„Kalbant apie skrydžių saugumo užtikrinimą per mūsų kovines operacijas Sirijoje, vakar paskelbtų pasiūlymų nepakanka. Mes tai jau ryte aptarėme su Gynybos ministerija, – žurnalistams sakė V.Putinas. – Mūsų oro pajėgų bazėje Sirijoje bus dislokuotas oro erdvės gynybos kompleksas S-300. Tikiuosi, kad tai kartu su kitomis priemonėmis, kurių imsimės, pakaks skrydžių saugumui užtikrinti.“

„Noriu pasakyti, kad mes, be abejo, kuo rimčiausiai vertinsime tai, kas įvyko, o visi mūsų ištekliai bus naudojami saugumui užtikrinti“, – pabrėžė jis.

Vladimiras Putinas

Latakijos pakrantės rajone taip pat bus dislokuotas kreiseris „Moskva“, kuriame įrengta analogiška priešlėktuvinės gynybos sistema C-300 „Fort“.

Tai leis sustiprinti priešlėktuvinės gynybos priemones.

Generalinio štabo vyriausiosios operatyvinės valdybos pirmininkas Sergejus Rudskojus pažymėjo, kad visi taikiniai, keliantys Rusijai potencialią grėsmę, bus sunaikinti.

S.Rudskojus sakė, kad Rusija nutrauks bet kokį karinį bendradarbiavimą su Turkija, tarptautinėje bendruomenėje didėjant nerimui, kad šis incidentas gali eskaluotis į didelį konfliktą.

S.Rudskojus tvirtino, kad Su-24 nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę, taip pat neigė, kad Turkijos armija stengėsi užmegzti radijo arba vizualinį kontaktą su to lėktuvo pilotais prieš jį numušant.

Generolas teigė, kad lėktuvas buvo numuštas, kai buvo Sirijos oro erdvėje, ir smerkė tą incidentą kaip „šiurkštų tarptautinių įstatymų pažeidimą“, kuris gali sukelti „griežčiausių pasekmių“.

Generalinio štabo atstovas sakė, kad Rusija pasiųs patruliuoti valdomomis raketomis apginkluotą kreiserį „Moskva“ patruliuoti Viduržemio jūroje netoli Latakijos.

„Visi taikiniai, keliantys mums potencialų pavojų, bus sunaikinti“, – perspėjo jis.

Zenitinių raketų sistema C-400 skirta gynybai nuo aviacijos ir kosminių smūgių.

V. Putinas ragina Rusijos žmones nevykti į Turkiją

V. Putinas trečiadienį palaikė Užsienio reikalų ministerijos rekomendaciją šalies piliečiams susilaikyti nuo kelionių į Turkiją po to, kai Ankaros naikintuvai numušė Rusijos karo lėktuvą Su-24 prie sienos su Sirija.

„Po tokių tragiškų įvykių, kaip mūsų lėktuvo sunaikinimas ir piloto žūtis, tai yra priverstinė priemonė, o URM teisingai elgiasi, perspėdama mūsų piliečius apie pavojų“, – V.Putinas sakė duodamas interviu televizijai.

V.Putinas žurnalistams taip pat pareiškė, kad Ankaros vyriausybės vykdo Turkijos islamizavimo politiką.

„Problema ne tragedijoje, su kuria susidūrėme vakar, – problema daug gilesnė. Tai stebime mes ... ir mato visas pasaulis: dabartinė Turkijos vadovybės jau nemažai metų vykdo gana tikslingą vidaus politiką, palaikydama savo šalies islamizaciją“, – sakė prezidentas.

V.Putinas pridūrė, kad islamas yra pasaulinė taiki religija ir vienas iš tradicinių tikėjimų, taip pat Rusijoje.

„Mes patys palaikome islamą ir toliau tai darysime, bet kalbame apie palaikymą kokiai nors labiau radikaliai krypčiai. Ir tai savaime sukuria labai nepalankią atmosferą, kuri nepastebima iš pirmo žvilgsnio“, – pabrėžė jis.

Turkijos numuštas „Su-24“: D. Medvedevas atskleidė, kokios bus pasekmės

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas Turkijos karinių oro pajėgų ataką prieš Rusijos lėktuvą „Su-24“ Sirijoje pavadino nusikalstamais veiksmais. Ministrų kabineto vadovas šiuos įvykius žurnalistams pakomentavo atvykęs į Jekaterinburgą, po ilgos kelionės per Pietryčių Azijos šalis, skelbia newsru.com.

