Ta nuotrauka buvo sufalsifikuota. Pasak Ukrainos saugumo pareigūnų, ja buvo naudojamasi kaip viena iš priemonių, turėjusių sutrukdyti tiems, kurie iš tiesų rengė A. Babčenkos nužudymo planą.

Kas buvo šio kadro autorius ir skelbėjas, kol kas nežinoma. Neaišku net, ar nuotraukoje tikrai A. Babčenka. Bet jos paviešinimas ir išplatinimas praėjus vos kelioms valandoms po pranešimo apie tariamą nužudymą yra pinklės, kurias spendžiant dalyvavo ir buvęs žurnalistas, ir Ukrainos politikas, ir galbūt nemažai kitų asmenų, skelbiama Laisvosios Europos radijo (RFE/RL) portale.

Nuotrauka buvo paskelbta buvusio Ukrainos reporterio, kaip pats tvirtina, dirbančio Vašingtone įkurtoje konsultavimo paslaugas teikiančioje organizacijoje, „Facebook“ puslapyje.

Ją labai greitai pamatė Ukrainos ir Rusijos reporteriai, tačiau žiniasklaidos kanalai dėl kraujo vaizdo jos viešinti nesiryžo.

Nuotrauką paskelbęs reporteris Jevgenijus Laueras gegužės 29 d. kalbėdamas su RFE/RL pasakė, kad tą kraupų kadrą jam perdavė šaltinis iš teisėsaugos struktūros, kurį įvardyti jis atsisakė.

Praeityje įvairiuose Ukrainos žiniasklaidos kanaluose dirbęs J. Laueras pastaruoju metu yra siejamas su įmone „Trident Group LLC“. Vašingtone Arlingtono rajone įkurta bendrovė, kaip pati nurodo, specializuojasi įstatymų vykdymo priežiūros, tyrimų, informacijos rinkimo ir analizavimo, taip pat konfliktų prevencijos ir sprendimo, tarptautinės rizikos kontrolės, asmeninės apsaugos ir specialiųjų operacijų vykdymo srityse.

Bendrovės prezidentas Jurijus Koškinas RFE/RL portalui patvirtino, kad J. Laueras iš tiesų dirba „Trident“, tačiau taip pat patikino nieko nežinąs apie šio asmens bendradarbiavimą su Ukrainos saugumo tarnyba vykdant pinklių, į kurias turėjo pakliūti galimi A. Babčenkos žudikai, spendimo operaciją.

Ką tik pasirodžiusią nuotrauką atsisakė viešinti ir RFE/RL, tačiau ne vien todėl, kad joje matomas kraujas, bet ir dėl neaiškių jos patekimo viešumon šaltinių.

Papildomų klausimų kėlė ir nuotraukos fotografavimo laikas: juk Ukrainos pareigūnai, įskaitant ir vieną politiką, minėjo, kad A. Babčenka mirė greitosios pagalbos automobilyje pakeliui į ligoninę. Vadinasi, fotografavimo akimirką jis tebebuvo gyvas?

Savo „Facebook“ paskyroje Ukrainos politikas Antonas Heraščenka pamėgino pateisinti slaptumą, kurio buvo laikomasi vykdant Ukrainos saugumo tarnybos inicijuotą falsifikavimo operaciją.

Slaptumas, pasak jo, buvo būtinas – net menkiausia detalė negalėjo būti nutekinta.

„Kaip tik dėl šios priežastie ir buvo nufotografuota neva auka tapusio A. Babčenkos kūnas“, – parašė A. Heraščenka.

Gegužės 30 d., kai A. Babčenka pasirodė spaudos konferencijoje ir pagrindinė Ukrainos saugos agentūra – SBU – atskleidė tiesą apie paspęstas pinkles, kurių tikslas buvo suimti įtariamus sąmokslininkus, į papildomus klausimus apie savo dalyvavimą J. Laueras atsakyti nepanoro – atsiuntė tik žinutę su šypseną reiškiančiais jaustukais.

Jis nesureagavo ir į papildomas per „Facebook“ atsiųstas žinutes.

Nors oficialūs Ukrainos pareigūnai tvirtino, kad operacija įvykdyta sėkmingai (pirma, buvo užkirstas kelias A. Babčenkos nužudymui, ir antra, pavyko išsiaiškinti, koks vaidmuo jį organizuojant teko Rusijos saugumo agentūroms), už spaudos ir informacijos laisvę kovojantys aktyvistai sumanytą apgavystę pasmerkė.

Sudarytas precedentas, anot jų, taps akstinu suabejoti teisėsaugos institucijų ir žiniasklaidos organizacijų skelbiamos informacijos patikimumu.

„Vienas toks atvejis meta šešėlį visoms kitoms politinių žmogžudysčių versijoms“, – išplatintame pranešime nurodė Christophe‘as Deloire‘as iš organizacijos „Žurnalistai be sienų“.

Gegužės 30 d. vienas palankiai Rusijos atžvilgiu nusitęs „Twitter“ naudotojas sufalsifikuotą nuotrauką jau panaudojo. Savo komentare jis nurodė, kad nuo šiol negalima tikėti ir kitų nuotraukų autentiškumu bei paminėjo tas, kuriose nufotografuoti gelbėtojai iš „Baltųjų šalmų“, padėję civiliams karo ištiktoje Sirijoje.

Ukraina prisipažino už visus žurnalistus. Nuo šiol niekada nebus galima tikėti emocijas keliančiais straipsniais ir nuotraukomis“, – parašė Antikaratel pasivadinęs internautas.

Kalbėdamas su reporteriais ir rašydamas žinutes socialiniuose tinkluose minėtos nuotraukos A. Babčenka nepakomentavo. Jis atsiprašė žmonos ir pagyrė SBU pareigūnus už puikiai atliktą darbą.

Vėlesnėje „Twitter“ žinutėje A. Babčenka be jokių užuolankų išsakė savo nuomonę apie Rusijos vyriausybę.

„Žadėjau mirti sulaukęs 96-erių, sušokęs ant V. Putino kapo ir pasidaręs asmenukę ant tanko „Abrams“ Tverės bulvare. <...> Taip ir pasistengsiu padaryti“, – parašė jis.