Rusija perspėja, kad tokio sąrašo paskelbimas kelia rimtą pavojų „santykiams“ ir turės „labai rimtų pasekmių“.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad JAV finansų ministerijos sprendimą paskelbti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimų asmenų sąrašą Kremlius laiko precedento neturinčiu atveju.

D. Peskovas pareiškė, kad visi be išimties į sąrašą įtraukti asmenys faktiškai „paskelbti JAV priešais“.

„Tekste neįtikėtinai daug pastabų, nurodančių, kad tai jokiu būdu nėra sankcijos ar kokie nors apribojimai. Tačiau pats tokio sąrašo paviešinimas, ko gero, tikrai gali pakenkti mūsų įmonių, taip pat verslininkų ir vyriausybės narių įvaizdžiui bei reputacijai“, – remiantis kanalo „Dožd“ perduota informacija, sakė D. Peskovas.

Vladimiras Putinas, Dmitrijus Rogozinas

Prezidento V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas antradienį žurnalistams sakė, kad Maskvai reikia laiko išanalizuoti sąrašą, kurį pavadino „beprecedenčiu“ savo apimtimi.

„Reikia išanalizuoti šią publikaciją, išanalizuoti konkrečiai šio maksimaliai plataus sąrašo, kuriame minimi aukščiausi Rusijos vadovybės nariai, o tai gana beprecedentis dalykas, paskelbimo faktą“, – sakė D. Peskovas.

Pasak jo, Rusija dar nesupranta, kaip tai paveiks į sąrašą įtrauktus asmenis, jų veiklą ir reputaciją užsienyje.

„Tik po analizės tikriausiai bus galima pateikti kokias nors išvadas. Šiuo atveju nebūčiau linkęs skubėti“, – pažymėjo Kremliaus atstovas.

„Ne pirmą dieną gyvename mūsų atžvilgiu reiškiamos agresijos sąlygomis, todėl čia negalima pasiduoti emocijoms – pirmiausia reikia viską suprasti, o tada jau suformuluoti savo poziciją“, – pridūrė jis.

D. Peskovas ragino pirmiausia nuodugniai išnagrinėti sąrašą bei galimą jo poveikį, bet atkreipė dėmesį ir į minėto įstatymo pavadinimą: „Dėl atoveikio Amerikos priešininkams per sankcijas“ (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA).

Dmitrijus Peskovas, Vladimiras Putinas

Pats D. Peskovas yra įtrauktas į pirmadienį paskelbtą sąrašą. Paprašytas tai pakomentuoti, jis sakė, kad vertina tai visiškai abejingai, nes „visi yra tame sąraše“.

Kremlius taip pat nurodė nelaikantis JAV administracijos paskelbto pareiškimo, jog šiuo metu neketinama skelbti naujų sankcijų Rusijai, kažkokiomis tvirtomis garantijomis. Pasak D. Peskovo, naujos sankcijos gali būti įvestos vėliau.

Po pietų pasisakė ir pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Jis pareiškė, kad reikia daugiau galvoti apie save: rūpintis gimtosios šalies ekonomika, žemės ūkiu, sveikatos apsauga, švietimu, gynybos reikalais. Šiuos jo žodžius perdavė portalo gazeta.ru korespondentas.

„Tada, galų gale, ateis supratimas, kad nėra jokios prasmės formuluoti kokių nors sankcijų“, – pasakė V. Putinas.

Remiantis jo žodžiais, reikia vadovautis visiems gerai žinomu posakiu, būtent – „Šunys loja, o karavanas eina“.

Rusijos vadovas tarsi juokaudamas užsiminė, kad jo pavardės Kremliaus sąrašuose nėra.

Iždo departamentą paskelbti rusų oligarchų, kuriuos Amerikos valdžia laiko potencialiais sankcijų taikiniais, sąrašą įpareigojo specialus sankcijų įstatymas, kuris buvo priimtas pernai dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus.