„Neprotingai nusikalstami Rusijos lėktuvą numušusios Turkijos valdžios veiksmai lėmė tris pasekmes, – pareiškė D. Medvedevas. – Pirma, pavojingą santykių tarp Rusijos Federacijos ir NATO paaštrėjimą, kurio negalima pateisinti jokiai interesais, įskaitant valstybinių sienų apsaugą. Antra, Turkija savo veiksmais pademonstravo, iš esmės, ginanti „Islamo valstybės“ sukilėlius. Tai nestebina, turint omenyje turimus duomenis apie tiesioginį kai kurių Turkijos pareigūnų, susijusių su „Islamo valstybei“ priklausančių įmonių gaminamų naftos produktų tiekimu, finansinį interesą“.

Dmitrijus Medvedevas

„Ir, trečia, pakirsti ilgamečiai geri kaimyniški santykiai tarp Rusijos ir Turkijos, įskaitant ekonomikos ir humanitarinės pagalbos srityse, – pažymėjo Rusijos premjeras. – Šią žalą bus sunku kompensuoti, dėl to gali būti atsisakyta eilės svarbių bendrų projektų ir Turkijos kompanijos gali prarasti savo pozicijas Rusijos rinkoje“.

Laikraščio „Kommersant“ turimais duomenimis, Rusijos ir Turkijos santykių krizė pirmiausia atsilieps tokiems projektams kaip dujotiekio „Turkijos srautas“ ir „Rosatom“ atominės elektrinės Turkijoje statybos. Reikia pažymėti, kad dujotiekio perspektyvos ir iki incidento su lėktuvu buvo miglotos – „Gazprom“, netekęs milijardų rublių dėl žemėje likusių vamzdžių, kalbėjo apie statybos terminų perkėlimą neapibrėžtam laikui.

Aukštas pareigas užimantys leidinio šaltiniai pažymi, kad pablogėjus santykiams gali kilti problemų ir dėl Rusijos laivų plaukimo per Juodosios jūros sąsiaurius, nepaisant to, kad pagal tarptautinius susitarimus tai gali būti ribojama tik karo atveju.

Turkija švelnina toną

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu trečiadienį pareiškė, kad jo vyriausybė nenorėjo pakurstyti įtampos su „mūsų drauge“ Rusija, kalbėdamas kitą dieną po to, kai Turkijos pajėgos numušė Rusijos karo lėktuvą prie sienos su Sirija.

„Neturėjome ketinimų įtempti (santykius) su Rusijos Federacija, – A.Davutoglu sakė valdančiosios partijos nariams parlamente. – Rusija yra mūsų draugė ir kaimynė.“

R. T. Erdoganas: Turkija nenori įtampos eskalacijos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį pareiškė, kad Turkija nenori jokio įtampos eskalavimo su Rusija po to, kai pasienyje su Sirija numušė jos lėktuvą, tačiau pabrėžė, kad visada gins Turkijos sienas.

„Neketiname eskaluoti šio incidento. Tiesiog giname savo saugumą ir mūsų brolių teises“, – sakė R.T.Erdoganas televizijos transliuotame pasisakyme Stambule.

Recepas Tayyipas Erdoganas

„Turkija niekada nesirinko įtampos ir krizių; ji visada rinksis taiką ir dialogą“, – sakė R.T.Erdoganas.

Prezidentas pridūrė, jog nereikėtų tikėtis, kad Turkija „tylės“, kai pažeidžiamas jos sienų saugumas.

„Niekas neturėtų tikėtis, kad mes tylėsime, kai pažeidinėjamas mūsų sienų saugumas ir suverenumas“, – pabrėžė jis.

Turkija nurodė numušusi Rusijos lėktuvą, kai jis kelis kartus įskrido į šalies oro erdvę prie sienos su Sirija. Tačiau Maskva tikina, kad jis niekada nebuvo palikęs Sirijos oro erdvės.

R.T.Erdoganas sakė, kad antradienio rytą įvykęs incidentas parodė, „kokių padarinių gali sukelti nerūpestingi žingsniai“.

Prezidentas sakė, kad du Turkijos piliečiai buvo sužeisti Rusijos lėktuvo nuolaužų, kurių dalis nukrito Turkijos teritorijoje.

Jis atmetė Rusijos pareiškimus, kad tas lėktuvas dalyvavo misijoje prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) teroristus šiaurės Sirijoje, sakydamas, kad tame regione gyvena daugiausiai Sirijos turkmėnų mažuma.

„Niekas neturėtų savęs apgaudinėti: nėra jokių „Daesh“ (IS) elementų Bajirbučako regione, kur gyvena turkmėnai“, – sakė R.T.Erdoganas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2605)