Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas pirmadienį pasmerkė savo Rusijos kolegą Sergejų Lavrovą už „neatleistiną ir piktinantį pareiškimą bei baisią istorinę klaidą“ ir iškvietė Maskvos ambasadorių „paaiškinimų“.

„Žydai savęs nežudė per holokaustą, – sakė jis. – Žemiausio lygio rasizmas žydų atžvilgiu yra kaltinti pačius žydus antisemitizmu“.

„Atkreipėme dėmesį į užsienio reikalų ministro Yairo Lapido antiistorinius pasisakymus, kurie didžiąja dalimi paaiškina dabartinės vyriausybės sprendimą remti neonacių režimą Kyjive“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos antradienio pranešime.

„Istorija, deja, žino tragiškų žydų ir nacių bendradarbiavimo pavyzdžių“, – sakoma jame.

S. Lavrovas, kalbėdamas italų „Mediaset“ kanalui „Rete 4“, sekmadienį paskelbtame interviu tvirtino, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis „pateikia argumentą, koks gali būti nacizmas, jei jis pats yra žydas“.

S. Lavrovas, remiantis stenograma, paskelbta Rusijos užsienio reikalų ministerijos svetainėje, tada pridūrė: „Galiu klysti, bet Hitleris taip pat turėjo žydiško kraujo“.

Ministras pirmininkas Naftali Bennettas taip pat pasmerkė S. Lavrovo „melą“, kuris, pasak jo, „apkaltina pačius žydus baisiausiais nusikaltimais istorijoje“, kuriuos jie įvykdė prieš pačius save.

Maskva ne kartą kartojo, kad siekia „demilitarizuoti“ ir „denacifikuoti“ Ukrainą, pateisindama „specialiąją karinę operaciją“, kurią pradėjo vasario 24 dieną. Antradienį Rusijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad „prezidento (V. Zelenskio) žydiška kilmė nėra garantija nuo šalyje siaučiančio neonacizmo.

„Ukraina, be kita ko, šiuo atveju nėra vienintelė“, – teigė ministerija ir paminėjo Latvijos prezidentą Egilį Levitą, kuris „taip pat turi žydiškų šaknų ir taip pat slepia (...) Waffen SS reabilitaciją savo šalyje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)