Sąraše yra 114 įtakingų politinių veikėjų ir 96 oligarchai, tarp jų Romanas Abramovičius, Olegas Deripaska ir Jurijus Milneris.

Sąraše esančių žmonių atžvilgiu jokios baudžiamosios priemonės, pavyzdžiui, JAV esančio turto įšaldymas ar draudimas gauti vizą, automatiškai nebus taikomos.

Tačiau šių asmenų įtraukimas į „juodąjį sąrašą“ gali paskatinti bankus ir kitas institucijas Jungtinėse Valstijose bei Europoje vengti su jais turėti bet kokių verslo reikalų.

„Tai dar vienas žingsnis, kuris, akivaizdu, tik dar labiau padidins įtampą“, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė Rusijos Valstybės Dūmos tarptautinių santykių komiteto pirmininko pavaduotojas Aleksejus Čepa.

„Nors apie tai kalbėti dar per anksti, jeigu situacija ir toliau judės tokia kryptimi, baigtis gali liūdnai. Amerikos valdžios lyderiai, deja, galimos grėsmės neįžvelgia, jie patys stumia dvišalius santykius į pavojų, o tokio elgesio padariniai gali būti labai skaudūs“, – teigia politikas.

Tai, kad į Jungtinių Valstijų finansų departamento parengtą vadinamąjį „Kremliaus sąrašą“ buvo įtraukta praktiškai visa Rusijos Federacijos valdžia, leidžia kalbėti apie „faktinį dvišalių santykių nutraukimą“.

Vladimiras Putinas

Tokią nuomonę išreiškė Rusijos Federacijos tarybos parlamentaras Vladimiras Džabarovas, kurį cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“. „Atsakas, žinoma, bus. Ir jis bus adekvatus. Jie absoliučiai nesuvokia, kuo kaltina Rusiją“, – pareiškė politikas.

Jis nepaaiškino, kodėl sąrašą, kuriuo neįvedamos jokios naujos sankcijos, jis įvardijo kaip sankcijų.

Į sąrašą taip pat įtrauktas Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas naujieną pakomentavo su ironija.

„JAV nori ir žuvelę suvalgyti, ir ant krėslo prisėsti“, – „Twitter“ parašė D. Rogozinas.

Rusijos prezidento patarėjas interneto plėtros klausimais Germanas Klimenka, kuris taip pat pateko į Finansų ministerijos sąrašą, pareiškė, kad jam tai glosto savimeilę.

„Praeityje į tokius sąrašus būtų patekę ir Koroliovas, ir Kurčatovas. Man iki tokių žmonių labai toli, tačiau jeigu kažkas stato į tą pačią eilę, žinoma, malonu. Mūsų laikais proskripcinių sąrašų sudarymas šalyje, pretenduojančioje į pasaulinę lyderystę, keistokas“, – pareiškė jis.

Vladimiras Džabarovas

Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius pareiškė, kad ataskaita panaši į „knygelę „Kas yra kas Rusijos politikoje“.

„Kaip vyriausybės narys privalėjau būti šiame sąraše, visa vyriausybė jame yra, nieko nuostabaus tame nėra. Tai sąrašas asmenų, kurie, akivaizdu, yra pirmaujantys Rusijos politikoje ir versle. Tai ne sankcijų sąrašas, tai sąrašas, kuris naudojamas tolimesniems sprendimams ir vertinimams. Stebėsime situaciją, esant būtinybei, reaguosime. Jokios dingsties veikti kol kas nėra“, – sakė jis.

Rusijos vicepremjeras ir Rusijos prezidento atstovas Tolimųjų Rytų federalinėje apygardoje Jurijus Trutnevas taip pat pareiškė, kad džiaugiasi atsidūręs „tokioje kompanijoje“.

„Būtų apmaudu nepatekti į tokią kompaniją,“ – sakė vicepremjeras.

Federacijos Tarybos Tarptautinių reikalų komiteto vadovas Konstantinas Kosačiovas pareiškė, kad „Kremliaus ataskaita“ primena JAV specialiųjų tarnybų perrašytą Kremliaus telefonų knygą.

