Kaip rašo „Meduza“, S. Šoigu pabrėžė, kad smūgių iš oro pristabdymas skelbiamas iš anksto, nuo spalio 18 d. 10 val. Maskvos laiku, prieš spalio 20 d. įsigaliojant „humanitarinei pauzei“.

Jis pridūrė, kad iki „humanitarinės pauzės“ Sirijos valdžios vadovaujama kariuomenė bus patraukta iš Alepo tam, kad kovotojai galėtų pasišalinti iš miesto.

S. Šoigu teigimu, kovotojai galės išvykti iš rytinės Alepo dalies su ginklais dviem specialiai šiam tikslui suformuotais koridoriais: pirmuoju – Kastelo keliu, antruoju – Suk-El-Hai turgaus rajone.

„Kreipiamės į šalių, turinčių įtakos ginkluotiems daliniams rytinėje Alepo dalyje, vadovybes siūlydami įtikinti jų lyderius nutraukti kovinius veiksmus ir pasišalinti iš miesto“, - pareiškė S. Šoigu.

Rusija pirmadienį pareiškė, kad jos ir valdančiojo Sirijos režimo pajėgos ketvirtadienį Alepe trumpam nutrauks ugnį; šis pranešimas paskelbtas tuo pačiu metu, kai sustiprėjo puolimo prieš šį Sirijos miestą kritika.

Rusija atakuoja Alepą net ir paskelbusi apie būsimas paliaubas, praneša stebėtojai

Rusijos karo lėktuvai antradienį bombardavo sukilėlių kontroliuojamas antro pagal dydį Sirijos Alepo miesto teritorijas praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Maskva paskelbė apie humanitarinę kelių valandų pauzę vėliau šią savaitę, pranešė stebėtojai.

„Rusų lėktuvai po vidurnakčio vykdė intensyvius aviacijos smūgius ir taikėsi į daugelį Alepo rajonų“, – nurodė nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), stebinti padėtį Sirijoje.

Ši Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija dar nepateikė informacijos apie aukas.

SOHR, remdamasi šaltinių tinklo Sirijoje informacija, sakė, kad nustatyta, kokie lėktuvai vykdė reidus – pagal jų tipą, vietą, skrydžio modelius ir panaudotus šaudmenis.

Sirijos vyriausybės lėktuvai taip pat vykdė intensyvius antskrydžius sukilėlių kontroliuojamose teritorijų. Damaskas rugsėjo 22 dieną paskelbė pradedantis operaciją, kuria siekiama atkovoti visą miestą.

Buvusį Sirijos komercijos ir pramonės centrą 2012 metų vasarą padalino fronto linija tarp sukilėlių pajėgų rytuose ir vyriausybinių pajėgų vakaruose.

Vienas iš antradienį paryčiais surengtų antskrydžių smūgių sugriovė gyvenamąjį daugiabutį sukilėlių valdomame Bustan al Kasro rajone, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Šie smūgiai buvo vykdomi praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Rusija paskelbė, kad sustabdys savo bombardavimą ketvirtadienį nuo 5 val. iki 13 val. Grinvičo (nuo 8 val. iki 16 val. Lietuvos) laiku ir leis įvesti humanitarinę pauzę – daugiausiai siekiant užtikrinti saugų civilių judėjimą, ligonių ir sužeistųjų evakavimą. Manoma, kad sukilėlių valdomose vietovėse yra įstrigę per 250 tūkst. civilių.

Jungtinės Tautos pasveikino šį sprendimą, tačiau nurodė, jog tokia pauzė yra pernelyg trumpa, kad būtų pristatytos pagalbos siuntos ir evakuotųsi civiliai, norintys palikti miestą.

Rusija savo ruožtu paskelbė, kad jos ir Sirijos aviacija liovėsi bombarduoti Alepą antradienį nuo 7 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku.

„Rusijos ir Sirijos oro pajėgų smūgiai Alepo regione liovėsi šiandien nuo 10 val. (vietos laiku)“, – per televizijos transliuotą spaudos konferenciją pareiškė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Jis taip pat patvirtino, kad ši pertrauka leis civiliams pasiruošti evakuacijai iš nuniokoto miesto per ketvirtadienį prasidėsiančias trumpas paliaubas.

