Remiantis specialia ISW ataskaita, Kremliaus propagandistai krypsta nuo Maskvos kurso ir atvirai reiškia nusivylimą dėl to, kaip šalyje vyksta dalinė mobilizacija, taip pat dėl prarastos strategiškai svarbaus Lymano miesto Donecko srityje kontrolės.

ISW, be kita ko, pažymi: „Kai kurie svečiai kruopščiai surežisuotose Kremliaus televizijos laidose, parodytose spalio 1 d., netgi kritikavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimą aneksuoti keturias Ukrainos sritis neužsitikrinus jų kontrolės iki administracinių sienų bei reiškė abejones dėl Rusijos pajėgumų visapusiškai jas okupuoti.“

Ukraina tęsia kontrpuolimą

Rusija sekmadienį „dronais mirtininkais“ užpuolė Ukrainos prezidento gimtąjį miestą, o Ukraina, susigrąžinusi strategiškai svarbaus rytinio miesto kontrolę, tęsia kontrpuolimą.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad iš Lymano miesto, kuris yra viename iš keturių Ukrainos regionų, aneksuotų Rusijos, „visiškai išvalyti“ rusai kariai.

„Nuo 12 val. 30 min. (vietos ir Lietuvos laiku) Lymanas visiškai išvalytas. Ačiū mūsų kariams!“ – sakė V. Zelenskis socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše.

Lymano, kurį Rusija naudojo kaip transporto ir logistikos centrą, praradimas yra naujas smūgis Kremliui, siekiančiam eskaluoti karą neteisėtai aneksuojant keturis Ukrainos regionus.

„Ukrainos vėliava jau yra Lymane, – sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis savo naktiniame kreipimesi. – Per pastarąją savaitę Donbase atsirado daugiau Ukrainos vėliavų. Po savaitės jų bus dar daugiau.“

Anksti sekmadienį Rusija užpuolė V. Zelenskio gimtąjį pietų Ukrainos miestą Kryvyj Rihą – „dronas mirtininkas“ pataikė į mokyklą ir sugriovė du jos aukštus, sakė Ukrainos Dniepropetrovsko srities gubernatorius Valentynas Rezničenka.

Jis teigė, kad gaisras, kilęs dėl dronų atakos, buvo užgesintas.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija pradėjo naudoti Irane pagamintus „dronus mirtininkus“ taikiniams Ukrainoje atakuoti. Pietų Ukrainoje Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė, kad per naktį numušė penkis tokius dronus, visgi dar du prasiveržė pro oro gynybą.

Rusijos išpuolių taikiniu buvo ir Zaporižios miestas, sekmadienį pranešė valdžia.

Sekmadienį Ukrainos kariuomenė pranešė sudavusi smūgį Rusijos šaudmenų sandėliui šalies pietuose, Černihivo mieste, ir pataikiusi į kitas Rusijos vadavietes, šaudmenų sandėlius ir dvi priešlėktuvines baterijas „S-300“.

Pranešimų apie karinius veiksmus patikrinti kol kas nepavyko.

Rusijos kariai, apsupti Ukrainos pajėgų, šeštadienį buvo išvesti iš rytuose esančio Lymano, o Jungtinės Karalystės kariuomenė tai pavadino „reikšminga politine nesėkme“ Maskvai. Miesto užėmimas atveria kelią Ukrainos pajėgoms potencialiai veržtis toliau į Rusijos užimtą teritoriją.

Lymanas buvo svarbi rusų fronto linijos grandis, užtikrinanti antžeminius ryšius ir logistiką. Miestas yra Donecko regione netoli sienos su Luhansku. Šiuos du regionus, Zaporižios ir Chersono sritis, Rusija aneksavo penktadienį.

Apie aneksiją paskelbta po praėjusią savaitę prasidėjusių ir antradienį pasibaigusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais, laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas ir pasmerkė šias aneksijas.

Rusijos gynybos ministerija teigė padariusi žalos Ukrainos pajėgoms kovojant dėl Lymano, tačiau sakė, kad gausesnės rusų pajėgos buvo atitrauktos į palankesnes pozicijas.

JK gynybos ministerija kasdienėje žvalgybos ataskaitoje Lymaną pavadino labai svarbiu, nes jame yra „pagrindinis kelias per Doneco upę, už kurio Rusija bando sustiprinti savo gynybą“.

Britai teigė manantys, kad iki Rusijos atsitraukimo miestą laikė „nevisiškai sukomplektuoti rusų daliniai“.

Rusų karių pasitraukimas iš Lymano iš karto sukėlė kai kurių Rusijos pareigūnų kritiką.

„Tolesni teritorijos praradimai neteisėtai okupuotose teritorijose beveik neabejotinai sustiprins šią viešą kritiką ir padidins spaudimą vyresniesiems vadams“, – sakoma britų kariuomenės ataskaitoje.

Rugsėjį prasidėjusio kontrpuolimo metu Ukrainos pajėgos atsikovojo didelius teritorijos plotus ir pažemino bei supykdė Rusiją.

Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas Ukrainos laimėjimus vadina JAV organizuotomis pastangomis sunaikinti Rusiją ir šią savaitę sustiprino grasinimus panaudoti branduolinę jėgą pasitelkęs iki šiol griežčiausią ir labiausiai prieš Vakarus nukreiptą retoriką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)