R. T. Erdoganas ir Turkijos pareigūnai sulaukė gausios kritikos, socialiniuose tinkluose žaibiškai išplitus vaizdo įrašui, kuriame matyti antradienį Ankaroje įvykęs prezidento susitikimas su U. von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu.

Prabangiai apstatytame kambaryje, į kurį įžengė trys lyderiai, buvo tik du krėslai, stovintys šalia ES ir Turkijos vėliavų.

Ant jų atsisėdo R. T. Erdoganas ir Ch. Michelis, o U. von der Leyen, kurios diplomatinis rangas yra toks pats, kaip ir šių dviejų vyrų, liko stovėti, pastebimai sumišusi.

„Ehm“, – pabrėžtinai ištarė EK pirmininkė ir iš nuostabos skėstelėjo rankomis.

Vėliau paskelbose oficialiose nuotraukose U. von der Leyen matyti sėdinti ant sofos, pastatytos priešais kitą tokį patį baldą, užimtą Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

M. Cavusoglu ketvirtadienį sakė, kad kritika Turkijai dėl šio diplomatinio rikto yra „nesąžininga“.

„Sėdimosios vietos buvo išdėstytos pagal ES pasiūlymą. Taškas. Neatskleistume šio fakto, jeigu prieš Turkiją nebūtų metami kaltinimai“, – žurnalistams aiškino jis.

„ES pusės reikalavimai ir siūlymai buvo išpildyti, ir per susitikimą buvo taikomas tinkamas protokolas“, – pridūrė M. Cavusoglu.

Kilęs skandalas dėl sėdėjimo vietos jau pramintas „sofageitu“. Socialiniuose tinkluose liejasi kritika Turkijai.

Europarlamentarė iš Ispanijos Iratxe García Pérez, Europos Parlamente vadovaujanti socialistų ir demokratų grupei, tviteryje parašė: „Pirma jie pasitraukia iš Stambulo konvencijos, o dabar oficialaus vizito metu be vietos palieka Europos Komisijos pirmininkę. Gėda“.

„Koks diplomatinis fiasko“, – pridūrė buvusi Europos Sąjungos komisarė Violeta Bulc.

Per po susitikimo surengtą spaudos konferenciją nei U. Von der Leyen, nei Ch. Michelis apie incidentą neužsiminė.

„Pirmininkė Ursula von der Leyen buvo akivaizdžiai nustebusi, tai matoma ir filmuotoje medžiagoje, tačiau leiskite paaiškinti: kad ir kokia nustebusi ji buvo, ji pasirinko – ir manau, kad tai geriausia taktika – susikoncentruoti ne į formą ar protokolą, o į turinį. Būtent to iš jos ir tikisi Europos Sąjungos piliečiai. Ne mano darbas teisti ir vertinti, kas slypi už fakto, jog jai buvo pasiūlyta sėstis vienur, o ne kitur“, – vėliau pakomentavo EK atstovas spaudai Ericas Mameris.

„Turkiškas svetingumas“

Šis netaktiškas diplomatinis žingsnis tviteryje iškart buvo pramintas „sofageitu“ ir tapo labiausiai aptariamu pirmojo po metų pertraukos Turkijos ir ES viršūnių susitikimo akcentu.

Susitikimu siekta nustatyti pozityvesnį toną Ankaros ir Briuselio santykiuose po pastarųjų mėnesių aštrių nesutarimų įvairiais klausimais. Tačiau jis baigėsi Europos pareigūnų kaltinimais Turkijai, praėjusį mėnesį pasitraukusiai iš svarbios Stambulo konvencijos, skirtos kovai su smurtu lyties pagrindu, vyrišku šovinizmu.

„Pirmiausia jie pasitraukia iš Stambulo konvencijos, o tada per oficialų vizitą palieka Europos Komisijos pirmininkę be sėdimosios vietos. Gėda. #MoterųTeisės“, – parašė ispanė europarlamentarė Iratxe Garcia Perez.

Kai kas taip pat kėlė klausimą, kodėl taip skubėjo atsisėsti Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

Po beveik visą dieną trukusios tylos trečiadienį Ch. Michelis feisbuke parašė suprantąs, jog matant tą sceną „susidarė įspūdis, kad aš neatkreipiau dėmesio į tą situaciją“.

Anot Europos Vadovų Tarybos pirmininko, tai buvo Turkijos „protokolo klaida“, kurios jis ir U. von der Leyen nusprendė tuo metu nesureikšminti.

Abu ES lyderiai „nusprendė nebloginti padėties paverčiant tai viešu incidentu“, rašė Ch. Michelis.

„Man liūdna, kad ši situacija užtemdė labai svarbų ir naudingą geopolitinį darbą, kurį drauge nuveikėme Ankaroje ir kuris, tikiuosi, duos naudos Europai“, – pridūrė jis.

U. von der Leyen per spaudos konferenciją po viršūnių susitikimo pabrėžė, kad su R. T. Erdoganu išsamiai pasikalbėjo apie moterų teises.

„Mane labai neramina faktas, kad Turkija pasitraukė iš Stambulo konvencijos“, – sakė ji.

Europos Komisijos atstovas Ericas Mameris sakė, kad tas incidentas paskatino „ją skirti dar daugiau dėmesio tam klausimui“.

Tačiau M. Cavusoglu pareiškė, kad Turkija puikiai žino, kaip laikytis diplomatinio protokolo, ir tiesiog vykdė Briuselio atsiųstos planavimo delegacijos instrukcijas.

„Turkija yra brandi valstybė, dažnai priimanti įvairaus rango svečius“, – sakė jis.

„Susitikimai, ypač Turkijoje, vyksta paisant tarptautinio protokolo taisyklių ir turkiško svetingumo“, – pridūrė ministras.