„Tai yra pirmasis pokalbis per 4 mėnesius, per 134 dienas “, - buvo rašoma telegramoje.

Baltarusių tyrėjai kaltina S.Cichanouskį „socialinio priešiškumo“ kurstymu ir raginimu naudoti smurtą prieš teisėsaugos pareigūnus.

Trečiadienį buvo pranešta, kad remiantis vienu rusų VRM dokumentu S. Cichanouskaja „ieškoma pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį“, nenurodant, kuo konkrečiai ji kaltinama.

Tačiau VRM ketvirtadienį paaiškino, jog 38 metų baltarusių politikė buvo formaliai įtraukta į Rusijos ieškomų asmenų bazę įgyvendinant Minsko ir Maskvos pasirašytą susitarimą dėl bendradarbiavimo teisėsaugos srityje.

S. Cichanouskaja į politines kovas įsitraukė po to, kai jos vyrui Siarhejui, populiariam tinklaraštininkui, buvo uždrausta užregistruoti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose ir jis buvo areštuotas, nes esą rezgė sąmokslą nuversti vyriausybę.

Po rugpjūčio 9-ąją įvykusių rinkimų, kuriuos oficialiai triuškinama persvara laimėjo autokratas prezidentas A. Lukašenka, S. Cichanouskaja paskelbė pergalę ir apkaltino Minską suklastojus balsavimo rezultatus.

Vis dėlto ji, spaudžiama valdžios, neilgai trukus pasitraukė į Lietuvą. Kaip aiškino jos patikėtinė Volha Kavalkova, S. Cichanouskąją iš šalies išvežė Baltarusijos tarnybos, tad ji neturėjo kito pasirinkimo.

Žiniasklaida: A. Lukašenka KGB izoliatoriuje susitiko su sulaikytais opozicionieriais

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka šeštadienį Valstybės saugumo komiteto (KGB) izoliatoriuje susitiko su sulaikytais opozicijos atstovais, pranešė autoritariniam valstybės vadovui lojali žiniasklaida.

„Jis ten puspenktos valandos kalbėjosi su minėtais atstovais, laikomais izoliatoriuje. Prezidentas siekia išgirsti visų nuomonę“, – informavo su prezidentūra susijęs platformos „Telegram“ kanalas „Pul pervogo“.

„Pokalbio turinį dalyvių bendru sutikimu nuspręsta laikyti paslaptyje“, – pabrėžiama pranešime.

Jame tik cituojami A. Lukašenkos žodžiai, kad „Konstitucijos gatvėje neparašysi“.

Remiantis paskelbta nuotrauką, susitikime dalyvavo buvęs pretendentas į prezidento postą Viktaras Babaryka ir jo sūnus Eduardas, taip pat opozicijos įkurtos Koordinacinės tarybos narė Lilija Vlasava bei V. Babarykos rinkimų štabo koordinatorius Juras Vaskrasenskis.

Baltarusijoje jau du mėnesius vyksta masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Oficialiai rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas dabartinis prezidentas A. Lukašenka, kuris šiame poste dirba nuo 1994 metų.

Rugpjūčio 18 dieną balsavimo rezultatų nepripažįstanti opozicija įsteigė Koordinacinę tarybą, kurios tikslas yra valdžios perdavimas surengiant naujus rinkimus.

Minskas laiko šią tarybą antikonstitucine, o keli jos nariai buvo sulaikyti dėl įtarimų keliant grėsmę nacionaliniam saugumui.

Dar prieš rinkimus A. Lukašenkai iššūkį siekęs mesti buvęs banko „Belgazprombank“ vadovas V. Babaryka buvo sulaikytas dėl įtariamų ekonominių nusikaltimų.

Baltarusijos žmogaus teisių gynėjai pripažino sulaikytuosius politiniais kaliniais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)