Europos Parlamento (EP) nariai reikalauja išplėsti Rusijai taikomas sankcijas, nes savaitgalį buvo suimtas garsusis opozicionierius Aleksejus Navalnas, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur vasarą buvo gydomas po bandymo nunuodyti nervų sistemą paralyžiuojančia medžiaga, praneša „Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas“.

Sausio 18 d. Maskvos policijos nuovadoje įvykusio bylos nagrinėjimo supaprastinta tvarka metu jam buvo skirtas 30 parų areštas. Teismas pareiškė, kad jis pažeidė lygtinės bausmės reikalavimus, turėdamas omenyje ankstesnę baudžiamąją bylą, kurią daugelis laiko sufabrikuota ir politiškai motyvuota.

Rusija griežtai atrėmė visuotinį pasipiktinimą dėl A. Navalno sulaikymo ir galybę raginimų paleisti jį į laisvę. Opozicionieriui gresia iki 3,5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Neprivaloma rezoliucija raginama išplėsti sankcijas, taikomas už bandymą nunuodyti A. Navalną atsakingiems Rusijos pareigūnams, ir į sąrašą įtraukti su Kremliaus kritiko įkalinimu susijusius asmenis.

Atsižvelgiant į Europos įstatymų leidėjų reikalavimus, sankcijos taip pat turi būti taikomos „Rusijos oligarchams“, prezidento Vladimiro Putino „artimiausios aplinkos žmonėms“ ir „žiniasklaidos propagandistams“, kad ES aiškiai parodytų, jog „nebebus svetinga vieta neaiškiais būdais įgytiems Rusijos piliečių turtams“.

ES valstybės narės privalo „peržiūrėti bendradarbiavimą su Rusija įvairiose užsienio politikos platformose ir įgyvendindamos projektus, tokius kaip „Nord Stream 2“, kurio užbaigimą ES turi nedelsdama sustabdyti“, – teigiama rezoliucijoje.

Rezoliucijai pritaria daugelis EP frakcijų, įskaitant konservatyviąją Europos liaudies partiją (ELP), liberaliąją grupę ALDE, žaliuosius ir socialdemokratus.

Manfredas Weberis, ELP lyderis ir artimas Vokietijos kanclerės Angelos Merkel sąjungininkas, „Der Spiegel Online“ sakė, kad po atakos nervus paralyžiuojančia medžiaga prieš A. Navalną ir jo suėmimo būtina atsižvelgti į energetikos klausimus.

„Tai – galingiausia mūsų turima priemonė. Vadinasi, „Nord Stream 2“ yra vienas iš būdų toliau didinti spaudimą, – prieš balsavimą dėl rezoliucijos sakė jis. – Nepakanka tiesiog prašyti Rusijos malonės.“
Norint įvesti papildomų sankcijų Rusijai, reikalingas vienbalsis visų 27 ES valstybių narių pritarimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)