„Pirma pažintis su „Amerikos sąrašu“, kurį Finansų ministerija vakar perdavė Kongresui, sudaro (bent jau jo „politinėje“ dalyje) tvirtą pojūtį, kad JAV specialiosios tarnybos, pažadėjusios surasti žadėtą ir, svarbiausia, įrodomą kompromatą prieš Rusijos politikus, tiesiog perrašė Kremliaus telefonų knygą. Ten visi be išimties „pagal sąrašą“ iš visų „pagal sąrašą“ vadovaujančių Rusijos struktūroms“, – parašė jis „Facebook“.

Federacijos Tarybos Gynybos ir saugumo komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Francas Klincevičius pareiškė, kad JAV, sudariusios tokį Rusijos piliečių sąrašą, pažeidė visus tarptautinių santykių principus ir pavertė bendradarbiavimą su Rusija praktiškai neįmanomu.

„Iš esmės, į jį įtrauktos beveik visos svarbios šalies figūros. Nežinau, kas bus toliau po šio sąrašo, tačiau jau pats jo atsiradimas neturi precedentų pasaulio istorijoje. JAV grubiausiu būdu pažeidė visus galimus santykių tarp valstybių principus, dėl ko bendradarbiavimas su Rusija įvairiose sferose praktiškai neįmanomas“, – sakė F. Klincevičius.

Maskvos meras Sergejus Sobjaninas, komentuodamas savo atsidūrimą „Kremliaus ataskaitoje“, pareiškė, kad tokios Amerikos priemonės tik vienija Rusiją.

„Vakaruose Rusijos nemylėjo visais laikais, tačiau tokių sąrašų nesugalvojo net blogiausiais istorijos periodais. Tokios priemonės ne skaldo, o vienija. Duoda priešingus rezultatus, nei siekia autoriai“, – parašė jis savo puslapyje „VKontakte“.

Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotoja Irina Jarovaja JAV Finansų ministerijos ataskaitą palygino su Amerikos kalėjimo Gvantaname atidarymu.

Irina Jarovaja

„Sankcijos – tai kilpa tarptautiniam verslui, įskaitant ir Europos verslą. Dabar JAV įveda virusinio sąlyčio sistemą, kurios tikslas neslepiamas – tai kitų sutramdymo sistema ir privalumai tik vienai šaliai. Amerika verslui visame pasaulyje atidaro „ekonominį Gvantanamą“, – pareiškė ji.

Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto atstovas Leonidas Sluckis pareiškė, kad ataskaitos publikavimas atmeta tolimesnio Rusijos ir Amerikos dialogo galimybes ir dar labiau apsunkina tarptautinius santykius.

Valstybės Dūmos Tarptautinių santykių komiteto narys Vitalijus Milonovas taip pat pasiūlė atsakyti JAV sudarant veidrodinį „Vašingtono sąrašą“.

„Gazprom“ pareiškė, kad atlaikys „Kremliaus ataskaitos“ paskelbimą. Apie tai žurnalistams pareiškė bendrovės valdybos pirmininkas Viktoras Zubkovas.

„Nieko, atlaikysim. Jie ir taip nuolat visą laiką spaudžia. Jūs juk matote – ir derybos su lenkais, su Baltijos šalimis. Nieko, atlaikysime“, – sakė jis žurnalistams.

Bendrovės „Rosneft“ spaudos tarnyba pranešė, kad kompanijos vadovo Igorio Sečino įtraukimas į „ataskaitą“ yra nelogiškas ir neteisingas.

„Nieko nuostabaus tame nėra, remiantis tais principais, pagal kuriuos tokie sąrašai sudaromi“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad šie principai iš pat pradžių ydingi.

Tuo metu Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas sveikino pirmadienį JAV prezidento D. Trumpo administracijos paskelbtą Kremliui artimų oligarchų ir politikų sąrašą.

