Migracijos ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad šimtams žmonių laikinai apgyvendinti į Lesbą nusiųstas keltas. Į salą turi atvykti ir sąlygas įvertinti Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Margaritis Schinas.

Per pirmą gaisrą liūdnai pagarsėjusioje Morijos stovykloje, kuris kilo vėlai antradienį, tūkstančiai jos gyventojų pabėgo į aplinkines alyvmedžių giraites.

Niekas rimtai nenukentėjo, bet gaisras sunaikino oficialią stovyklos dalį, kurioje gyveno 4 tūkst. žmonių. Dar 8 tūkst. žmonių gyveno palapinėse ir savadarbėse pašiūrėse aplink stovyklą, kurių daugelis smarkiai nukentėjo.

Per antrą gaisrą vėlai trečiadienį sudegė beveik visa likusi stovyklos dalis, sakoma ministerijos pareiškime.

„Šiandien bus imtasi visų būtinų veiksmų tuojau pat priglausti pirmiausia šeimas ir pažeidžiamus žmones“, – nurodė ministerija ir pridūrė, kad du Graikijos karinio jūrų laivyno laivai skirs papildomų vietų miegoti.

Migracijos ministras Notis Mitarakis trečiadienį sakė, kad gaisrą pradėjo prieglobsčio prašytojai, dėl karantino priemonių, kurios stovykloje buvo įvestos 35 jos gyventojams testais nustačius naująjį koronavirusą.

Pareigūnai saloje keturiems mėnesiams paskelbė ekstremalią padėtį ir atsiuntė daugiau riaušių policijos.

Europos šalys nuo Vokietijos iki Norvegijos, taip pat Europos Sąjungos vadovai, pasiūlė pagalbą, pasigirdus raginimams skubiai reformuoti bloko prieglobsčio suteikimo sistemą.

Nuo 2015 metų, kai tapo vienais pagrindinių migrantų vartų į Europą, Graikija visoje savo teritorijoje pastatė dešimtis sulaikytųjų centrų.

Tačiau Europos šalys priėmė tik labai mažą pabėgėlių dalį, tad tūkstančiai jų vis dar yra neribotam laikui įstrigę Graikijos stovyklose, paprastai labai blogomis sveikatai sąlygomis.