Kaimyninėje Ispanijos šalyje Prancūzijoje saugumo lygis pagal spalvomis koduotą skalę padidintas iš "geltono" į "oranžinį". Čia policijos pajėgas sustiprino kariai, kurie pirmiausiai rūpinsis visuomeninio transporto saugumu. Prancūzija taip pat sustiprino pasienio kontrolę.

Jungtinės Valstijos, išgyvenusios didelius teroro aktus 2001 metų rugsėjo 11 dieną, ir Japonija, nusiuntusi kariuomenę į amerikiečių okupuotą Iraką, prisibijo galimų Osamos bin Ladeno kovotojų tinklo "al Qaeda" išpuolių po virtinės sprogimų Madride ketvirtadienį.

JAV teritorinio saugumo sekretorius Tomas Ridge'as (Tomas Ridžas) penktadienį sakė, jog ispanų ir amerikiečių specialiosios tarnybos neatmeta galimybės, kad "al Qaeda" iš tikrųjų surengė sprogimus priemiesčio traukiniuose Madride.

Drauge jis pažymėjo neturįs jokios papildomos informacijos, kam iš tikrųjų tenka atsakomybė už 198 žmonių nužudymą Ispanijos sostinėje.

Tuo tarpu laiške, kurį agentūrai "Reuters" atsiuntė Londone leidžiamas arabų dienraštis "al Quds al Arabi" sakoma: "Mirties būriui pavyko įsiskverbti į kryžininkės Europos širdį".

Laiške teigiama, kad atsakomybė už sprogimus tenka "Abu Hafso al Masri (Abu Hafso Masrio) brigadoms", grupuotei, artimai susijusiai su "al Qaeda" ir anksčiau prisiėmusiai atsakomybę už smurto aktus Stambule bei Irake.

"Perduodame pasaulio musulmonams gerą naujieną, kad operacijos "Juodosios mirties vėtros" -numatomo smūgio Amerikai - (parengiamieji darbai) baigiami, užbaigti 90-čia procentų. Dievo noras greitai bus išpildytas", - perspėjama pareiškime.

T.Ridge`as sakė, jog Vašingtonas mano, kad grėsmė reali. "Dabar tiesiog žinome, kad mes (JAV) esame pirmučiausias taikinys. Kasdien iš mūsų žvalgybos ar mūsų draugų visame pasaulyje gauname to patvirtinimų", - sakė jis.

Niujorke sustiprinta metro tinklo apsauga. Papildomos policijos pajėgos stebi geležinkelio stotis ir kitus viešus objektus. Pasak amerikiečių žiniasklaidos, JAV žinybos taip pat neturi konkrečių duomenų apie planuojamus išpuolius.

Italijos vidaus reikalų ministerija nurodė suintensyvinti diplomatinių atstovybių ir oro uostų apsaugą. Italija, kaip ir Ispanija, priklauso šalims, politiškai ir kariniais daliniais parėmusioms JAV ir Didžiosios Britanijos karą Irake. Bulgarija sustiprino Ispanijos ambasados Sofijoje saugumą.

2004-ųjų olimpiadą organizuojančioje Graikijoje pirmiausiai griežčiau kontroliuojamos trys metro linijos, taip pat geležinkelio stotys bei Atėnų oro uostus.

Lenkija sugriežtino savo pasienio kontrolę ir, anot ministro pirmininko Lešeko Milerio (Leszek Miller), padidino policijos ir saugumo dalinių pajėgas geležinkelio stotyse, uostuose ir "komunikacijų centruose". Lenkija, kaip ir Ispanija, per Irako karą palaikė JAV. Premjeras pabrėžė, kad šiuo metu nėra duomenų apie padidėjusį pavojų.

Japonija savo ruožtu ėmėsi stiprinti saugumo priemones.

"Mes imamės visų būtinų priemonių saugumui užtikrinti. Bet ekstremistai paprastai ieško bet kokių spragų, todėl mums reikia apgalvoti visus įmanomus variantus, kad taip neatsitiktų", - salė ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yasuo Fukuda (Jasuo Fukuda).

Tuo tarpu kai kurios šalys atsisako papildomo saugumo. Londone, Skotland Jardo duomenimis, jau prieš išpuolius Madride galiojo antrasis teroro pavojaus laipsnis. Čia visą parą griežtai saugomas pagrindinis parlamento pastatas ir Bakingemo rūmai.

Naujų saugumo priemonių nesiėmė ir Nyderlandai bei Turkija. Austrijoje jau anksčiau sustiprinta Ispanijos objektų apsauga. Čekija, Vidaus reikalų ministerijos duomenims, mano, kad pavojus nepadidėjo.

Vokietijos VRM vadovas Otto Schily (Otas Šilis) pareiškė, kad Berlynas nedidins ekstremalios grėsmės laipsnio, nors Ispanijoje įvyko sprogimų.

"Visi duomenys rodo, jog Vokietijoje nepasikeitė situacija dėl saugumo. Mano nuomone, visi įkalčiai rodo, kad ataką surengė (baskų separatistų grupuotė) ETA", - sakė O.Schily.

O.Schily prasitarė, jog jeigu sprogimus organizavo "al Qaeda", "tada situacija bus kitokia".

Ispanija pirmiausia sprogimų organizavimu apkaltino ETA, bet rasti septyni detonatoriai ir garso įrašai arabų kalba automobilyje Madrido apylinkėse tyrimui sumaišė kortas.