Aleksejus Navalnas

Už faktų apie valdžios korupciją viešinimą ir protestų organizavimą Kremliaus persekiojamas A. Navalnas antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jam „malonu, jog šie žmonės tarptautiniu mastu oficialiai pripažinti sukčiais ir vagimis“.

A. Navalnas savo tyrimais atskleidė glaudžius ryšius tarp vyriausybės pareigūnų ir kai kurių minėtame sąraše esančių oligarchų.

Visgi opozicionierius iškėlė klausimą, kodėl į sąrašą įtraukti kai kurie su valdžia nesusiję rusų verslininkai, tarp jų mažmeninės prekybos tinklo „Magnit“ įkūrėjas Sergejus Galickis ir paieškos sistemos „Yandex“ įkūrėjas bei vadovas Arkadijus Voložas. Manoma, kad jie abu sėkmingus verslus sukūrė savo rankomis, be jokios vadžios pagalbos.

Kol kas nebaus

Vadinamojo Kremliaus sąrašo paskelbimas Maskvoje daugelį papiktino ir privertė sunerimti.

Vis dėlto JAV administracija drauge su sąrašu paskelbė netikėtą pranešimą, kad nusprendė kol kas nieko nebausti.

Kai kurie JAV Kongreso nariai kaltino prezidentą D. Trumpą leidžiant Rusijai išsisukti ir taip pakurstė klausimų, ar prezidentas nenori konfrontuoti su Maskva.

Neslaptu septynių puslapių dokumentu, kaip ir numatė Kongresas, siekiama viešai paskelbti asmenis, klestinčius dėl V. Putino valdymo, Jungtinėms Valstijoms stengiantis diplomatiškai ir ekonomiškai izoliuoti jo vyriausybę.

Įtraukimas į sąrašą nereiškia, kad šiems asmenims automatiškai bus taikomos JAV sankcijos, bet keliolikai jų sankcijos jau taikomos iš anksčiau.

Į „Kremliaus ataskaitą“ įtrauktas premjeras Dmitrijus Medvedevas ir visi jo pavaduotojai bei ministrai, tarp jų Sergejus Lavrovas, Igoris Šuvalovas, Maksimas Oreškinas, Arkadijus Dvorkovičius, Aleksejus Mileris, Igoris Sečinas, Germanas Grefas, Andrejus Kostinas, taip pat 42 V. Putino padėjėjai, Rusijos pagrindinių žvalgybos agentūrų FSB ir GRU aukščiausio rango pareigūnai.

Sąraše taip pat yra didelių valstybinių kompanijų, įskaitant energetikos milžinę „Rosneft“ ir didžiausią kredito įstaigą „Sberbank“, vadovai.

Donaldas Trumpas

Tarp 96 į sąrašą įtrauktų turtingų rusų, kuriuos JAV Iždo departamentas vadina oligarchais, yra Olegas Deripaska, Romanas Abramovičius, Vladimiras Potaninas, Michailas Fridmanas, Vagitas Alekperovas, Jelena Baturina, Romanas Avdejevas, Evgenijus Kasperskis, Suleimanas Kerimovas, Vladimiras Lisinas, Michailas Prochorovas. Teigiama, kad visi jie sukaupė po 1 mlrd. JAV dolerių (0,81 mlrd. eurų) ar didesnį turtą.

M. Prochorovas varžėsi su V. Putinu 2012 metų rinkimuose, o aliuminio magnatas O. Deripaska figūruoja tyrime dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus, nes turėjo ryšių su buvusiu D. Trumpo kampanijos vadovu Paulu Manafortu.

Tačiau sąraše yra ir keistų pavardžių, tokių kaip mažmeninės prekybos tinklo „Magnit“ įkūrėjo Sergejaus Galickio ir paieškos sistemos „Yandex“ įkūrėjo bei vadovo Arkadijaus Voložo. Abu jie laikomi savo jėgomis iškilusiais žmonėmis, sukūrusiais sėkmingą verslą be jokios vyriausybės paramos.

Kongresui pateikiamame įslaptintame ataskaitos priede gali būti asmenų, valdančių mažesnį turtą ir nepriklausančių aukščiausio rango valstybės pareigūnams.

