Kokie yra kiti žingsniai, laukiantys Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos procese?

Ateities ryšiai

Kaip nurodoma išstojimo sutartį lydinčioje „politinėje deklaracijoje“, po viršūnių susitikimo Londonas ir Briuselis privalo greitai pradėti ruoštis deryboms dėl savo santykių ateityje.

Tačiau oficialios derybos, ypač dėl prekybos sutarties, gali prasidėti tik po oficialaus JK pasitraukimo iš ES kitų metų kovo 29 dieną. Tada Jungtinė Karalystė derėsis su ES kaip Bendrijai nepriklausanti šalis.

Britanijos parlamentas

Išstojimo sutarties ratifikavimas Didžiosios Britanijos parlamente gali būti daugiausiai pastangų pareikalausiantis uždavinys.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May tikisi su juo susidoroti iki parlamento sesijos pabaigos gruodžio 21 dieną.

Th. May vyriausybė parlamentui turės pristatyti „Brexit“ įstatymo ir jo įgyvendinimo projektą. Jo tekstas veikiausiai sulauks griežtos kritikos – ir ne tik iš opozicijos.

ES Romos ir Mastrichto sutartims Bendruomenių Rūmuose ir Lordų Rūmuose suderinti prireikė maždaug 40 dienų.

Nuo sekmadienį įvyksiančio ES viršūnių susitikimo iki kitų metų kovo 29 dienos sutarčiai patvirtinti parlamentas turės maždaug 60–70 dienų.

Europos Parlamentas

Europos Parlamento nariai turi sulaukti, kol susitarimą patvirtins Didžiosios Britanijos parlamentas, o tada patys pradės jo ratifikavimo procedūrą.

Parlamentui bus pristatyta ataskaita apie išstojimo sutartį ir politinę deklaraciją, o vėliau per plenarinę sesiją bus surengtas balsavimas paprastos balsų daugumos principu.

Balsavimas dėl dokumentų ratifikavimo turėtų įvykti 2019 metų pradžioje, tačiau teoriškai jis galėtų palaukti iki kovo 29-osios – paskutinės parlamento sesijos dienos prieš „Brexit“.

ES žalia šviesa

Europos Parlamentui ratifikavus „Brexit“ dokumentus, išstojimo sutartį dar turės patvirtinti ES narės. Sutartis bus tvirtinama kvalifikuotos balsų daugumos principu. Jos patvirtinimui reikės, kad sutarčiai pritartų 72 proc. valstybių narių, atstovaujančių ne mažiau kaip 65 proc. bendro ES gyventojų skaičiaus.

Sutartį tvirtins 27 narių atstovai Europos Vadovų Taryboje.