JAV prezidentas Donaldas Trumpas ambasadore Baltarusijoje paskyrė aukštą Valstybės departamento pareigūnę, karjeros diplomatę Julie Fisher.

J. Fisher kandidatūrą dar turi patvirtinti Senatas. Nors jos nominacija nesulaukė prieštaravimų, neaišku, ar dėl koronaviruso pandemijos Senate nesirenkantys senatoriai galės patvirtinti diplomatę.

2008 m. Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pašalino iš šalies JAV ambasadorių po to, kai George'o W. Busho administracija įvedė A. Lukašenkai, jam artimiems žmonėms ir valstybinei naftos bendrovei sankcijas. JAV sankcijas įvedė po Baltarusijoje įvykusių nesąžiningų rinkimų ir susidorojimo su protestuotojais.

Šiemet, regis, dvišaliai santykiai atšilo, o vasarį Minske susitiko JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir A. Lukašenka. Tai buvo pirmas aukščiausio rango JAV diplomato vizitas Baltarusijoje nuo 1994-ųjų.

Teigdamas, kad Jungtinės Valstijos nebando įsisprausti tarp Minsko ir Maskvos, M. Pompeo visgi patikino, jog JAV nori padėti paskutine Europos diktatūra vadinamai šaliai tapti nepriklausoma.

M. Pompeo taip pat pasiūlė eksportuoti naftą į Baltarusiją, kuri tuo metu nesutarė su Rusija dėl naftos kainų.

Netrukus po M. Pompeo vizito A. Lukašenka nuvyko į Rusiją ir po susitikimo su Vladimiru Putinu pareiškė, kad šis ragino jį sujungti valstybes mainais už pigius energetinius išteklius.

JAV ir Baltarusija iš esmės sutiko paskirti ambasadorius po pernai vykusių aukšto JAV diplomato Davido Hale'o ir tuometinio D. Trumpo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Johno Boltono vizitų Minske.

J. Boltonas ne kartą pasisakė už glaudesnį JAV bendradarbiavimą su kaimyninėmis Rusijos šalimis, tokiomis kaip Baltarusija ir Ukraina.

Nepaisant jo administracijos sprendimų, D. Trumpas nevengė reikšti palankumo V. Putinui ir ypač kritikavo Ukrainą. Dėl D. Trumpo spaudimo Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, D. Trumpui buvo surengta apkalta.