Remdamasis JAV žvalgybos duomenimis, Iždo departamentas taip pat baigė bent iš dalies valstybei priklausančių Rusijos kompanijų sąrašą, bet jis taip pat yra įslaptintas ir nusiųstas tik Kongresui.

Oligarchų nerimas

Sąrašas išprovokavo įnirtingą lobistinę kampaniją. Karingai Rusijos atžvilgiu nusiteikę Kongreso nariai spaudė administraciją įtraukti tam tikras pavardes, o Rusijos verslininkų nusamdyti lobistai ragino administraciją neįtraukti jų klientų.

Sąrašo paskelbimas tikriausiai bent iš dalies numalšins kai kurių įstatymų leidėjų nusivylimą, kad D. Trumpo administracija nusprendė niekam netaikyti pirmadienį įsigaliojusių naujų sankcijų Rusijai.

Pagal tą patį įstatymą, kuriuo leista sudaryti „Kremliaus sąrašą“, vyriausybė turėjo įvesti sankcijas visiems, kas turi reikšmingų verslo santykių su žmonėmis, susijusiais su Rusijos gynybos ir žvalgybos agentūromis, pagal JAV spalio mėnesį paskelbtą „juodąjį“ sąrašą.

Neaiškumai dėl sankcijų

Paaiškėjo, kad sankcijos nebus skelbiamos, nors kelios šalys rengė milijardų dolerių vertės ginklų kontraktus su Rusija. Valstybės departamentas nusprendė, kad jau pati JAV baudžiamųjų priemonių grėsmė ar vadinamosios antrinės sankcijos atgrasė nuo tokių sandorių.

„Užsienio vyriausybės atsisakė suplanuotų ar paskelbtų kelių milijardų dolerių vertės pirkimo sandorių su Rusijos gynybos sektoriumi“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert. Įrodymų ir pavyzdžių ji nepateikė.

„Turint galvoje, kiek laiko dažniausiai tęsiasi stambių gynybos sektoriaus sandorių įgyvendinimas, mūsų pastangų rezultatas tik pradeda ryškėti“, – pažymėjo ji ir pridūrė, kad Kongresui buvo pateikta ataskaita su įslaptintomis detalėmis.

Heather Nauert

„Žvelgiant iš šios perspektyvos, jei įstatymas veikia, sankcijos atskiriems fiziniams ar juridiniams asmenims nereikalingos, nes įstatymas faktiškai veikia kaip atgrasymo priemonė“, – aiškino H. Nauert.

Kompanijoms ar užsienio vyriausybėms, kurios turėjo verslo reikalų su „juodajame“ sąraše esančiais Rusijos fiziniais ar juridiniais asmenimis, buvo nustatytas trijų mėnesių periodas pasitraukti iš sandorių. Šis laikotarpis prasidėjo spalio mėnesį, kai buvo paskelbtas sąrašas, ir baigėsi šį pirmadienį.

Tačiau bus baudžiami tik dalyvaujantieji „reikšminguose sandoriuose“, o JAV niekada neapibrėžė šio termino ir nenurodė sumos doleriais. Dėl tokio neaiškumo visuomenė nežino, kas tiksliai leidžiama ir kas ne.

Niujorkui atstovaujantis Atstovų Rūmų narys Eliotas Engelis, aukščiausio rango demokratas Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitete, griežtai sukritikavo sprendimą nieko nebausti. Jis sakė, kad jam „visa tai atsibodo“ ir kad D. Trumpo administracija nusprendė „dar kartą paleisti Rusiją nuo kabliuko“.

Jis atmetė Valstybės departamento tvirtinimą, kad „jau pati baudžiamųjų priemonių grėsmė“ neleis Maskvai toliau kištis į Amerikos rinkimus.

„Kaip atgrasysi ataką, kuri įvyko prieš dvejus metus, ir ataką, kuri jau vyksta? – sakė E. Engelis. – Tai tiesiog neturi prasmės.“