Rusijos Ramiojo vandenyno laivynas pranešė, kad JAV raketinis kreiseris „USS Chancellorsville“ staigiai pasuko ir praplaukė maždaug už 50 metrų prieš Rusijos kovos su povandeniniais laivais laivą „Admiral Vinogradov“ ir kirto jo kursą.

Laivyno pranešime sakoma, kad „Admiral Vinogradov“ buvo priverstas manevruoti, kad išvengtų susidūrimo. Per šį incidentą rusų laivas per radiją pasiuntė protesto žinutę amerikiečių kreiserio vadams.

Buvęs Rusijos karinių jūrų pajėgų vyriausiojo štabo viršininkas admirolas Viktoras Kravčenka, kalbėdamasis su „Interfax“, apkaltino JAV „chuliganizmu“.

Tačiau JAV 7-asis laivynas vėliau pareiškė, kad incidentas įvyko dėl rusų laivo „nesaugaus“ manevro. Pasak amerikiečių, „Admiral Vinogradov“ smarkiai padidino greitį, plaukdamas paskui „Chancellorsville“ ir atsidūrė už „50–100 pėdų“ (15–30 metrų), „sukeldamas pavojų jo įgulos ir laivo saugumui“.

„Laikome Rusijos veiksmus per šią sąveiką nesaugiais ir neprofesionaliais“, – pažymėjo JAV laivynas.

JAV gynybos sekretoriaus pareigas einantis Patrickas Shanahanas sakė, kad Vašingtonas planuoja pareikšti Rusijai oficialų protestą ir kad sieks abiejų šalių kariškių diskusijų apie šį incidentą.

„Šiaip ar taip, man saugumas yra visų svarbiausia“, – žurnalistams sakė P. Shanahanas. Jis pridūrė, kad šis incidentas „neatgrasys mūsų vykdyti savo operacijų“.

Vienas JAV karinių jūrų pajėgų pareigūnas sakė, kad tuo metu ant „Chancellorsville“ denio mėgino nusileisti sraigtasparnis ir per tokią operaciją laivas privalo plaukti pastoviu greičiu, o ne lėtinti.

Kai Rusijos laivas smarkiai priartėjo, sraigtasparnis nutraukė nusileidimo manevrą, pridūrė šaltinis.

Pagal tarptautines laivybos taisykles laivas, mėginantis aplenkti kitą, privalo pasirūpinti lenkiamo laivo saugumu, pažymėjo pareigūnas.

Besideginantys jūreiviai

7-asis laivynas paskelbė incidento vaizdo įrašą, kuriame matyti, kad priartėjusio rusų laivo gale jūreiviai deginasi saulėje.

Be to, JAV karinio laivyno internetu paskelbtose nuotraukose matyti, kad amerikiečių laivo kilvaterio pėdsakas beveik visai tiesus, o „Admiral Vinogradov“ – išlinkęs. Tai rodo, kad rusų laivas pakeitė kryptį, kad prisigretintų prie „Chancellorsville“.

Atmosfera Rytų Kinijos ir Pietų Kinijos jūrose jau anksčiau buvo įtempta dėl neretai įvykstančių incidentų tarp JAV karinių jūrų pajėgų ir Kinijos laivų, Pekinui nesutariant su JAV remiamomis kaimynėmis dėl šio regiono akvatorijų ir salų.

Naujausias incidentas įvyko Kinijos prezidentui Xi Jinpingui viešint Rusijoje, o šios šalies prezidentas Vladimiras Putinas apkaltino JAV stengiantis „išplėsti savo jurisdikciją visame pasaulyje“.

Nors pastaruoju metu buvo mėginimų ieškoti galimybių bendradarbiauti, JAV ir Rusijos santykiai tebėra smarkiai pašliję dėl daugelio klausimų, įskaitant Maskvos paramą Ukrainos separatistams ir numanomą kišimąsi į Amerikos rinkimus.

Rusijos senatorius Aleksejus Puškovas perspėjo, kad incidentas jūroje gali dar labiau pabloginti santykius.

„Juolab JAV politiniuose sluoksniuose tvyrant nuolatinei isterijai dėl Rusijos tai yra vaikščiojimas skustuvo ašmenimis“, – jis parašė per „Twitter“.

Rusija ir JAV neretai apkaltina viena kitą pavojingais manevrais jūroje arba ore.

2016 metų birželį Maskva ir Vašingtonas pažėrė abipusių kaltinimų, kai jų kariniai laivai pavojingai prasilenkė Viduržemio jūros rytinėje dalyje.

Po mėnesio JAV apkaltino Rusiją, kad jos kitas karo laivas atliko „agresyvių“ ir „padrikų“ manevrų tuose pačiuose vandenyse.

Abi šalys taip pat reguliariai skundžiasi, kad jų lėktuvai skraido pernelyg arti svetimos oro erdvės.

Gegužę JAV naikintuvai perėmė šešis Rusijos karinius lėktuvus tarptautinėje oro erdvėje į vakarus nuo Aliaskos ir juos lydėjo, kol orlaiviai paliko tą teritoriją.