„Atidžiai stebime Šiaurės Korėjos kariuomenės veiksmus ir laikomės tvirtos pozicijos dėl karinės parengties. Iki šiol nebuvo jokių incidentų, dėl kurių būtų galima pateikti papildomų paaiškinimų“, – per spaudos konferenciją sakė Jungtinio štabų vadų komiteto atstovas pulkininkas Kim Jun-rakas.

Vienas naujienų agentūros „Yonhap“ šaltinis pareiškė, jog kariškiai atidžiai stebi šiaurinę kaimynę, pasitelkdami savo stebėjimo priemones fronto linijoje, taip pat ore ir vandenyse. „Apskritai stebėjimas buvo sustiprintas“, – nurodė jis.

Šeštadienį Kim Yo Jong – svarbias pareigas valdančiojoje partijoje einanti KLDR lyderio Kim Jong Uno sesuo – perspėjo, kad Pchenjanas gali panaudoti jėgą prieš pietinę kaimynę, jeigu ši neužkirs kelio propagandinių skrajučių, siunčiamų balionais perbėgėlių iš Šiaurės Korėjos, srautui.

„Naudodamasi galiomis, suteiktomis man aukščiausiojo lyderio, mūsų Partijos ir valstybės, daviau nurodymą departamento, atsakingo už santykius su priešais, padaliniams ryžtingai vykdyti mūsų tolesnius veiksmus“, – valstybinės naujienų agentūros KCNA išplatintame pareiškime pridūrė Kim Yo Jong.

Pirmadienį vienas pagrindinių Šiaurės Korėjos laikraščių „Rodong Sinmun“ paskelbė, kad Šiaurės Korėja ketina bausti Pietų Korėją už minėtų lankstinukų platinimą.

„Negailestingi atsakomieji veiksmai bus tęsiami. Mūsų nenugalima galinga revoliucinė armija atkeršys už mūsų liaudį, kuri yra labiau pasipiktinusi nei kada nors anksčiau“, – priduriama leidinio straipsnyje.

Pažymima, kad Šiaurės Korėjos žmonių ir karių pasirengimas imtis veiksmų demonstruoja bendrą „nepakantumą aukščiausių vadovų orumo įžeidimams“.

Laikraštis sukritikavo Seulą dėl nesugebėjimo sustabdyti aktyvistus, siunčiančius Pchenjano politiką kritikuojančias skrajutes. „Rodong Sinmun“ teigimu, tokie veiksmai išprovokavo Korėjos pusiasalyje „didžiausią istorijoje“ įtampą.

Straipsnis buvo paskelbtas minint 2000 metais Pchenjane įvykusio pirmojo istorijoje abiejų šalių viršūnių susitikimo 20-ąsias metines. Tame susitikime dalyvavo tuometis Pietų Korėjos prezidentas Kim Dae-jungas ir Šiaurės Korėjos ankstesnis lyderis Kim Jong Ilas.

Tuo metu pietų korėjiečių suvienijimo ministras Kim Yeon-chulas šių metinių proga sakydamas kalbą, pabrėžė, kad abi šalys turi nepamiršti susitaikymo dvasios.

„Tai, ką turime padaryti, yra priminti sau apie birželio 15-osios dvasią tuo metu, kai Pietų ir Šiaurės santykiai netrukus praras savo kryptį“, – sakė ministras.

„Birželio 15 dieną padaryta bendra deklaracija yra istorinis įvykis, tapęs lūžio momentu atsiskyrimo istorijoje. Dėl deklaracijos ir jos įgyvendinimo proceso sužinojome, kad taika negali būti pasiekta savaime“, – pažymėjo jis.

Kim Yeon-chulas teigė, kad taiką galima pasiekti tik abipusės pagarbos pagrindu. Jis pabrėžė, kad norint sumažinti įtampą būtina palaikyti dialogą ir vesti derybas.

„Vyriausybė ir toliau sieks taikos bei klestėjimo Korėjos pusiasalyje, laikydamasi Pietų ir Šiaurės Korėjų susitarimų, įskaitant birželio 15 dienos deklaraciją“, – per spaudos konferenciją pareiškė Suvienijimo ministerijos atstovas Yoh Sang-key.

Tuo metu Pentagonas dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą padėti Pietų Korėjai apsiginti nuo Pchenjano keliamos grėsmės.

„Mes ir toliau vadovaujamės jungtine gynybine pozicija“, – „Yonhap“ sakė Pentagono atstovas Johnas Supple'as.

Pietų Korėjos gynybos ministerija savo ruožtu paskelbė, kad Seulas yra pasirengęs reaguoti į bet kokią su Šiaurės Korėja susijusią situaciją.

Ministerija paragino Pchenjaną laikytis abiejų Korėjų sudarytų susitarimų.