Suskaičiavus 97 proc. balsų paaiškėjo, kad anksčiau laikinai Sankt Peterburgo gubernatoriaus pareigas ėjęs Aleksandras Beglovas, kuris yra artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, surinko 64,57 proc. balsų, pranešė miesto rinkimų komisija.

Su A. Beglovu dėl posto varžėsi vos du menkai žinomi kandidatai; kartu sudėjus jie surinko beveik trečdalį balsų.

Pagrindinis A. Beglovo oponentas buvo žymus televizijos ir kino režisierius Vladimiras Bortko, bet jis paskutinę minutę pasitraukė iš rinkimų kovos, pareiškęs, kad balsavimo rezultatas yra jau iš anksto nulemtas.

Rinkimų komisijai atsisakius įregistruoti dešimtis opozicijos kandidatų, tūkstančiai žmonių išėjo į gatves protestuoti.

Opozicija skundėsi dėl balsų klastojimo per sekmadienio rinkimus ir skelbė interviu su rinkėjais, kurie tvirtino gavę pinigų, kad balsuotų už tam tikrus kandidatus, ir nuotraukas, kur matyti, kaip į balsadėžes masiškai metami rinkimų biuleteniai.

Be to, kai kuriose balsavimo apylinkėse staigiai išaugo balsavusiųjų skaičius, tvirtino opozicijos atstovai.

Rusijos centrinės rinkimų komisijos vadovė Ela Pamfilova pirmadienį sakė, kad Sankt Peterburge dėl kai kurių rinkimų pareigūnų veiksmų buvo kreiptasi į policiją.

Iš miesto balsavimo apylinkių teismo sprendimu buvo pašalinti 17 stebėtojų, nurodė E. Pamfilova ir pridūrė: „Man nepatinka ši situacija.“

„Pareigūnams pavyko prakišti Aleksandrą Beglovą“, – pareiškė populiarus vietos politikas iš liberalios partijos „Jabloko“ Borisas Višnevskis, kuriam nebuvo leista kandidatuoti.

„Akivaizdu, kad tai ne rinkimai, o farsas“, – pridūrė jis.

Kritikai tvirtina, kad A. Beglovas netinka gubernatoriaus darbui ir yra linkęs į neapgalvotus poelgius, be to, jis pašiepiamas dėl savo gėdingų juokelių ir riktų.

Sekmadienį Rusijos piliečiai rinko vietos valdžią, bet daugiausia kontroversijų sukėlė rinkimai į Maskvos dūmą. Itin atidžiai stebėti rinkimai Rusijos sostinėje buvo laikomi išbandymu Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sugebėjimui mobilizuoti opoziciją artėjant 2021-ųjų parlamento rinkimams ir praėjus vasarą vykusioms masinėms demonstracijoms, per kurias buvo reikalaujama sąžiningo balsavimo.