Taip pat esą apšaudomi ir kai kurie Rusijos pasienio kaimai.

TASS skelbia, kad Ukrainos diversantai Briansko srityje paėmė įkaitais iki šešių žmonių ir „įsitraukė į mūšius su Nacionaline gvardija, yra aukų“.

Apie tai agentūra rašo remdamasi „šaltiniais jėgos struktūrose“.

„Diversantų grupė“

Vienas TASS šaltinis pareiškė, neva Ukrainos diversantų grupė prasmuko į du Briansko srities kaimus ir viename iš jų paėmė įkaitais vietos gyventojus.

„Rusijos Nacionalinės gvardijos kovotojai susirėmė su ukrainiečiais. Per susirėmimus žuvo ir buvo sužeisti Briansko srities gyventojai“, – skelbia propagandinis TASS.

Rusijos „Telegram“ kanalai taip pat praneša, kad esą beveik valandą buvo apšaudomas Briansko srities Starodubo rajono Lomakovkos kaimas. Dėl šio apšaudymo vietos valdžia tradiciškai kaltina Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Jos duomenimis, keli sviediniai pataikė į civilinius objektus, o vietos gyventojai slepiasi rūsiuose.

Briansko srities gubernatorius Aleksandras Bogomazas taip pat pareiškė, kad esą iš Ukrainos į regiono teritoriją įsigavo diversantų grupė, kuri Liubečanų kaime apšaudė automobilį.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Šiaurės operatyvinė vadovybė sakė nieko nežinanti apie incidentus Rusijos pasienio regionuose. Apie tai rašo leidinys „Babel“.

Putinas atšaukė suplanuotą kelionę

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas artimiausiomis valandomis surengs nepaprastąjį Saugumo Tarybos posėdį, praneša keli Rusijos „Telegram“ kanalai, remdamiesi šaltiniais Dūmos vadovybėje.

Netrukus Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas paneigė šią informaciją. Esą posėdis suplanuotas rytojui.

Valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ savo „Telegram“ kanale pranešė, kad D. Peskovas savo kasdieniame pranešime žiniasklaidai teigė, jog Rusijos prezidentas atšaukė suplanuotą kelionę į Stavropolį „dėl padėties Briansko srityje“.

V. Putinas ketvirtadienio įvykius Brianske pavadino „teroristiniu išpuoliu“.

„Teroristai“ neva įžengė į pasienio zoną ir apšaudė civilius gyventojus.

„Matė, kad tai buvo civilinis automobilis, matė, kad jame sėdėjo civiliai ir vaikai. Paprasta „Niva“. Būtent tokie žmonės užsibrėžė tikslą atimti iš mūsų istorinę atmintį, istoriją, tradicijas, kalbą“, – pareiškė V. Putinas.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba, atsakinga už sienų apsaugą, pakomentavo informaciją, esą ukrainiečių diversijų ir žvalgybos grupė prasmuko į Briansko srities Klimovsko rajoną ir ten paėmė įkaitų.

„Briansko srities Klimovsko pasienio rajone Rusijos federalinė saugumo tarnyba ir Gynybos ministerijos pajėgos ėmėsi veiksmų valstybės sieną pažeidusiems ginkluotiems ukrainiečių nacionalistams likviduoti“, – specialiosios tarnybos komentarą citavo „RIA Novosti“.

Tačiau iki šiol nėra jokių vaizdinių įrodymų, kad Briansko srityje veikia ukrainiečių diversantų grupė.

„Telegram“ kanalas „Mash“ skelbia, neva ukrainiečiai prieš puolimą Briansko srityje susprogdino stebėjimo kameras pasienio kontrolės punktuose.

Pasak „Mash“, kameros sunaikintos naudojant bepiločius orlaivius.

Ukraina: bijokit savų

Ukrainos generalinis štabas pakomentavo Rusijos propagandinės žiniasklaidos išplatintą informaciją apie tariamus diversantus Briansko srityje, pabrėždamas, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos kovoja tik Ukrainos teritorijoje.

