Vėliau pirmadienį, kai Kazachstano Nacionalinio saugumo komitetas pranešė apie specialios operacijos pabaigą, kovos su terorizmu miesto štabas nurodė, kad žuvusiųjų padaugėjo iki penkių, o sužeistųjų esama septyni.

Nacionalinio saugumo komitetas sumažino pavojaus lygį mieste nuo kritinio „raudonojo“ iki „geltonojo“.

Anksčiau pirmadienį policija tvirtino nuginklavusi ir sulaikiusi du užpuolikus, bet nenurodė, ar buvo kitų asmenų, prisidėjusių prie šio išpuolio šalies finansų sostinėje.

Užpuolikų motyvai lieka neaiškūs, nors kai kurios žiniasklaidos priemonės įtariamuosius apibūdino kaip radikalius islamistus.

Po išpuolio 76 metų prezidentas Nursultanas Nazarbajevas skubiai sušaukė saugumo tarybos posėdį ir jam pirmininkavo, nurodė Prezidentūros spaudos tarnyba.

Šį ginkluotą išpuolį N.Nazarbajevas pavadino teroro aktu.

„Šiandien Almatoje įvyko teroristinis aktas, kuris, deja, vėl atnešė žmonių aukų. Reiškiu užuojautą žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų artimiesiems“, – sakė jis Nacionalinės saugumo tarybos posėdyje.

Prezidentas nurodė teisėsaugos tarnyboms imtis „visų būtinų priemonių, kad būtų užtikrinta tvarka mieste“, taip pat neleisti plisti paniškiems gandams ir išaiškinti provokatorius.

Pirmas sulaikytas vyriškis yra kaltinamas nužudęs vietos gyventoją, pagrobęs automobilį ir atakavęs Almalinskio policijos nuovadą vidury dienos, o tada nušovęs policijos pareigūną ir atėmęs jo ginklą, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Vėliau įtariamasis nušovė dar du jį persekiojusius pareigūnus.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad į ligoninę paguldyti aštuoni sužeistieji.

„Remiantis preliminaria informacija, sulaikytasis yra 27 metų vyriškis, anksčiau teistas“, – sakoma ministerijos pranešime, kuriame priduriama, kad jis tai pat yra įtariamas dėl vienos moters nužudymo savaitgalį.

Apie antrą įtariamąjį policija iš pradžių nepateikė jokios informacijos. Vėliau vidaus reikalų ministras Kalumchanbetas Kasymovas pranešė, kad sulaikytas antrasis buvo vairuotojas.

„Raudonojo“ lygio teroro pavojus

Socialiniuose tinkluose greitai išplito du vaizdo įrašai, kuriuose matoma, kaip juodai apsirengęs ginkluotas vyriškis bėga Almatos gatvėmis.

Po išpuolių prieš vieną iš saugumo pastatų Almatoje ir netoliese esančią policijos nuovadą Kazachstano nacionalinio saugumo komitetas paskelbė aukščiausio, „raudonojo“ lygio teroro pavojų.

„Aš aiškiai girdėjau šūvius. Vienas po kito buvo paleisti keli šūviai. Tuo metu aš važiavau pro policijos nuovadą“, – pasakojo 40 metų vyriškis, prisistatęs Kanišo vardu.

Kazachstano žiniasklaida pranešė apie šūvius saugumo komiteto pastate, tačiau patikino, kad išpuolis buvo atremtas ir pastatas apsuptas.

Policijos pareigūnai ragina Almatos gyventojus likti savo namuose, tačiau neigia žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus apie galimus naujus išpuolius.

Dėl neramumų mieste užsidarė keletas stambiųjų bankų ir prekybos centrų, pranešė AFP korespondentas.

Almatos oro uoste sustiprintas saugumas, pagrindinė traukinių stotis yra apsupta policijos pareigūnų.

Kazachstane jau buvo paskelbtas aukštesnio „geltonojo“ lygio teroro pavojus po praėjusio mėnesio ginkluoto išpuolio prieš vieną kariuomenės bazę ir ginklų parduotuves Kazachstano šiaurės vakariniame mieste Aktobėje, kur žuvo keturi civiliai gyventojai ir trys kariai. Šios Centrinės Azijos šalies pareigūnai tą incidentą įvardijo kaip teroro ataką, dėl kurios apkaltino radikaliuosius islamistus.

Po smurto Aktobėje paskelbtame pareiškime N.Nazarbajevas užpuolikus pavadino „radikalių pseudoreliginių grupuočių pasekėjais“ ir pareiškė, kad jie vadovavosi „iš užsienio gautomis instrukcijomis“.

Po birželio mėnesio išpuolio policija pradėjo antiteroristinę operaciją, per kurią žuvo mažiausiai 18 įtariamųjų.

Energetikos išteklių turtingame Kazachstane gyventojų daugumą sudaro musulmonai, bet šalis yra daugiausiai sekuliari.

Kritusios naftos kainos ir ekonominis nuosmukis kaimyninėje Rusijoje, kuri yra strateginė Kazachstano sąjungininkė, neigiamai atsiliepia šalies ekonomikai ir tai kelia vis didesnį visuomenės nepasitenkinimą.

1,5 mln. gyventojų turinti Almata iki 1997 metų buvo šalies sostinė, kurios funkcijas iš jos perėmė šiaurinė Astana.