šalyje komercinį banką „PrivatBank“.

Šį banką valdė oligarchas Ihoris Kolomoiskis, kaltinamas 5,5 mlrd. dolerių pasisavinimu.

Anksčiau užsienyje gyvenęs I. Kolomoiskis, kuris sugrįžo į Ukrainą anksčiau šiais metais, turi ryšių su V. Zelenskiu.

Oligarchui priklausantis televizijos kanalas transliuodavo V. Zelenskio laidas, o šis, tapęs prezidentu, įdarbino kelis asmenis, anksčiau dirbusius I. Kolomoiskiui.

Anksčiau šį mėnesį V. Zelenskis buvo susitikęs su I. Kolomoiskiu, kuris siekia, kad sprendimas nacionalizuoti „PrivatBank“ būtų atšauktas.

Oligarchas neigė, kad aptarinėjo su prezidentu to banko reikalus, bet sakė įžvelgiantis „gerą galimybę susitarti“.

Anksčiau šią savaitę Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misija akcentavo, jog TVF kol kas neįžvelgia kovos su Ukrainoje išsikerojusia korupcija rezultatų, tačiau neatmeta naujo bendradarbiavimo memorandumo pasirašymo galimybės, dėl kurio toliau bus deramasi artimiausiomis savaitėmis.