Ukrainos prezidento padėjėjas Michailas Podoliakas socialiniame tinkle „Twitter“ rašo, kad istorija apie tariamus diversantus Rusijos teritorijoje yra provokacija.

„Rusija nori išgąsdinti savo žmones, kad galėtų bent kaip nors pateisinti kitos šalies užpuolimą ir didėjantį skurdą. Tuo metu partizaninis judėjimas Rusijos Federacijoje stiprėja ir tampa vis agresyvesnis. Bijokite savo partizanų...“ – rašė M. Podoliakas.

Jau anksčiau Ukrainos žvalgyba ir Amerikos karo studijų institutas (ISW) buvo perspėjęs, kad Kremlius, dangstydamasis svetima vėliava, bando sudaryti sąlygas operacijai prie Ukrainos Černihivo srities sienos.

Ukrainos karinė vadovybė praėjusią savaitę pranešė, kad žvalgyba netoliese sienos su Černihivo sritimi pastebėjo Rusijos karinės technikos kolonų be skiriamųjų ženklų ir uniformomis, primenančiomis ukrainiečių karo uniformas, vilkinčio personalo.

Šiaurinė operatyvinė vadavietė tikina, kad šių veiksmų tikslas gali būti siekis apkaltinti Ukrainos pajėgas pažeidžiant neįvardytos šalies teritorinį vientisumą.

Rusijos savanorių korpusas paskelbė vaizdo įrašą

Rusijos savanorių korpusas paskelbė vaizdo įrašą iš Liubečanės Briansko srityje ir pareiškė, kad jokių „ukrainiečių diversantų“ nebuvo, rašo „Dožd“.

Rusijos savanorių korpusas, vadinantis save formuote, kovojančia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sudėtyje, minimą vaizdo įrašą paskelbė savo „Telegram“ kanale. Jame matyti du kovotojai, stovintys ant medicinos punkto Liubečanėje laiptų – tą liudija už jų nugarų matoma lentelė.

„Rusijos savanorių korpusas perėjo Rusijos valstybinę sieną. Mes nekovojame su civiliais gyventojais, nežudome neginkluotų žmonių, turėkite tai galvoje. Dabar atėjo laikas eiliniams Rusijos piliečiams suprasti, kad jie nėra vergai. Kelkite maištą! Kovokite!“ – vaizdo įraše sako vienas iš kovotojų.

Antrasis rankose laikė Rusijos savanorių korpuso vėliavą.

Pranešime po vaizdo įrašu žinią apie Ukrainos „diversinę-žvalgybinę grupę“ šis „Telegram“ kanalas pavadino Kremliaus propagandistų melu.

„Rusijos savanorių korpusas atvyko į Briansko sritį, kad tautiečiams parodytų, jog vilties dar yra, kad laisvi Rusijos žmonės su ginklais rankose gali kovoti su režimu“, – sakoma pranešime.

Kada buvo darytas šis vaizdo įrašas, pranešime nenurodoma.

Neramus ketvirtadienis

Delfi primena, kad mažiausiai trijų Rusijos sričių gyventojai ketvirtadienį skundėsi sprogimais ir pranešė apie „apšaudymus“.

Pasak Rusijos „Telegram“ kanalo BAZA, Tulos srityje įvyko sprogimas, bet jo priežastys kol kas nežinomos. Jis nugriaudėjo Berezovskio gyvenvietėje apie 8 val. Girdėjo visi vietos gyventojai. Pasak jų, nuo sprogimo „drebėjo namai“.

„Vėliau miške buvo aptikta pusės metro gylio duobė. Aplinkui viską dengė pelenai, gulėjo kelių negyvų paukščių kūnai. Dabar gyventojų ten neleidžia – teritoriją apsupo policija, dirba išminuotojai“, – pranešama socialiniuose tinkluose.

Savo ruožtu Kursko srities gubernatorius Romanas Starovoitas pranešė, kad esą netoli sienos su Ukraina esančią Tiotkino gyvenvietę „vėl apšaudė Ukrainos ginkluotosios pajėgos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)