Vatikano atstovai kritikuoja dvasininko prisipažinimą Sinodo išvakarėse, teigdami, kad toks sprendimas yra neatsakingas.

Sensacingas pareiškėjas – tai kunigas prelatas K. Charamsa – Apaštališkojo sosto Tikėjimo doktrinos kongregacijos tarnautojas, Tarptautinės teologijos komisijos II sekretorius ir dviejų Romos universitetų (Popiežiškojo Grigaliaus universiteto ir Pontificio Ateneo Regina Apostolorum) dėstytojas.

Dvasininkas apie savo seksualinę orientaciją viešai pareiškė suteikdamas interviu dviem Lenkijoje leidžiamiems savaitraščiams („Wprost“ ir „Newsweek“).

18 metų savo seksualinę orientaciją slėpęs kunigas aiškina negalįs ilgiau gyventi „šizofreniškame jį naikinančiame konflikte“: „Po ilgos kovos su savimi pribrendau prie to, kad galėčiau tai viešai pasakyti. Be gėdos ir baimės, kuri mane žudė ilgus metus.“

Dvasininkas pranešė šeštadienį apie tai oficialiai paskelbsiąs 18 valandą Romos centre surengtoje spaudos konferencijoje. Jis pabrėžė, kad nori, jog tai įvyktų prieš sekmadienį prasidedantį šeimai skirtą Vyskupų sinodą.

„Noriu, kad Sinodo tėvai prieš akis matytų mano veidą ir išgirstų: esu gėjus ir būtent būdamas gėjus esu geras kunigas. Prašau mano bažnyčią pabusti iš košmariško sapno. Prašau mano bažnyčią atsikvošėti iš užsisklendimo nuo žmogiškosios tiesos“, – savo apsisprendimą argumentuoja kunigas K. Charamsa.

Apžvalgininkai pažymi, kad tai pirmas prisipažinimas dėl seksualinės orientacijos Lenkijos katalikų bažnyčioje ir Vatikane.

Pats kunigas sako, kad jo pareiškimas gali būti istorinis.

Vatikanas smerkia lenkų kunigą dėl „labai rimto ir neatsakingo“ pareiškimo apie homoseksualus

Vatikanas pasmerkė ir nušalino nuo pareigų

Vatikanas šeštadienį pasmerkė svarbaus sinodo išvakarėse vieno Lenkijos kunigo pareikštą nuomonę „labai rimtu ir neatsakingu“ veiksmu; toks pasmerkimas reiškia, kad iš jo bus atimtos visos pareigos Bažnyčios hierarchijoje.

Vatikano atstovo pareiškime sakoma, kad Krzystofas Charamsa (Kšyštofas Charamsa) nebegalės eiti savo aukštų pareigų Vatikane ir kad dėl jo ateities spręs jo regiono vyskupas.

Šis pareiškimas paskelbtas beveik tuo pačiu metu, kai K.Charamsa per spaudos konferenciją Romoje aiškino savo poelgio priežastis. Pirmiau jis tai atskleidė interviu Italijos laikraščiui „Corriere della Sera“ ir lenkiškam „Nesweek“' leidiniui.

„Dėl monsinjoro Krzystofo Charamsos pareiškimų ir interviu būtina pažymėti, kad, nepaisant įvykių ir asmeninių situacijų aplinkybių, taip pat ir apmąstymų šiuo klausimu, sprendimas padaryti tokį kritišką pareiškimą Sinodo atidarymo išvakarėse yra labai rimtas ir neatsakingas, nes juo siekiama patraukti Sinodo asamblėją pedėtam žiniasklaidos spaudimui“, – sakoma Vatikano pareiškime.

„Monsinjoras Charamsa tikrai negalės toliau eiti savo pareigų (Vatikane) Tikėjimo doktrinos kongregacijoje ir pontifikato universitetuose, o kiti jo padėties aspektai liks jo diecezijos ordinaro kompetencijoje“, – nurodoma pareiškime.

Minėtuose interviu K.Charasma prisipažino, kad jo veiksmai neleis jam likti kunigu.

„Žinau, kad turėsiu atsisakyti savo tarnybos, kuri yra visas mano gyvenimas“, – sakė jis laikraščiui „Corriere della Sera“.

Šis kunigas sakė norėjęs mesti iššūkį, kaip jis pavadino, Bažnyčios „paranojai“ lytinių mažumų atžvilgiu, tvirtindamas kad katalikų dvasininkiją didele dalimi sudaro labai homofobiški homoseksualai.

Tokie K.Charsmos pareiškimai pasirodė tris savaites truksiančios vyskupų asamblėjos išvakarėse.

Šį savaitgalį prasideda keturioliktoji Vyskupų Sinodo generalinė asamblėja, kurios tema: „Šeimos pašaukimas ir misija Bažnyčioje ir šiuolaikiniame pasaulyje“. Joje bus nagrinėjamas katalikiškas požiūris į šeimą, taip pat į tikinčias lesbietes ir gėjus.

Sekmadienio rytą Sinodo atidarymo Mišias Šv.Petro bazilikoje aukos popiežius Pranciškus ir Sinodo tėvai. Šeštadienio vakarą Šv.Petro aikštėje vyks maldos budėjimas Sinodo intencija.