Karo nusikaltimai

Europos Sąjunga pirmadienį griežtai pasmerkė Rusiją, kad ši, bombarduodama Alepo miestą Sirijoje, sukėlė „neapsakomas kančias“, ir pareiškė, kad Maskvos ir Damasko karo lėktuvų vykdomi bombardavimai gali būti laikomi karo nusikaltimais.

Liuksemburge susitikę ES užsienio reikalų ministrai taip pat perspėjo, kad 28 valstybių blokas galėtų įvesti papildomas sankcijas Damaskui, bet nusprendė nesitaikyti į Rusiją, nors JAV ir Didžioji Britanija ragino nubausti ir Maskvą.

Tarsi norėdama nukreipti dėmesį nuo šio pareiškimo, Maskva paskelbė, kad ketvirtadienį aštuonioms valandoms sustabdys karo veiksmus – tą pačią dieną, kai ES lyderiai turi aptarti Rusijos klausimą per viršūnių susitikimą Briuselyje.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini sakė, jog šis ugnies nutraukimas, apie kurį buvo paskelbta per ministrų susitikimą, yra „pozityvus žingsnis“, bet jo trukmė gali būti per trumpa pagalbai pasiekti apsiaustą Alepą.

Ministrų tonas buvo griežtesnis: jie paskelbė pareiškimą, kuriame pirmą kartą tiesiogiai paminint Maskvą ji yra smerkiama už pagalbą senam sąjungininkui prezidentui Basharui al Assadui bombarduojant rytinę Alepo dalį.

„Nuo (valdančiojo) režimo ir jo sąjungininkų, ypač Rusijos, puolimo pradžios, rytinės Alepo dalies bombardavimo intensyvumas ir mastas yra akivaizdžiai neproporcingas“, – sakoma Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų pareiškime, paskelbtame po derybų Liuksemburge.

„Sąmoningas taikymasis į ligonines, medicinos personalą, mokyklas ir pagrindinę infrastruktūrą, taip pat sprogmenų prikrautų statinių, kasetinių bombų, cheminio ginklo naudojimas sudaro katastrofišką konflikto eskalavimą ... ir gali būti laikomas karo nusikaltimais“, – sakoma pareiškime.

Griežtesnė linija

Karo nusikaltimų paminėjimas potencialiai yra reikšmingas, nes gali būti siekiama, kad Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) Hagoje iškeltų bylą.

Šaltiniai ES diplomatiniuose sluoksniuose sakė, kad tiesioginis Rusijos paminėjimas pareiškime yra reikšmingas dalykas, rodantis daug griežtesnę liniją, palyginti su ankstesnėmis frazėmis tik apie B.al Assado „sąjungininkus“ Sirijos teritorijoje.

Pasak šaltinių, siekiant tokių formuluočių buvo sunkių pokalbių, nes tam nepritarė kai kurios narės, bijančios prastesnių santykių su Rusija, kuriai ES jau įvedė sankcijas dėl Ukrainos krizės.

Tokios abejonės iš esmės užkirto kelią bet kokioms diskusijoms apie galimas sankcijas Rusijai dėl Sirijos, pridūrė šaltiniai.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) vykdamas į derybas sakė, kad tikslas yra „išstudijuoti visas galimybes daug stipriau spausti Basharo al Assado režimą ir jo sąjungininkus“.

Kai buvo skelbiamas ES pareiškimas, Maskva paskelbė apie ugnies nutraukimą ketvirtadienį nuo 5 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku iki 13 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos) laiku. Tuo pačiu metu Briuselyje prasidės ES lyderių susitikimas, kurio pagrindinis klausimas bus ryšiai su Rusija.

ES ministrai sakė, jog blokas „tvirtai tiki, kad negali būti karinio sprendinio šiam konfliktui“, ir tiesiogiai paragino Rusiją sutikti su ugnies nutraukimu bei sudaryti sąlygas taikos deryboms.