Minėtieji keturi asmenys 2018 metų balandį atvyko į Nyderlandus, kur bandė įsilaužti į Hagoje esančios Cheminio ginklo draudimo organizacijos kompiuterių tinklą. Keturi vyrai keliavo su diplomatiniais pasais, iš kurių dviejų išdavimo numeriai eina iš eilės, skelbia Britanijoje įsikūrusi tyrimų grupė „Bellingcat“.

Paviešinus šiuos duomenis, „Bellingcat“ ir jo tyrimų partneris Rusijoje „The Insider“ pabandė patikrinti minėtąsias tapatybes – paaiškėjo, kad jos priklauso realiems asmenims.

Palyginę duomenis iš skirtingų duomenų bazių (2002 ir 2004 metų), „Bellingcat“ tyrėjai oficialiai patvirtino, kad minėtosios tapatybės iš tikrųjų egzistuoja (priešingai priedangai naudojamoms tapatybėms, kaip kad buvo Skripalių apnuodijimo atveju).

Įrašai duomenų bazėje apie vieną iš keturių įtariamųjų leidžia daryti išvadą, kad jis buvo registruotas kaip gyvenantis adresu Liaudies pasipriešinimo gatvės name, kurio numeris 50, Maskvoje.

Tai adresas, kuriuo veikia Rusijos gynybos reikalų ministerijos karo akademija. Ši akademija dar žinoma kaip Rusijos karinės žvalgybos konservatorija.

Analizuodami minėtųjų keturių asmenų asmeninių duomenų autentiškumą, „Bellingcat“ surado vieną iš keturių Rusijos karinės žvalgybos pareigūnų, kurio duomenis MIVD aptiko Rusijos transporto priemonių registre.

Nuo 2011 metų Aleksejus Morenecas įrašytas kaip automobilio „Lada“ (VAZ 21093) savininkas/naudotojas.

Adresas, kuriuo registruotas automobilis, yra Komsomolkskij prospekt 20 – jis sutampa su karinio dalinio 26165 adresu.

Anot pareigūnų, ten veikia Rusijos karinės žvalgybos kibernetinio karo departamentas. Duomenų bazės įraše pateikiamas ir A. Moreneco paso numeris.

Ieškodami daugiau automobilių, registruotų minėtuoju adresu, „Bellingcat“ ekspertai sudarė 305 asmenų sąrašą. Visi jie naudojosi transporto priemonėmis, registruotomis tuo pačiu adresu. Minėtųjų asmenų amžius – nuo 27 iki 53 metų.

Duomenų bazėje pateikiami vardai ir pavardės, paso numeriai, taip pat (dauguma atveju) mobilaus telefono numeriai.

Jau nekalbant apie realų adresą, nurodomas ir konkretus karinis dalinys: 26165. Tai tas pats dalinys, minimas iš Jungtinių Valstijų teisingumo departamento kaltinimuose, paskelbtuose 2018 metų spalio 4 dieną.

Jei visi tie minėtieji 305 asmenys, kurių asmeniniai duomenys pateikiami automobilių registre, iš tikrųjų yra pareigūnai ar kaip nors kitaip susiję su Rusijos karinės žvalgybos daliniu 26165, tai, kad jų duomenys prieinami atviroje duomenų bazėje, yra vienas iš dramatiškiausių žvalgybinių pažeidimų istorijoje, rašo „Bellingcat“.

Tuo metu Maskva jau suspėjo išreikšti pasipiktinimą dėl Nyderlandų žvalgybos tvirtinimų, kad ji užkirto kelią rusų kibernetinei atakai prieš Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją (OPCW).

Tai prieš Maskvą nukreipta „propaganda“, ketvirtadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija, o vienas aukšto rango diplomatas perspėjo dėl įtampos, kurią gali padidinti JAV pareikšti kaltinimai septyniems Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pareigūnams dėl kibernetinio įsilaužimo.

„Tai yra propaganda, nukreipta prieš mūsų šalį“, – sakoma ministerijos pranešime, kuriame Maskvai anksčiau ketvirtadienį pareikšti kaltinimai vadinami „antirusiška propaganda“.

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų viceministras perspėjo, kad JAV pareikšti kaltinimai gali pavojingai išeskaluoti įtampą tarp branduolinių supergalybių.

Sergejus Riabkovas savo pranešime pareiškė, kad JAV eina „pavojingu keliu“, nes „tyčia kursto įtampą santykiuose tarp branduolinių galybių“. Jis pridūrė, kad JAV sąjungininkės Europoje turėtų apie tai pagalvoti.

Viceministras tvirtino, kad JAV kaltinimai yra nepagrįsti. S. Riabkovo teigimu, jais siekiama paremti Vašingtono tvirtinimus, kad Rusija kišosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus, ir ieškant preteksto paskelbti naujų sankcijų Maskvai.

JAV Teisingumo departamentas ketvirtadienį apkaltino septynis GRU pareigūnus dėl kibernetinio įsilaužimo į antidopingo agentūrų ir kitų organizacijų sistemas.

Vašingtone ketvirtadienį paskelbtame kaltinamajame akte sakoma, kad Rusijos karinės žvalgybos agentūra pasirinko tas kibernetinių įsilaužimų aukas, kurios viešai palaikė draudimą Rusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose ir pasmerkė Rusijos valstybės lygiu vykdytą sportininkų dopingo programą.

Kiek anksčiau tą pačią dieną olandų vyriausybė paskelbė, kad šalies žvalgyba balandžio mėnesį sutrukdė rusų kibernetinei atakai prieš pasaulinę cheminių ginklų priežiūros organizaciją ir deportavo keturis rusų agentus.

Nyderlandai viešai įvardijo įtariamus rusų agentus ir sakė, kad operaciją vykdė GRU. Pasak jų, Nyderlandams per kontržvalgybos operaciją padėjo Didžioji Britanija.