„Senato ir Bendruomenių Rūmų priimtas įstatymas S-226 gavo karalienės sankciją“, – sakoma Senato „Twitter“ žinutėje. Atitinkamas pranešimas buvo paskelbtas ir parlamento tinklalapyje.

Tikimasi, kad teisės aktas sudarys sąlygas veiksmingiau kovoti su korupcija ir žmogaus teisių pažeidimais, tačiau šis žingsnis sulaukė tūžmingo Maskvos atsako.

Įstatymas numato individualias sankcijas Rusijos, Venesuelos, Irano, Mianmaro ir Vietnamo valstybės pareigūnams Jiems bus uždrausta atvykti į Kanadą ir įšaldytas šalyje esantis jų turtas.

Šis įstatymas yra analogiškas 2012 metais tuomečio JAV prezidento Baracko Obamos pasirašytam vadinamajam Magnitskio aktui.

Teisininkas S.Magnitskis mirė Maskvos kalėjime 2009-aisiais, būdamas 37 metų. Jis buvo įkalintas netrukus po to, kai pranešė apie įtariamą 230 mln. dolerių sukčiavimo schemą, esą vykdytą mokesčių ir teisėsaugos aukšto rango pareigūnų.

Šis žingsnis sulaukė tūžmingo Maskvos atsako: Rusijos ambasada Otavoje pareiškė, kad Kanados priimtas teisės aktas „prieštarauja sveikam protui“.

„Prieštaraujant sveikam protui S226 buvo skubotai pasirašytas. Iracionalus aktas, remiamas pabėgusio sukčiaus ir mokesčių vengėjo bei nekenčiančių Rusijos“, – sakoma vienoje iš kelių ambasados paskelbtų „Twitter“ žinučių.

„Rusofobai džiūgauja: S-226 dabar patvirtintas Senato, sukeliant nepataisomą žalą #RusijosKanados ryšiams. Testimonium paupertatis (skurdo liudijimas)“, – rašoma kitoje žinutėje, paskelbtoje po anksčiau trečiadienį priimto Kanados Senato sprendimo.