Sviediniai ar raketos buvo paleisti rytų kryptimi iš Kečono rajono Pietų Pjongano provincijoje, nurodė Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas.

Pchenjano ir Vašingtono derybos aklavietėje atsidūrė po vasario mėnesį Hanojuje įvykusio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo antro susitikimo, kuris nutrūko nepasiekus jokio susitarimo.

Šiaurės Korėjos antradienį ryte paleisti objektai nuskriejo maždaug 330 km, nurodė Pietų Korėjos kariškiai.

„Raginame Šiaurės [Korėją] sustabdyti tokius aktus, kurie didina įtampą regione“, – sakoma Pietų Korėjos Jungtinio štabų vadų komiteto pareiškime.

Daugiau detalių kol kas neskelbiama, bet tai naujausia iš visos virtinės Šiaurės Korėjos provokacijų. Po ankstesnių tokių paleidimų skelbta, kad buvo paleidžiamos trumpojo nuotolio raketos.

„Žinome pranešimus apie sviedinius, paleistus iš Šiaurės Korėjos, – sakė vienas JAV aukšto rango pareigūnas. – Toliau stebime padėtį ir nuodugniai tariamės su savo sąjungininkais regione.“

D. Trumpas ir Kim Jong Unas per ekspromtu birželio mėnesį surengtą savo susitikimą Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje susitarė atnaujinti darbinio lygio dialogą, bet šios derybos dar nėra prasidėjusios.

Šiaurės Korėja pirmadienį sakė norinti rugsėjo pabaigoje atnaujinti branduolinę diplomatiją su Jungtinėmis Valstijomis.

Užsienio reikalų viceministrės Choe Son Hui pareiškime, kurį pirmadienį paskelbė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA), sakoma: „Norime susėsti su amerikiečiais išsamioms diskusijoms... tokiu laiku rugsėjo pabaigoje ir tokioje vietoje, dėl kurių reikia sutarti.“

Rugpjūčio pabaigoje Choe Son Hui perspėjo, kad Šiaurės Korėjos „lūkesčiai dėl dialogo su JAV palaipsniui blėsta“. Prieš tai Pchenjanas įvykdė virtinę ginklų bandymų, taip protestuodamas prieš bendras JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas.

Paklaustas apie pasiūlymą rugsėjį surengti žemesnio rango derybas, D. Trumpas žurnalistams sakė: „Mano santykiai su pirmininku Kimu labai geri. Visuomet sakau, kad susitikimai yra geras dalykas. Pažiūrėsime, kaip bus.“

Šiaurės Korėjos siūlomas laikotarpis sutampa su Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos darbo Niujorke laiku.

Pirmadienį Choe Son Hui priminė Kim Jong Uno komentarą, jog Šiaurės Korėja palauks iki metų pabaigos, kad Vašingtonas „atsisakytų savo dabartinio išskaičiavimo metodo“. Viceministrė pareiškė, kad Jungtinės Valstijos turėtų prie derybų stalo sėsti su pasiūlymais, kurie tenkintų Šiaurės Korėją, nes priešingu atveju derybos tarp šalių bus baigtos.

Naujienų agentūros AFP paklaustas apie naujausią Šiaurės Korėjos pasiūlymą, vienas JAV valstybės departamento pareigūnas atsakė: „Šiuo metu negalime pranešti apie jokius susitikimus.“